用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒及優才
go

聖羅撒及優才

補充:優才未有offer, 但因first waiting及3rd in 呀囡有舉手答問題,感覺呀囡有機會得,所以希望能先聽取大家意見,好讓自己能仔細思量並能在需要時能儘快放位。

感恩自行有聖羅撒,有聯繫中學backup, 但在嘗中學甜頭前,必先付出六年血汗,德育不俗。

心儀優才,全方位多元智能學習,有中學backup, DSE 不俗(有錯請指正)。 功課量(個人推算)比聖羅撒小。小朋友應該會讀得較開心。

不過我是假設兩校DSE 成績相若

想請教大家意見。

回覆:leungsiupig 的帖子

當然選SRL

回覆:leungsiupig 的帖子

我都係㨂聖羅撒。不過樓主既然認定聖羅撒係要捱六年苦,又講到明心儀優才,咁應該優才才適合樓主。

回覆:lamwingyee84 的帖子

敢請教原因。謝謝。

回覆:karen55407 的帖子

敢請教原因。謝謝。
不過我是假設兩校DSE 成績相若。

leungsiupig 發表於 15-11-24 07:20
敢請教原因。謝謝。
不過我是假設兩校DSE 成績相若。
你都知在SRL會累點過6年. 你應有答案了.

回覆:聖羅撒及優才

我都會揀聖羅撒

你已經答左你自己了…

leungsiupig 發表於 15-11-24 06:48
補充:優才未有offer, 但因first waiting及3rd in 呀囡有舉手答問題,感覺呀囡有機會得,所以希望能先聽取大家 ...
聖羅撒......傳統band 1女校, 校風好.....免費 (但假設樓主唔care學費), 仲想點?
優才, 我姪仔讀緊, 唔係你想像咁輕鬆.....+個人觀感, 只識搞綽頭+宣傳罷....姪仔當年考小一全軍覆沒, 無得選才入優才......但你有得選....

回覆:KittyMelody1 的帖子

我有老朋友個仔讀緊優才小二,成績頭幾個,因此有獎攞。但佢話話功課唔少喎,上到小二更明顯多。同埋四次考試加要計分的測驗,點輕鬆呀?好多視為谷的津校,都無咁多測考啦!

引用:Quote:leungsiupig+發表於+15-11-24+06:48+

原帖由 KittyMelody1 於 15-11-24 發表
聖羅撒......傳統band 1女校, 校風好.....免費 (但假設樓主唔care學費), 仲想點?
優才, 我姪仔讀緊, 唔係你 ...
呢間學校好犀利,有一班die hard信徒,教主果然好野,但中學部好似交唔係好到功課喎

要明白成功需苦幹,我會覺得新派直g比到的是頭幾年輕鬆,srl我不熟,但能在這階段有gt offer的理應g質不差,上傳統小學應不會大問題吧,如孩子自理能力好能自己搞掂功課,真不需太擔心,反而最好考慮遠近。

引用:我有老朋友個仔讀緊優才小二,成績頭幾個,

原帖由 beagoodman 於 15-11-24 發表
我有老朋友個仔讀緊優才小二,成績頭幾個,因此有獎攞。但佢話話功課唔少喎,上到小二更明顯多。同埋四次考 ...
教主原來比左個錯誤既預期。

我有朋友讀聖羅撒,真係好多功課做,課程深,如果你重視體藝,就唔好揀,因為學校只重學術,但校風好,如你小朋友谷得,做功課快手,不坊一試,唔得插返優才都得。

一定是SRL

KittydMelody1 發表於 15-11-24 07:57
優才, 我姪仔讀緊, 唔係你 ...
想瞭解下是課程太深還是測考太多?印象中優材冇sell過佢輕鬆,而SRL 頗谷同傳统。

回覆:lulub2010 的帖子

敢請教原因。thanks.

回覆:echaichai 的帖子

敢請教原因。thanks.

引用:Quote:原帖由+KittyMelody1+於+15-11-24+發

原帖由 晴晴小B 於 15-11-24 發表
呢間學校好犀利,有一班die hard信徒,教主果然好野,但中學部好似交唔係好到功課喎

...
我相信die hard 是因為中學暫時仍算b1...個人愚見。 thanks.

引用:Quote:KittydMelody1+發表於+15-11-24+07:5

原帖由 Doray 於 15-11-24 發表
想瞭解下是課程太深還是測考太多?印象中優材冇sell過佢輕鬆,而SRL 頗谷同傳统。 ...
佢有sell功課少的

MrBeast  好似係抄寫少  發表於 15-11-24 08:53