用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒及優才
樓主: leungsiupig
go

聖羅撒及優才 [複製鏈接]

引用:今日同朋友傾起,他仔讀傳統官校,小一起已

原帖由 RSZ 於 15-11-24 發表
今日同朋友傾起,他仔讀傳統官校,小一起已有TSA功課,一做就幾版,日日同仔功課鬥爭,GT無這類功課,問亞 ...
邊間津校小一就練TSA?
肯定不是間間津校都咁做。

優才四考+測驗+計成績分的默書+被要求看大量書好可能仲'哽'過一般要考TSA的津校。

何況優才一樣要考TSA.

beagoodman 發表於 15-11-25 11:31
優才四考+測驗+計成績分的默書+被要求看大量書好可能仲'哽'過一般要考TSA的津校。

優才四考
引用yy0601在其他post的回答:「一年四次評估,第一及三次似測驗,只考中、英、數、常、普,較輕鬆。第二及四次評估,會考埋視、音、體,而且中、英、普考埋聆聽、口試。除了數、普,四次考的範圍不會重複,所以分四次,每次讀少D都幾好吖。」

測驗
應該只有數學有這種安排。每教完一課,會有測驗睇吓學生是否明白。一個學期通常教兩三課,所以有兩三次測驗,全部加埋只佔該學期數學總分的10%

計成績分的默書
評估一向有中英文默書,佔分20/200或20/300。最近兩年增加平時分,好似佔默書的10%。對中英文的總分有幾大影響,大家可以自己計算,個人覺得係姿態多於成績,不讓學生平時hea默。

被要求看大量書好可能仲'哽'過一般要考TSA的津校
如果你覺得看大量書的價值比做TSA練習低的話,我無話可說。優才對TSA的練習只限於在G3和G6,各做一兩次練習來熟習考試形式,對其他小學部公開考試(Flyer, KET, 澳洲數學試)都一樣。準備最花時間是小普試,因為每個學生都要作六篇口試講稿,會花一年半時間去準備。

最後我想講的是,優才沒有全級名次,所以無乜人會care多一分兩分(要爭每科頭五名的除外),最重要係達標升班。

引用:+本帖最後由+iamderek+於+15-11-25+14:31+

原帖由 iamderek 於 15-11-25 發表
咁聽來,優才真係有好多要計成績的項目喎,頻密程度比一些谷的津校可能更高。反而TSA唔會計落成績的,對優才而言,可能真係不外如是。

至於閱讀,當然有價值,亦是值得培養的習慣,但硬性規定要看大量書,就可能變成壓力。

引用:我冇運抽唔到聖蘿撒,+現在只可以一心等GT+o

原帖由 wai.chow 於 15-11-25 發表
我冇運抽唔到聖蘿撒, 現在只可以一心等GT offer, 希望有機會啦! 樓主仲有一日時間可以考慮是否註冊. 其實兩 ...
wai, good luck n all the best to you💪💪💪

beagoodman 發表於 15-11-25 15:09
咁聽來,優才真係有好多要計成績的項目喎,頻密程度比一些谷的津校可能更高。反而TSA唔會計落成績的,對優 ...
對於沒有閱讀興趣的小朋友來說的確是負擔,但好感恩,學校同時放了很多心思去培養閱讀興趣。每次有指定的閱讀書本派回來,孩子都迫不及待地看,只會嫌少,未有嫌多。

我係過來人, ST ROSE唔易讀, 六年真好苦, 要看大人和小朋友的承能力, 我見個女和自己太吃力了, 當然有D小朋友好OK

引用:我係過來人,+ST+ROSE唔易讀,+六年真好苦,+

原帖由 wongkaka 於 15-11-25 發表
我係過來人, ST ROSE唔易讀, 六年真好苦, 要看大人和小朋友的承能力, 我見個女和自己太吃力了, 當然有D小朋 ...
6年?最後沒上中學?

我也聽過有話聖羅撤較harsh同愛心一般,事實真的如此?

可否分享多一些?

