用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀完s位出主流k3定升小
go

讀完s位出主流k3定升小 [複製鏈接]

因自行收左,但之前in過一間幼稚園未有消息,有冇過來人可以比d意見

5    0    0    0

回覆 carolman2001hk 的帖子

做左評估未呀? 做完評估再決定啦. s位直上小學是有一定係難度的, 小學老師唔會貼身照顧, 又要追課程.

回覆:cecilau 的帖子

就係未做呀,但小一lee 2日要註冊,但幼稚園如果收咁未要放棄,本身係想比佢讀k3, 但我知真係好難揾插班

carolman2001hk 發表於 15-11-25 10:30
就係未做呀,但小一lee 2日要註冊,但幼稚園如果收咁未要放棄,本身係想比佢讀k3, 但我知真係好難揾插班:pi ...
問下教育局先, 睇下可以點做, 如果註冊左, 之後再放棄咁會點.

引用:因自行收左,但之前in過一間幼稚園未有消息

原帖由 carolman2001hk 於 15-11-25 發表
因自行收左,但之前in過一間幼稚園未有消息,有冇過來人可以比d意見

我都本來打算咁,但自行前打去教育局問過。可分享比你參考。
報小一
如參加了第一階段,未有學位派前,可向教育局申請取消,出年可再參加小一派位。

如果已派了位,家長決定都是回主流幼稚園讀書,就要有專家報告證明小朋友需要重讀,咁出年先可以向教育部申請參加小一派位,否則出年就唔能夠參加小一派位。(一生人只能玩一次小一派位)

所以今年我決定唔填自行階段,等評估,玩1月大抽獎,大抽獎派彩前,如果評估話主流ok就讀所派學校,評估唔ok就取消派位,讀主流幼稚園(已有主流k3收),出年再參加小一派位

但最後我仔上星期評估了,醫生建議我可試主流,但我不想,醫生批了體障學校。

回覆:methy 的帖子

你仔仔咁快評估,cac 都未通知去評估,之前淨係寄左份問卷黎。我剛剛都打左教育局問左,不過會照註冊左先,再睇下評估點先再決定

回覆:讀完s位出主流k3定升小

's 位升小學恐怕很難追上,主流小學課程又多又教得快

引用:你仔仔咁快評估,cac+都未通知去評估,之前

原帖由 carolman2001hk 於 15-11-25 發表
你仔仔咁快評估,cac 都未通知去評估,之前淨係寄左份問卷黎。我剛剛都打左教育局問左,不過會照註冊左先, ...

係囉,全班我仔最快評,唔知關唔關我回覆問卷時,寫左一大埋野事(S位話唔寫野,CAC有機會唔比評估)。當然又好睇嗰區CAC多唔多cases,另外之前聽講座,話9月至11月先call情況嚴重既回去做小一評估,因為嚴重既有機會分兩日評。

我仔當日評足一日,上午個仔單獨見心理學家一小時做評估,之前之後心理學家見家長,攪足整個上午,午餐後到物理活療師做詳細評估,2粒鐘,最後係醫生,真係返工咁9-5,阿仔倦到癲左,我同老公都散哂呀。

仲有職業治療師未見,再約另外一日,醫生要call返我仔照腦既報告,睇完,下次再見多次,先正式批體障學校比我仔。

引用:你仔仔咁快評估,cac+都未通知去評估,之前

你仔仔咁快評估,cac 都未通知去評估,之前淨係寄左份問卷黎。我剛剛都打左教育局問左,不過會照註冊左先, ...
我覺得註冊左先,面試真係有K3收,到時再拎報告,信件等去取消入讀小一。不用擔心,加油!

回覆:carolman2001hk 的帖子

睇到你考慮緊仔仔讀書問題,即係話你仔可以讀幼稚園k3,又可以讀小一?

