用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心賜教,仁立vs崇真國際
樓主: happyfifi
go

真心賜教,仁立vs崇真國際 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+happyfifi+於+15-11-24+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-11-24 發表
你小朋友咁叻,做咩報仁立呢啲屋邨小學,不如留返啲位比我哋呢啲死窮鬼或其他有需要既人啦,千其唔好浪費左 ...
唉,仁立入咗仲要諗讀唔讀好,唔讀就唔好霸住個位,自行可以比多一個人中

回覆:真心賜教,仁立vs崇真國際

TT國際全英普,又活動教学,外籍老師勁多,語境同仁立完全5同。簡單講兩間学校5同type....仁立明係傳統谷校
如$不是concern,加上已熟悉環境,一定TT

如果覺得TT國際學費太貴就不要勉強。但小朋友由中小升英中追英文會幾辛苦吓,最好小學時開始進補。

引用:語境和升中成績我同樣緊張,所以好矛盾 +

如$不是问题,一定TT,語文5用好快忘记

仁立。崇真國際英文好但中文好一般,如本地升學就

引用:我個人覺得TT國際唔太抵讀,俾多少少讀CKY

原帖由 ivypooh 於 15-11-24 發表
我個人覺得TT國際唔太抵讀,俾多少少讀CKY好過,如果有得選擇唔會簡
那麼TT英文部抵讀嗎?

回覆:siumanma 的帖子

甘要睇你有乜offer才可比較

happyfifi 發表於 15-11-24 10:29
小朋友讀緊英普K3,語文底子好好,TT語境好,但學費貴,好似升中成績好似一般。仁立升中好似成績好d,又免費 ...

我曾經都覺得TT國際幾啱心水。小朋友在幼稚園階段的英普也栽培得很好。TT國際語境好之餘,有功課班及課外活動後有校車。小朋友也順利取得TT國際offer。不過,當我瞭解升中這遊戲點玩以後,就把選擇條件定為有Band 1英中的直私好小學,符合以上條件的話,就不再這麼計較小學的語境了。我在取得offer的直私學校中作挑選,也放棄了語境很好的IB私校和語境很好但中學為Band 2的直資學校。幾年過去了,看回頭,仍覺得當日的選擇正確。

‹ 上一主題|下一主題