用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網,抽協恩定聖羅撒?
樓主: CherChar
go

34網,抽協恩定聖羅撒? [複製鏈接]

引用:協恩雖然脫了龍,但其實兩間係唔同級數小學

原帖由 laabc 於 15-11-25 發表
協恩雖然脫了龍,但其實兩間係唔同級數小學,主要睇版主想play safe 定要勁野再博過。 ...
敢問級數真係差咁遠咩? 其實,我唔太熟識協小嘅情況,但太愛協中,便一心一意想揀協小

引用:Quote:原帖由+laabc+於+15-11-25+發表協恩

原帖由 CherChar 於 15-11-25 發表
敢問級數真係差咁遠咩? 其實,我唔太熟識協小嘅情況,但太愛協中,便一心一意想揀協小

...
其實個小朋友一日未經考驗(測驗、考試),一日都未知是龍是蟲,想入協中,起碼都要有一定嘅成績。倒不如專心揾間適合且機會大啲嘅小學,是龍的話,到時咪考協中,是蟲的話,就算係協小都上唔到協中啦!

引用:Quote:原帖由+CherChar+於+15-11-25+發表敢

原帖由 karen55407 於 15-11-25 發表
其實個小朋友一日未經考驗(測驗、考試),一日都未知是龍是蟲,想入協中,起碼都要有一定嘅成績。倒不如專 ...
多謝你,我都唔知我女是否屬谷得的類型,其實是龍是鳳定是蟲,係完全唔知,所以你講得好有道理

我會抽協小,中佐最好。吾中就叩埋srl ,

回覆:siden 的帖子

笑咗😄

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-25+發表

原帖由 siden 於 15-11-25 發表
肯定唔係要鋼琴囉
笑咗。

引用:協恩雖然脫了龍,但其實兩間係唔同級數小學

原帖由 laabc 於 15-11-25 發表
協恩雖然脫了龍,但其實兩間係唔同級數小學,主要睇版主想play safe 定要勁野再博過。 ...
唔同級數

引用:Quote:原帖由+laabc+於+15-11-25+發表協恩

原帖由 lightingchung 於 15-11-26 發表
唔同級數
請問係咪以backup 中學作為分別?

引用:我會抽協小,中佐最好。吾中就叩埋srl+,

原帖由 josewing 於 15-11-26 發表
我會抽協小,中佐最好。吾中就叩埋srl ,
但SRL易中啲,好難諗。。。 又好驚自己揀錯累咗個女

引用:Quote:原帖由+josewing+於+15-11-26+發表我

原帖由 CherChar 於 15-11-26 發表
但SRL易中啲,好難諗。。。 又好驚自己揀錯累咗個女
SRL都唔易中,大把old girl/ 聖幼生/34網人㨂佢

karen55407 發表於 15-11-25 16:40
其實協恩是不少基督教友之Dream school
這樣說會否有點誇張呢?
基督教的好學校其實有好多。

laabc 發表於 15-11-25 21:38
唔同級數?願聞其詳。

引用:Quote:原帖由+CherChar+於+15-11-26+發表但

原帖由 daisylhn 於 15-11-27 發表
SRL都唔易中,大把old girl/ 聖幼生/34網人㨂佢
其實兩間都多人揀。不過St Rose 多啲位,叫做機會大啲啲

坦白講,in general 過往forum 都係德望vs 協恩或dg vs 協恩,比較少聖羅撒vs 協恩。加上協恩同其他男校crossover 的都是男拔同LS, 我未聽過同聖羅撒(如果過往有的話而我不知便是我寡陋孤闻了)
有錯請更正😊

laabc 發表於 15-11-27 12:52
坦白講,in general 過往forum 都係德望vs 協恩或dg vs 協恩,比較少聖羅撒vs 協恩。加上協恩同其他男校cro ...
原來又係"聽聞"....

中學有好大差距? 至少學術上我見唔到個差距好大囉!

2014-2015年中六畢業生去向統計:
中學名稱8大比例 (聯招+非聯招)3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例本地專上課程比例海外升學比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)
協恩中學~75%50.30%

~90%~8%~98%
聖羅撒女子中學

17.76%68.42%86.18%10.53%96.71%78.95%

2013-2014年中六畢業生去向統計:
中學名稱8大比例 (聯招+非聯招)3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例本地專上課程比例海外升學比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)
協恩中學~80%~52%

~80%~15%~92%
聖羅撒女子中學

18.52%65.93%84.44%13.33%97.78%79.26%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:laabc+發表於+15-11-27+12:52+坦白講

原帖由 hkpapa852 於 15-11-27 發表
原來又係"聽聞"....

中學有好大差距? 至少學術上我見唔到個差距好大囉!
根本好多人睇學校唔係睇業績, 只係睇個名有幾響

siden 發表於 15-11-27 13:05
可能人地鍾意去學界比賽擺獎, 咁HY呢方面又係出名過SRL

不過, 有幾多個真係可以文武全材? 就算俾你係學界橫掃, 但成績唔達標, 咁有咩用呢? 我呢D膚淺既人, 真係諗唔到有咩用.

或者可以去哥斯達黎加大學讀個degree番嚟開幼稚園, 又或者去考個菲國學士/博士學位加入某政黨搏上位做區議會/立法會議員.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-27+發表

原帖由 siden 於 15-11-27 發表
"個名有幾響"就係點解而家咁多學校近年咁著重課外活動學界成績,因為公開試成績一年只見一次,但課外活動成績全年都可以有awareness,甚至見報。

Soundervolt 發表於 15-11-27 13:11
"個名有幾響"就係點解而家咁多學校近年咁著重課外活動學界成績,因為公開試成績一年只見一次,但課外活動成 ...
其實我好傳統, 我認為女你無需要太叻, 太叻只會辛苦自己.

我一路都只關注, 邊間女校畢業生"嫁得好", 可惜無數據. 有冇人幫到手?

Soundervolt  江湖傳聞[豬記]單身率幾高  發表於 15-11-27 13:20

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-27+13:11+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-27 發表
其實我好傳統, 我認為女你無需要太叻, 太叻只會辛苦自己.

我一路都只關注, 邊間女校畢業生"嫁得好", 可惜 ...
SPCC la

裏面咁多blue blood

可能我錯覺,Coed男學生好斯文,男仔一斯文有禮肯讀書上進,個樣都靚仔啲

tianyingmama    發表於 15-11-30 08:55
‹ 上一主題|下一主題