我女沒有完成高小已走, 學校冇叫我退, 我跟女商量後決定中途轉, 太辛苦了, 現在別校讀小五, 有認識好幾個在st rose完成了6年的小朋友和家長, 佢地頂得好辛苦
不適合我和她, 老師好harsh, 功課量多, 溫習範圍多.....
當然好多家長buy呢套, 記得當年佢地有一個信念係含淚播含笑收
st rose有中學backup確係一個安全保障, 當年我有考慮呢個point, 最後我亦放棄, 因culture & 理念唔岩我女女

每人選擇不一樣, 我選健康和平衡發展

昨天在補習社認識一位家長女女讀優才小一, 佢分享好多功課, 默書範圍超多, 幸好老師唔惡, 小朋友暫時都開心返學, 只是媽媽擔心

beagoodman 發表於 15-11-25 15:09
至於閱讀,當然有價值,亦是值得培養的習慣,但硬性規定要看大量書,就可能變成壓力。

除了每年幾本指定讀物外,其他書都係小朋友自己揀去讀。如果咁都叫壓力,應該去火星讀書,因為火星無空氣小地心吸力,所以無壓力。

討論區內, 若小朋友仍在某學校讀, 唔多家長願意分享負面的一面, 因為大家默默地埋頭努力追追, 大家不知大家的底牌, 其實大家都追得好苦, 並認為個個都係咁讀, 冇理由自己小朋友唔得, 係咁谷, 除左小朋友谷得起, 資優, 否則補習係在所難免

不喜勿插

MrBeast    發表於 15-11-25 16:53

引用:Quote:beagoodman+發表於+15-11-25+15:09+

原帖由 iamderek 於 15-11-25 發表
除了每年幾本指定讀物外,其他書都係小朋友自己揀去讀。如果咁都叫壓力,應該去火星讀書,因為火星無空氣無 ...
咁適量而不是硬性大量味好囉!

但叫感受壓力的小朋友去火星讀書就不愧是極度優質的創意,就算校長叫寫多幾篇上千字文章,都應該得心應手。

我那朋友的仔仔,雖然能拿下優才校內$500大元的獎項,但竟然話有壓力,真的要叫佢閲讀多幾本關於火星的書。

引用:+本帖最後由+wongkaka+於+15-11-25+16:31+

原帖由 wongkaka 於 15-11-25 發表

昨天在補習社認識一位家長女女讀優才小一, 佢分享好多功課 ...
小一默書範圍不算多,功課量也合理。相比起我認識幼稚園同學和朋友讀另一些直資和津校,GT絕對算輕鬆。

回覆 beagoodman 的帖子

如果要小朋友必需次次拿頭 5名,那是家長自己給小朋友壓力,學校教孩子做最好的自己,我小朋友只會記著這點,每次努力做好自己,如做得唔好便想想是那裡做等不好,所以沒有太大壓力

醒目開學勳章

回覆:leungsiupig 的帖子

六年前小兒升小時也手持20分,但沒有待第一輪放榜便接受了GT的offer, 因我自己在傳統教會女校畢業,有感傳統學校不適合小兒的性格。
六年過去,小兒快升中了,我認為當年為小兒選對了小學。六年以來他都很喜歡上學,喜歡老師、喜歡同學、喜歡學習。
雖然一年兩測兩考,但沒給我們很多壓力,一月考試,我們幾年來也有在聖誕外遊,升中的壓力更比其他學校的小六生少許多,因為只要主科及格便可直升優中,過達升中要求的小六生皆有9X%。

醒目開學勳章

回覆:leungsiupig 的帖子

我有親戚在SRL畢業,也有朋友在SRL教,SRL絕對有它的優點。
而我選GT, 當然亦相當欣賞GT。兩所學校各有所長,孩子亦各有所長,最重要是就著孩子的姓格和學習模式,選一所適合的學校。

回覆:聖羅撒及優才

請問如不達標, 升唔到 GT 中學, 多數會派去邊度?? gt 有無參加政府派位?? thanks!!!

回覆:ZoeZita 的帖子

或者有沒有同學是放棄優中而參加統一派位?

醒目開學勳章

引用:仲有我朋友話有"勸退"的,佢個仔小二同班有

原帖由 beagoodman 於 15-11-24 發表
仲有我朋友話有"勸退"的,佢個仔小二同班有個疑似被勸退的,被通知不要訂購買小二書,小朋友見其他人可訂, ...
通知不要買小二書並非勸退,應該係小朋友考試有主科不及格,有機會留班,待補考合格後確認可升班才訂書。
留班的人不多,小兒六年來只有三個同級同學留了班,但亦有同學跳級。

醒目開學勳章

引用:請問如不達標,+升唔到+GT+中學,+多數會派去

原帖由 ZoeZita 於 15-11-25 發表
請問如不達標, 升唔到 GT 中學, 多數會派去邊度?? gt 有無參加政府派位?? thanks!!!

...
如不達標,可參加派位,但學生如接受了優中offer, 學校便不會為他呈分。

‹ 上一主題|下一主題