用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生增致超收 競爭恐加劇
樓主: loveDD
go

世襲生增致超收 競爭恐加劇

引用:回覆+ffaye+的帖子 我又冇講過用住址分大

原帖由 shersiu 於 15-11-30 發表
回覆 ffaye 的帖子

我又冇講過用住址分大學喎,況且現在升中都可選擇跟住址定係小學校網啦…至於對醫科有 ...
因為你提到中大學都用舊生分呢套小學入學標準,所以我至會提埋住址,因為都係同一出處。

其實我意思只係小學標準未必需要或能夠套入你所提既中大學標準。至於讀唔讀到,大家都知道津小收生小朋友咩程度都有,並非以學習能力收生。相反,升中已用個人成績做標準。所以讀大學入邊科都要靠佢讀得上至為上策。我幫佢幾多分都無用,最多幫佢俾學費。

我未諗到小朋友第時做咩行業。都係嗰句,睇佢能力!

引用:回覆+ffaye+的帖子 我覺得計分制不公平是

原帖由 shersiu 於 15-12-01 發表

我覺得計分制不公平是因為好多時都涉及跨區,而教署又鼓勵小朋友就近入學避免舟車勞頓 ...
相信教署要顧及同鼓勵既唔會只係清一色就近上學,如果係就唔應該有直資私校,同埋要派最近嗰間學校,而唔係俾家長揀區內學校。因為點樣劃區都一樣會有人話唔公平。

我唔係名津畢業,老公嗰間執埋,所以用你既觀點我應該好蝕!不過我又唔覺得宗教同舊生分係唔公平。呢度理性討論都會發現有咁多不同聲音就証明無一種做法係可以令所有人覺得公平,所以我既著眼點反而係虛報地址呢個違反遊戲規則既做法。佢地真係會令住九龍塘既派黄大仙,令本來可以响現有制度下可以讀近d既學校既被派到好遠。

又試諗下,全數跟據住址派學校,會否令名校網既租金樓價扯高?

無記錯的話,加拿大大有d省係以居所去決定讀邊間學校。佢地唔會好似香港人睇香港學校咁極端又神校又寶校。學校當中有較好有較不理想,但平均好多。不過近年已經俾香港同中國既移民改變左,都有學校排行榜,亦有家長報假地址去揀學校。要推行你講既方法,我相信要攪掂左虛報地址同個經濟影響至得。

引用:回覆+ffaye+的帖子 如你所說住得越近越優

如你所說住得越近越優先入讀,除了名校附近樓價租金扯高,一線學校附近的公屋戶即使環 ...
唔好誤會,我並無建議越近越優先讀,反而係舉出呢個方法既某d後果。

其實直資,正如你之前既post都有提,當初係有好多反對聲音。何解上面你會提到佢既收生準則無不滿聲音?而且,好多直私一樣有舊生分的。

明白你覺得話廢除計分制最公平,但即是去番你上面寫既第一句,名校網租金扯高,公屋户不退回公屋呢個世襲問題?

不如大家諗下點樣制止報假地址仲實際啦!

引用:回覆+ffaye+的帖子 我之前post話津校申請

我之前post話津校申請想轉直資時有不滿聲音,而係回應前文有人話學校偏好想收番自己宗 ...
當然明你講的。你想取消部分現有制度,即是自行嗰part,將位放去你覺得公平既現有校網嘛!

我只好說,各人有一把尺。你既公平一樣會成為別人既不公平。要爭辯不如留番啖氣諗下假地址嗰part,應該更有意義。

睇黎條thread其他人暫時都無興趣,而且要講既都講左,我就講到呢度到止為止,亦多謝你既討論。

回覆:ffaye 的帖子

其實你所説的另一把尺公平的理據是什麼?

shersiu    發表於 15-12-2 00:24

shersiu 發表於 15-12-1 18:19
我提議是取消計分制,直入大抽獎,現在甲部跨區選校的5%學位改為20%甚至25%,選擇3間學校改為可填10間甚至1 ...
同意哦! 雖然弟妹必收還是比較方便照顧啦。我們是沒有世襲分的,因為工作所以在香港,區內的小學我都可以接受,但去年就聽說不夠位要借隔離區,今年只會更嚴重吧。如果沒有父母世襲分我會覺得公平一D咯,畢竟官津的資助也是大家交既稅,當然啦呢個是我個人觀點,我也可以體會其他人觀點角度不同

王國會長

se6b03 發表於 15-11-24 15:48
其實學校應該係最大受害者,世襲生無得揀,焗住要收,家長最多報另一間。 ...
有乜受害, 反正學校都控制唔到質素