用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂/聖心/聖嘉勒/聖保祿
go

聖保羅堂/聖心/聖嘉勒/聖保祿

小女來年會升讀k1,個性活潑;就家長而言,你們會選那一間(可排序)

多謝賜教!

回覆:聖保羅堂/聖心/聖嘉勒/聖保祿

SPK, SC, SH, SPC

99dogdog 發表於 15-11-25 00:32
SPK, SC, SH, SPC
Would you share why you rank St Clare higher than Sacred Heart please?

引用:Quote:99dogdog+發表於+15-11-25+00:32+SPK

原帖由 musicfreer 於 15-11-25 發表
Would you share why you rank St Clare higher than Sacred Heart please?
我都想問。

個人就覺得 SH 小學、中學都高於 SC
SPK 當然更好

回覆:maymay27 的帖子

但如果以上三間的小學(spc 除外),同以下的津小比較,就學術和校風,大家又覺得點取捨:
1聖保祿天主教
2Marymount
3canossian st Francis
這樣問是因為如果他們的水平是差不多,其實是可以選擇津小,而把私小的學費來進補;但又會衍生了另外的問題,是他們冇幼稚園(請糾正如本人的資訊不正確)

回覆 Athena2013 的帖子

我仔讀緊聖保羅堂K1, 老師好有愛心, 返學好開心, 功課多過我預期, 係升小無保障
如果係天主教, 我會覺得SPK比較好, 之後就聖心

NET 12 ? D人話軒小好多升皇仁 / 庇理羅士

引用:回覆+Athena2013+的帖子 我仔讀緊聖保羅堂

原帖由 piglet.tso 於 15-11-25 發表

我仔讀緊聖保羅堂K1, 老師好有愛心, 返學好開心, 功課多過我預期, 係升小無保障
請問即功課量如何?每日都有?

回覆 Irenecys 的帖子

每日1-2份簡單野, 小朋友做
每個禮拜都要睇一本書, 做閱讀報告, 家長做
每個月要做一次宗教功課, 睇4-5個故事, 親子做
𥬦個月要做一次德育功課, 家長做
積積埋埋每個weekend都要花1小時同佢搞掂d功課

每日都有一份功課, 簡單畫線, 印印仔, 貼相之類
星期五有兩份, 其實要做好快做完的

回覆:聖保羅堂/聖心/聖嘉勒/聖保祿

一星期有幾多英文課,外籍老師任教嗎

引用:回覆+Irenecys+的帖子 每日1-2份簡單野,+

原帖由 piglet.tso 於 15-11-25 發表
回覆 Irenecys 的帖子

每日1-2份簡單野, 小朋友做
咁SPC真係幾多功課喎~
我知SH都差唔多, 每日1-2樣, 線條練習之類。
反而SPK真係超輕鬆, 冇功課架, 就算假期都冇, 有時只有1份宗教功課回家做, 唔知係咪成年都係咁。

平時教ABC係班主任教的, 另加每周一堂外藉老師英文課

引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+15-11-25+發表

原帖由 maymay27 於 15-11-25 發表
我都想問。

個人就覺得 SH 小學、中學都高於 SC
1. sc幼上小學到現在都幾乎全上(雖然沒保証了),sh大約8成。2. SC 一間小學升一間中學,SH兩間小學升一間中學。自DSE後,SC中學成績較好

引用:Quote:原帖由+maymay27+於+15-11-25+發表我

原帖由 lightingchung 於 15-11-27 發表
1. sc幼上小學到現在都幾乎全上(雖然沒保証了),sh大約8成。2. SC 一間小學升一間中學,SH兩間小學升一間中學 ...
請問如果加埋聖士提反女子中學附屬幼稚園?