用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀完s位出主流k3定升小
樓主: carolman2001hk
go

讀完s位出主流k3定升小

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+gordon818+於+15-12-09+發表

原帖由 誠媽 於 15-12-11 發表
評估報告無幫寫重讀,我打過去教育局問過,巨地話無寫就一定要明年讀小一,如果放棄學位,以後都無得申請, ...
想問為何選了谷的小一? 其實每一區總有一兩間冇咁谷的, 又有小學因為地點隔涉冇咁多人揀的, 好多人稱寶校, 但通常冇咁谷或者關愛點, 或許你大抽獎完叩番這類學校

引用:Quote:原帖由+carolman2001hk+於+15-11-25+

原帖由 誠媽 於 15-12-06 發表
我現在也正煩緊呢個問題,我仔仔幾日前剛評估完,結果係讀主流,但我好希望巨S位畢業後比巨重讀多一年主流 ...
你選得谷既小學總有你既理由,而且心理學家都話你仔唔使重讀k3,即係你小朋友能力可以讀到小一,幾年前呢到都有媽媽k3時分享過擔心小朋友跟唔到,希望重讀,但評估ok,「焗住」上小一,現在小學都讀得幾好。

你選小學時如果有tick到特殊需要,小一學校就會有調適,小朋友會易d過適應學校生活。

我聽過最差既情況係谷既學校會迫成績不好既學生走,唔谷或包容既學校就由得你(只要唔影響上堂),小學的確唔會咁輕易比你留班。
個個小朋友情況都唔一樣,有人初小適應得好好,高小完全跟唔到,轉輕度學校,有人讀得好好,無問題。

回覆 gordon818 的帖子

唔好意思,我想問清楚點。
係咪:
你小朋友二歲多評估自閉症譜系,發展遲緩。

首先,讀了三年協康S位

接著,讀一年主流下午 K2 + 上午協康S位

接著,1年主流K3。

現在小四。

你好,因我囝都係剛知道係自閉小兒,我在看大家的分享作參考,謝謝回答。

回覆 CHUNG29G 的帖子

在最後一年S位 - 上午協康 + 下午主流K2
沒有S位後 (即六歲) - 讀一年 K3 主流
才上小學

加油

回覆 gordon818 的帖子

咁我想問,你係咪一開始便不讀k1,直接入s位?及不用學券,是嗎?謝謝你回覆

沒有讀K1, 幸運地三歲多已入協康S位
在最後一年協康S位,就下午返主流K2

小小建議 : 重讀K3 那年可參加小一適應班,協康有攪比自閉症的小一適應班,逢星期六,一共15 堂。對升小一後的常規適應絕對有幫助 !

引用:回覆+CHUNG29G+的帖子 沒有讀K1,+幸運地三

原帖由 gordon818 於 15-12-17 發表

沒有讀K1, 幸運地三歲多已入協康S位
小朋友返上午S,下午主流k2,攰唔攰?嗰時5歲幾?

如果我小朋友是發展遲緩,評估有機會踩界,但又非自閉,重讀一年主流幼稚園駁上主流小學是否浪費時間?

引用:如果我小朋友是發展遲緩,評估有機會踩界,

原帖由 siugigi 於 16-04-18 發表
如果我小朋友是發展遲緩,評估有機會踩界,但又非自閉,重讀一年主流幼稚園駁上主流小學是否浪費時間? ...
點解會覺得浪費時間?呢到都有舊post分享小朋友讀完S位,再重讀主流k3後上小學,都適應得唔錯既分享(自閉非自閉都有)。

我小朋友大小肌嚴重遲緩,認知ok,本已有主流k3重讀,今年9月入讀,到時6歲9個月,出年先升小一,希望可以打好學術個底,現在主流k3下學期已開始教雙位加減,寫句子,畢業前會有小一適應班,教點默書,重組句子等,但考慮到小朋友長遠需要PT&OT,先打消了重讀主流k3&主流小一念頭。

如果想今年9月重讀主流k3,要加緊搵學位了。

回覆 methy 的帖子

因為小女在學校連字都未開始寫,她小手不夠力,只是一味畫線。我不知道學校有無教佢認字,我在家就教她認,她有時會跟我寫。雖然筆順可能不對,字上下左右比例不對,我都已很高興。

我最擔心她IQ踩界,特殊吾收,主流又跟吾到,不知讀一年K3會否有幫助。她的認知如果未達標,而下年她都不知道有無機會學寫字,我擔心重讀一年K3她仍然很難應付,於是上小一會很困難。

引用:回覆+methy+的帖子 因為小女在學校連字都

原帖由 siugigi 於 16-04-19 發表

因為小女在學校連字都未開始寫,她小手不夠力,只是一味畫線。我不知道學校有無教佢認 ...
我仔S位第一年老師以自製既魔術貼圖+字去認字,一星期學一個主題,學相關既生字,每日放學都有功課做,治療師堂都會有相關認字訓練,你小朋友完全無?如果無,升小學的確有點難度,村校K3一開學就寫:我是中國人。但如果唔讀主流k3,buy time多一年,一上小一第二或最遲第三星期就開始中英文默寫生字了。

咁出年就好關鍵。我有個仔比阿女大7年,他的高班功課我竟然無丟去,看過後已心理有數阿女lag behind很多。他的小學阿女有世襲可以升,只是佢學校的社工婉轉地叫我別選這間,因為阿女會跟吾到,她會讀得吾開心,大家都會有壓力,包括學校要deal with她... 唉,高不成低不就。。。

引用:回覆+methy+的帖子 咁出年就好關鍵。我有

原帖由 siugigi 於 16-04-20 發表

咁出年就好關鍵。我有個仔比阿女大7年,他的高班功課我竟然無丟去,看過後已心理有數 ...
咁呢樣的確係好好既參照。我仍然同大仔讀緊主流幼稚園,有d做細仔都上了小一既網友聯絡,定期問他們拎d課程&功課睇,每每都會將我拉返黎現實,無論阿仔進步幾多,都同主流有段差距,有障礙就係有障礙,點努力都只能免強完成某些學術功課,再加埋「好辛苦先完成到」既情緒,如果上主流,我真心無信心可以一齊面對。

S位最後一年的確係關鍵,又好睇學校有無心幫小朋友,往年都見有d仔最後一年開turbo,老師&治療師加強特訓,今年我仔都有幸成為特訓一員,但我望佢能再比上一年進步,佢自己感覺開心滿足就夠了。

期望阿女也來一個turbo,咁就好啦~