用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳跨區到港島東區
go

將軍澳跨區到港島東區 [複製鏈接]

班主任估計仔仔是Band 1b/1c 之間,好動、喜歡音樂運動機械人,但算不上特異功能的級數。
朋友主張仔仔可試自行,由將軍澳跨區到港島東區,張祝珊或聖馬可等都可考慮。
但我對兩所學校都認識不多,大家有沒有經驗或意見可分享?
謝謝!

elbar  可考慮聖馬可   發表於 15-11-24 20:58
   0    0    0    0

ianania 發表於 15-11-24 13:29
班主任估計仔仔是Band 1b/1c 之間,好動、喜歡音樂運動機械人,但算不上特異功能的級數。
朋友主張仔仔可試 ...
兩間學校好唔同,建議自己帶埋小朋友去入學講座聽(聖馬可:12月12日;張祝珊:11月21日,已經過左)

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸,謝謝你的意見!一定會去學校看一看的。
仔仔中英數成績都平均,三科也是A,不過小學不是名校那類,但以學術成績而言,又有沒有機會呢?
張祝珊除成績無容置疑外,論活動方面,是否聖馬可較優勝?

ianania 發表於 15-11-24 15:11
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸,謝謝你的意見!一定會去學校看一看的。
張祝珊比聖馬可難入(亦都難讀),論活動,當然聖馬可比較多。但係如果小朋友鍾意活動,點解唔試港華、九華、SJC、LSC之類?

識D人都話男校學生上堂紀律麻麻地。

請問將軍澳跨區到東區會否跌band呢?

如果鐘意音樂運動機器人,不防考慮一下筲官,我個姪女係入面讀緊。同樣係東區,音樂方面,學校有樂器班,除咗學開嘅樂器,仲可以試其他嘅,譬如單簧管、揚琴,唔想買可以向學校借番屋企。學校都有中樂西樂團;運動方面,聽講有唔少校隊成員都係中一先開始接觸果項運動同開始訓練。今年佢地嘅排球嬴咗全港冠軍,入面有幾個都係中一先開始打排球,之後入咗港青。機械人,佢地有每年都會參加機械人比賽,前幾年有試過代表去美國比賽。

如果要將軍澳來東區返學, 我會選近地鐵站, 要活動多的band1中學, 聖馬可係好選擇, 另外中國婦女會及港島民生相信不是你柸茶, 張祝珊現讀得玩得, 但不近地鐵站, 要在炮台山站行15分鐘上去, 一係在北角轉巴士到校門, 所以返學時間都要考慮

引用:如果要將軍澳來東區返學,+我會選近地鐵站,+

原帖由 ellang 於 16-01-12 發表
如果要將軍澳來東區返學, 我會選近地鐵站, 要活動多的band1中學, 聖馬可係好選擇, 另外中國婦女會及港島民 ...
中國婦女+港島民生有什麼評價?

我有親戚個細路係張祝珊讀緊,佢話校風淳樸,讀書風氣好,都讀得幾開心喎!

‹ 上一主題|下一主題