用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求教︰九龍灣st Joe VS 李兆強
樓主: siusiufun2010
go

求教︰九龍灣st Joe VS 李兆強 [複製鏈接]

奥脫福 發表於 15-11-30 23:53
個人認為男校的成績不宜跟男女校比較,始終在呢個歲數,整體女仔在
學業上係稍勝於男仔。
終於返嚟嗱!等你出聲好耐啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 15-11-30 23:53
個人認為男校的成績不宜跟男女校比較,始終在呢個歲數,整體女仔在
學業上係稍勝於男仔。
你講出咗一個好多人忽略咗既重點:齋校同男女校既B1%,其實可以好大分別
好多人太過盲目相信某D有埋中學既著名男校既學生水平,成日以為佢地一定有好高比例既B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:奥脫福+發表於+15-11-30+23:53+個人

原帖由 hkpapa852 於 15-12-01 發表
你講出咗一個好多人忽略咗既重點:齋校同男女校既B1%,其實可以好大分別
好多人太過盲目相信某D有埋中學既 ...
我都同意,因為St joe係男校,我其中一個考慮既原因係李兆強雖然升中band one數出色,但可能其中好多band one係女仔,男仔比例低,相反St joe可能band one數不及兆強,但全男班要谷到都勁。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-11-30+17:21+61

原帖由 奥脫福 於 15-11-30 發表
學業上係稍勝於男仔。
請教佢地表現及程度如何?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-01+發表

原帖由 siusiufun2010 於 15-12-01 發表
我都同意,因為St joe係男校,我其中一個考慮既原因係李兆強雖然升中band one數出色,但可能其中好多band o ...
男校無女仔,並不會提高男仔banding, 因為最後要同全區學生比較,如果想避開叻人,何不直接去寶校,無人同你爭.

引用:Quote:原帖由+siusiufun2010+於+15-11-24+

原帖由 sukicheng88 於 15-11-30 發表
如果唔考慮金錢因素......計學術一定係St.jo 優勝,始終學校教深一級
教深一級,但b1結果反不及人, 又何苦呢。

回覆:求教︰九龍灣st Joe VS 李兆強

如不計宗教,我㨂兆強,因為免費、派位佳、中文底子好。

引用:不考慮金錢因素,如論學術及升中表現,哪間

原帖由 siusiufun2010 於 15-11-24 發表
不考慮金錢因素,如論學術及升中表現,哪間較優勝?
升中表現一定係後者好。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-11-30+17:21+61

原帖由 奥脫福 於 15-11-30 發表
學業上係稍勝於男仔。
請問你對藍田山上幾間名校有何進一步睇法?

回覆:jkhn1234 的帖子

作為一間私小,沒有中學backup(相信俾錢讀佢的,無乜人當佢中學係backup)
升中結果成謎,對佢嘅責任同成績好有疑問。

免費的反而較清楚交代,想想為何。

jkhn1234 發表於 15-12-2 14:56

請問你對藍田山上幾間名校有何進一步睇法?

個人睇法並不重要。當然以網內學校黎講,稱呼佢地為名校亦無可厚非,只係
眾人皆選,有否超賣,是否值博又是另一考慮。

PS:去年有同學仔放棄德兆而選SJ,個人而言我對他的決定是十分支持。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:jkhn1234+發表於+15-12-2+14:56+請問

原帖由 奥脫福 於 15-12-02 發表
個人睇法並不重要。當然以網內學校黎講,稱呼佢地為名校亦無可厚非,只係
眾人皆選,有否超賣,是否值博 ...
如重視“內功”根基,又其英文,St.Joe.
入到英中高下立見!

ppmmbb 發表於 15-12-2 23:40
如重視“內功”根基,又其英文,St.Joe.
入到英中高下立見!
心仪英中,所以揀英小

引用:Quote:ppmmbb+發表於+15-12-2+23:40+如重視

原帖由 0909MAMI 於 15-12-02 發表
心仪英中,所以揀英小
唔係間間英小都OK!

ppmmbb 發表於 15-12-2 23:46
唔係間間英小都OK!

禁 ST JOE KWUN TONG ROAD

如何呢?

昨天已經放棄st.Joe註冊,希望我的選擇沒有錯

引用:Quote:ppmmbb+發表於+15-12-2+23:46+唔係間

原帖由 0909MAMI 於 15-12-03 發表
禁 ST JOE KWUN TONG ROAD

如何呢?
OK

如果男女校60%band 1 而當中女仔可能已佔其中60% ,而一間男校50% band 1 率對男仔來説是否機會較好?

theodorechung    發表於 15-12-3 12:09

一間私校自己揀學生,一間津校學生計分、抽獎入,最後升band1 %係居然係津校仲高!我會覺得平兆能夠將學生教好,係一間非常高增值嘅學校。

回覆 2boba 的帖子

唔洗俾學費係一大好處但要真係比較要留意埋男女校和男校的升中banding 差異,男女大不同

‹ 上一主題|下一主題