用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒及優才
樓主: leungsiupig
go

聖羅撒及優才 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+wongkaka+於+15-11-25+16:31+

原帖由 wongkaka 於 15-11-25 發表

昨天在補習社認識一位家長女女讀優才小一, 佢分享好多功課 ...
thanks for info.☺

回覆 leungsiupig 的帖子

I would choose SRL

引用:Quote:leungsiupig+發表於+15-11-24+06:48+

原帖由 KittyMelody1 於 15-11-24 發表
聖羅撒......傳統band 1女校, 校風好.....免費 (但假設樓主唔care學費), 仲想點?
優才, 我姪仔讀緊, 唔係你 ...
認同

優才marketing做得好好, 當初大旗大鼓話培育資優兒, n年後, 讀落咪普通中文小學, 不過有中學直上咁啫

入讀前都有朋友同我講有朋友仔讀緊話會勸退同谷,講真我兩公婆學歷低,雖然好心儀優才,但都有少少驚應付唔黎,加上網上言論都幾兩極化。。。

小一開始頭幾個月,冇乜特別,都係返學放學咁,當然佢係返得開心,後來續漸發現她的好。D老師好有愛心,佢地又好尊重家長意見;我仔係手腳慢既人,但功課多數一個鐘内完成,有寫詞語果日佢會耐少少;小一測驗好少,默書中英隔星期,範圍唔多;四次評估咪即係出面既兩測兩考囉,冇班,級排名,只有科頭5名,壓力真係好細!

佢現時小二,功課量冇多到,仍然係平均5,6 樣一日。默書開始計入評估,數學有小測❨淺同少❩, 幼稚園同學仔及朋友一直都有share 大家學校既事情(因為我地大都係FTM 所以比較清楚),  包括老師,校務處職員,校工,功課,測驗。。。我更加喜歡優才。

除一星期一堂oral 我仔冇外補,我一直睇住佢進步。

P.S. 我仔有閱讀習慣及專心上堂的。
學生多數活躍,當然我有見到比較曳既學生,另外三年班係外籍老師做班主任,我覺得紀律係弱d.

回覆:聖羅撒及優才

其實聖羅撒都有勸退,小一第一次考試之後,成績差家長要見校長,如沒有改善,之後每次説話更難聽。

‹ 上一主題|下一主題