仔仔年紀應該讀乜?如果適合小一,咁你去左幼稚園讀,咁下年米冇左適齡兒童既分數??相反讀幼稚園就要比多一年錢。而且香港教育制度,讀完幼稚園都係唔適應小一學習課程,小一點都深,又操練,兩邊程度相隔好遠。

引用:因自行收左,但之前in過一間幼稚園未有消息

我現在也正煩緊呢個問題,我仔仔幾日前剛評估完,結果係讀主流,但我好希望巨S位畢業後比巨重讀多一年主流幼稚園K3,但個心理學家話唔需要,自行收了,也主冊了,幼稚園方面校長要六月先有答復收唔收,又怕如果重讀,下年又不知可不可再申請小一,唔重讀又怕小一跟唔到,因為報的小學都好谷,請大家比下意見,謝謝!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+carolman2001hk+於+15-11-25+

原帖由 誠媽 於 15-12-06 發表
我現在也正煩緊呢個問題,我仔仔幾日前剛評估完,結果係讀主流,但我好希望巨S位畢業後比巨重讀多一年主流 ...
個人感受, 讀緊I/E位的可讀一般但不是太谷的津校, 如讀名校有機會比學校勸退, 讀緊S位的可試全區最關愛的細校或repeat一年讀不太谷的, 但都見到有case選了全區最關愛的但也跟不上11月便轉校去特殊學校

引用:Quote:原帖由+誠媽+於+15-12-06+發表我現在

原帖由 piglet0529 於 15-12-07 發表
個人感受, 讀緊I/E位的可讀一般但不是太谷的津校, 如讀名校有機會比學校勸退, 讀緊S位的可試全區最關愛的細 ...
比巨試試先,如果真係跟唔到先重讀一年班

誠媽 發表於 15-12-8 14:16
比巨試試先,如果真係跟唔到先重讀一年班
政府學校唔係咁容易俾你重讀的, 由其係sen 的學生.

引用:Quote:誠媽+發表於+15-12-8+14:16+比巨試試

原帖由 cecilau 於 15-12-08 發表
政府學校唔係咁容易俾你重讀的, 由其係sen 的學生.
係呀!哎....為有見步行步

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+cecilau+於+15-12-08+發表政

原帖由 誠媽 於 15-12-08 發表
係呀!哎....為有見步行步
所以見到很多也選K3 repeat, 尤其係細仔, 一年級很難有repeat的

小兒二歲多評估自閉症譜系,發展遲緩
讀了三年協康S位,一主流下午 K2 + 上午協康S位
另外主流K3
現在小四,讀多一年主流K3 先上小學
個人覺得容易適應
值得

引用:Quote:原帖由+誠媽+於+15-12-08+發表係呀!

原帖由 piglet0529 於 15-12-09 發表
所以見到很多也選K3 repeat, 尤其係細仔, 一年級很難有repeat的
我係評估的時候已經強烈要求讀多年k3,但是個心理學家話睇我仔情況話巨唔需要

引用:小兒二歲多評估自閉症譜系,發展遲緩讀了三

原帖由 gordon818 於 15-12-09 發表
小兒二歲多評估自閉症譜系,發展遲緩
讀了三年協康S位,一主流下午 K2 + 上午協康S位
另外主流K3
評估報告無幫寫重讀,我打過去教育局問過,巨地話無寫就一定要明年讀小一,如果放棄學位,以後都無得申請,所以局住要讀,...

誠媽 發表於 15-12-6 00:26
我現在也正煩緊呢個問題,我仔仔幾日前剛評估完,結果係讀主流,但我好希望巨S位畢業後比巨重讀多一年主流 ...
如果家長簡得谷的小學, 咁佢讀唔讀多年對佢將來跟唔跟得上都有好大影響.第一, 谷的小學, 好多時係教得比人深, 唔好話讀S位, 普通村校KG都未必跟得上, 而且, 大部分又考得深, 分分鐘P1就要過補習生涯, 學校只睇成績, 對SEN仔又不能為校爭光的學生, 大多是眼不見為乾淨, 你唔攪事大家平安渡過6年, 不要驥望佢比D乜野支援和包容你, 因為你唔讀大把人頂你個位, 好現實.
‹ 上一主題|下一主題