用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生增致超收 競爭恐加劇
樓主: loveDD
go

世襲生增致超收 競爭恐加劇 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+bbqyou+於+15-11-28+12:36+編

原帖由 bbqyou 於 15-11-28 發表

個人超級反對世襲制度, 有人做左野就最好.........
如果閣下小時候(起碼20年前)在香港長大而又不是獨生兒,我敢100%肯定當時閣下入讀小學時,未有统一派位制度下,一般學校一定收細佬或細妹先,而且一早(進行內部)認購預先向在校的哥哥姊派表
所以樓上各人覺得世襲生,不公平的話,我敢肯定當時一定不在香港度過童年

shersiu 發表於 15-11-30 00:46
回覆 20130401 的帖子

你錯了,我父母,我和兄弟姊妹,以至下一代全部生於香港,成長於香港,但我可以300% ...
如冇記錯,世襲生這產物是80年代初才出現,因此如果你生於70年代尾前就不是這個制度了。所以我父母有幾個孩子,也只是最細那個才能以世襲生入學,其餘的也要面試和筆試,只是當年應該沒有現在那麼艱深,因為大部分家長也情願就近返學,學校是否名校反而不很理會。我父母的孩子也有因為考不上兄姐的學校而要在另一間附近小學就讀,但父母也沒有半句怨言。

所以我自己讀的不是什麼名小,我亦沒有安排我的孩子入讀自己的小學,而是揀選了一些我認為更好的直資,我反而慶幸如果這些好學校現在仍然是津校,我的子女反而沒有機會入讀,因為他們沒有任何加分理由,住址又不在附近。所以這些世襲生對既得利益者當然不會反對。雖然我當年不是什麼名小,但靠自己的努力,仍然考上了一間現在仍是band 1 頭的中學,跟著還入了港大,一個現在很多人也夢想的科目。同樣地,我的另一半走的路也與我一模一樣,也是從一間沒有名氣的小學考上了一間現在仍是band 1頭中學。現在我的孩子靠不了運氣, 也唯有靠自己吧!

引用:Quote:shersiu+發表於+15-11-30+00:46+回覆

原帖由 ajfamily 於 15-11-30 發表
如冇記錯,世襲生這產物是80年代初才出現,因此如果你生於70年代尾前就不是這個制度了。所以我父母有幾個孩 ...
去到呢d時間,通常都會有人好不滿現有既制度,覺得佢地心中既制度至係最公平。

其實每個制度都會有人覺得公平有人覺得唔公平。例如,如果我住12網隔離街住左20年,又係响隔離街嗰間12網既舊生。咁又點至對我公平呢?可能我講遠左,但都想大家開懷d,6月大家睇運氣囉!之前都提過,要鬧不如鬧借地址班人,你要有3,5,7年住址証明?我識人出世紙已經用定假地址報!

20130401    發表於 15-11-30 11:28

ffaye 發表於 15-11-30 08:55
去到呢d時間,通常都會有人好不滿現有既制度,覺得佢地心中既制度至係最公平。

其實每個制度都會有人覺得 ...
無論如何,一個制度沿用了三十年檢討下也好應該。未能改動前,政府也要堵塞一些不妥善地方,大抽獎真的要多點抽樣調查,尤其幾個名校網。

ajfamily 發表於 15-11-30 09:11
無論如何,一個制度沿用了三十年檢討下也好應該。未能改動前,政府也要堵塞一些不妥善地方,大抽獎真的要多 ...

呢個政府,連同家長討論檢討TSA都好似完全唔想做,你睇教育局局長唔黑儉果副愛理不理既態度,竟然可以多次以私人理由拒絕出席會議,而家仲話要檢討小一自行收生制度,政府官員心態就係多一事不如少一事,我自己就真係唔樂觀。

引用:Quote:joetsang+發表於+15-11-26+11:00+宗

原帖由 Twongcw 於 15-11-26 發表
同意,宗教分既鼓勵急功近利之父母為加分而入教,又剝削未信教的小朋友接受教會學校教育的機會。
十分同意!

shersiu 發表於 15-11-30 00:46
回覆 20130401 的帖子
你錯了,我父母,我和兄弟姊妹,以至下一代全部生於香港,成長於香港,但我可以300%肯定答你,即使我哥哥在校讀緊,我升小一時是要考試入去的,我姐姐因為成績不達標而拒諸門外,結果讀另一間學校,我沒有讀過什麼名小名中,但一樣經歷過學能測驗,中三評核試,中學會考,高級程度會考才能擠身大學。所以我相信成功要靠自己
你錯了,我父母,我和兄弟姊妹,以至下一代全部生於香港,成長於香港,但我可以300% ...

