用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1b-1c直資的選擇
樓主: hapigpig
go

b1b-1c直資的選擇 [複製鏈接]

Hoining 發表於 15-11-25 17:12
請問邊個post講排位?謝謝
"沙田區band2學校" 呢個post。有位jm provided two links。

蘑菇 發表於 15-11-25 16:58
王家爸爸,想請教,隔離post比咗條link, book of school, 入去睇左沙田區中學排名 (last updated 21 days a ...
任何資料(包括Book of School既資料)只可以當參考。如果無記錯,佢地計算方法包括學校新舊等,會低估傳統名校既競爭力。
我覺得唔需要太複雜既計算方法,睇DSE成績、課外活動已經足夠。畢竟讀書都係睇成績,係成績同埋好玩之間取得平衡。

王家爸爸 發表於 15-11-25 17:45
任何資料(包括Book of School既資料)只可以當參考。如果無記錯,佢地計算方法包括學校新舊等,會低估傳統 ...
明白。謝謝!

回覆:蘑菇 的帖子

BookofSchool 內的排名得啖笑,好似我大女中學排到39,睇見都非常開心,但因我熟悉學校,它應在八九十左右啦。
除了王家爸爸所提及的忽略因素,家長可在這網內的學校評分(其中一因素),即是如有熱情家長便令學校會較其他多少少評分,相反便比較少了評分,假設有打手便可微微把排名改變。
但我都非常欣賞這網內學校排名,可一次過看到各校的校徽。很用心化做!

YmOra  BookofSchool 資料會越睇越混亂.  發表於 15-11-26 10:52
CFSS & SSGC

我都覺得呢個排行榜個評分標準好好笑, 例如SPCC 只係排到第11; 而SSC 既師資同學術評分竟然得6分, 令到個總分突然低好多; banding 低過佢學校排名仲高好多, 真係好奇怪呢!

如果優才係本地大學率67%,甘咪比港同 52%高一截?

cow 發表於 15-11-25 16:49
//elbar  根據某刋物資, Jupas Degree : 優才(67.0%), 匯基(東九龍)(57.8%), 顏寶鈴(54.1%)

Jupas Degre ...

根據另一本某報最新升中天書2015資料

中學人均優良成績入讀本地大學率  (%)
優才1.9970.0
匯基(東九龍)1.6262.4
港大同1.6139.4
顏寶鈴1.3059.5

回覆 elbar 的帖子

我估果本書的入讀本地大學率  (%), 有些是jupas degree (港同), 有些是jupas (degree+non-degree), 有些是jupas +  本地其他大學學位.

elbar  入讀本地大專文憑率 = (包括本地政府資助和自資的大專副學士、高級文憑、文憑課程)   發表於 15-11-27 14:23
elbar  果本書定義:入讀本地大學率 = (包括本地政府資助和自資/私立大學的學位課程)   發表於 15-11-27 14:22

hkugac jupas degree 2014 (39.43%), 2015(48%)

elbar 發表於 15-11-27 13:29
根據另一本某報最新升中天書2015資料
呢D天書呢真係, 求其得緊要.....

匯基(東九龍), 校務報告P.24,25:
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE_School_Report_2014-2015.pdf

只有講JUPAS offer 62%, 當中77%係degree, 即係~47.74%, 其餘什麼人均5級或以上, 入大學率, 完全無提過

港同
DSE成績:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2014-15/pop_up/HKUGA_College_HKDSE_2015.htm

港同共取得163個5級或以上, 全級人數125, 人均5級或以上只有1.3喎?!

JUPAS offer:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2015-16/JUPAS_Offer_2015.pdf

全級125人, 60人攞到JUPAS degree, 百份比都已經48%啦!

顏寶鈴
http://www.npl.edu.hk/en/achievements/student.html
只知有42人取得JUPAS degree, 全級人數都無, 點計到入U率呢?

至於優才.... 無明確資料

都係果句: 信天書, 天天輸

cow  thanks for your clarifications  發表於 15-11-27 15:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cow 發表於 15-11-27 15:06
hkugac jupas degree 2014 (39.43%), 2015(48%)
即使係上年(2014), 數字亦多數唔啱

港同 degree: 39.4%, 人均5級或以上係1.8
匯基(東九龍) degree: 58.5%
顏寶玲: 52人升讀JUPAS degree

啱得一樣咁大把!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題