"小一時是要考試入去的"..............我相信一定是個別學校及名校了, 或者閣下因為姐姐的情況耿耿於懷而感到不公平,
我也為你姐姐不值, 我小時間我和兄妹也要面試但是有優先, 或者我們當時學校多,也不是什麼名校, 鄰居一家3姐弟只有大家姐和細佬到和我們同一間, 二家姐面試衰左, 但是也沒有埋怨什麼

引用:有兄姐在校讀緊,弟妹必收能方便照顧,合情

原帖由 shersiu 於 15-11-30 發表
有兄姐在校讀緊,弟妹必收能方便照顧,合情合理。但父母舊生加5分絕不合理 ...
正如隔離舖都有講,除非你讀私校或母校拆左或後生到母校係直資,否則大家都有舊生分。你講既唔公平係講緊要入某間較出名學校而自己唔係嗰間學校舊生既scenario.

我自己並非名津出生,但就算自行唔夠分去揀名津,我都情願小朋友入自己母校多於其他差不多的小學。其實對母校較有親切感,想小朋友入番都好正常,而學校對舊生相信亦抱有類似態度,所以舊生分公唔公平非常見仁見智。

引用:回覆+ffaye+的帖子 名校對於想入又入唔到

回覆 ffaye 的帖子

名校對於想入又入唔到,當然酸葡萄,我只想帶出一點沒有名小名津一樣可以有成就,如果 ...
100%認同沒有名小一樣可以有成就。小學只係幾歲人仔,所以父母唔插手都唔得,但將來成就又點可以著眼响呢一小處。只需環顧四周朋友同事。唔係名小而位於高處既大有人在。

講到中學大學,呢d已經唔多到我地張羅,靠仔女自己能力了。佢能力係唔得既,比埋嗰10分佢都無用,棧大家痛苦。

至於變直資,反對既可能係因為由25分差不多收硬變要考。而學校就想自己揀學生。我相信同依家一樣,任何一個制度都有人贊成同反對。

題外話,咁大個都仲要以我情意結去幫佢舖排的話,咁佢資質好極有限。

引用:回覆+ffaye+的帖子 名校對於想入又入唔到

名校對於想入又入唔到,當然酸葡萄,我只想帶出一點沒有名小名津一樣可以有成就,如果 ...
而且,我相信學校轉直資既原因唔一定係純要揀學生。直資响課程同資源調配上比官津靈活。

好多出名直資既資源都靠校友捐獻。back to the point ,校友對學校有一定既支援。

引用:回覆+ffaye+的帖子 中學以至大學雖然唔到

中學以至大學雖然唔到父母全權話事,但意見很重要,難道他們不能以父母為榜樣,對該校 ...
難道中學大學都要以住址去揀學校?每個階段有唔同既能力同需要,不能以一蓋全,一本通書諗到老吧!俾佢讀醫,無能力只得情意都無用。

引用:Quote:原帖由+se6b03+於+15-11-26+發表其實

原帖由 penn_2010 於 15-11-26 發表
絕對可以。法院亦會受理,勝算好大。亦可去信平機會,由佢地施壓。幾年前胡紅玉任平機會主席,就政府不公平 ...
我反而想上訴番男仔女仔六年級時要一起計分那單案。我其實問過平機會, 佢地話要有受害者報案才可以調查, 不能一個概念咁去投訴。而且佢地話只是覺得男女仔分開計是涉及歧視, 但至於要是否一起計, 或者怎樣計則應該是教育局的人負責。唉…真令人氣餒,請問有冇人知道應該怎樣做?

‹ 上一主題|下一主題