用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒及優才
樓主: leungsiupig
go

聖羅撒及優才 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:或者有沒有同學是放棄優中而參加統一派位?

原帖由 Boopoo 於 15-11-25 發表
或者有沒有同學是放棄優中而參加統一派位?
我都不太清楚,只知每年總有些學生會升上其他名中,如DBS, LS等,但側聞入LS的並非派入,而是考入,入了去還讀得好好。

回覆:聖羅撒及優才

我見gt中學有約50個位收外校生. 請問知唔個gt中一共有有多少人?? 是否好多成績好既, 都考到更好既中學, 所以先有咁多位比外校生?

回覆:SumSumBB 的帖子

其實我覺得只是極多GT家長喜歡上教育王國,好着重有無人批評GT,又肯發言。其實讀出面d資助小學,也可讀得好開心,而家好多學校也一樣注重閲讀,又唔見得有好大壓力。我覺得如果去到考DSE時,只有60幾人,走左果d人,真的去了外國或更好的學校嗎?如果是,就恭喜曬啦!我又加一句先,不喜歡勿插,我學識保護自己了

Lucifer3960 發表於 15-11-25 19:48
其實我覺得只是極多GT家長喜歡上教育王國,好着重有無人批評GT,又肯發言。其實讀出面d資助小學,也可同讀得 ...

因為小班教學,校舍同歷史問題,所以優中初期每級只有3,4班,每班約只有25-28人。

我個仔係第一屆優中畢業生,我可以好肯定講你聽,優中從未因學生學業成績差而勸退學生!咁多年嚟,我只係聽過有學生因操行差,而被校方要求退學!

的確有唔少學生會中途轉校,有轉名校,有轉國際學校,有唔少學生出國留學,亦有學生會自覺讀唔上而轉讀其他學校(校方無要求學生退學) !當年亞仔有個同學仔媽咪,覺得優中太少功課同讀得太輕鬆,其後轉讀傳統中學。

就係咁簡單!只係有人諗多左!

優才在此經常比人針對,誤解,惡意中傷同抹黑,作為用家知道並非事實,而作出浧清有錯嗎?

iamderek  其實之前回答過Lucifer3960,但佢選擇性失聰/失憶,無謂浪費口水  發表於 15-11-26 03:40

引用:其實我覺得只是極多GT家長喜歡上教育王國,

原帖由 Lucifer3960 於 15-11-25 發表
其實我覺得只是極多GT家長喜歡上教育王國,好着重有無人批評GT,又肯發言。其實讀出面d資助小學,也可同讀得 ...
你既然知有資助小學, 讀得開心、又重閲讀、又無壓力,何不開個新帖向大家推介?

醒目開學勳章

引用:我見gt中學有約50個位收外校生.+請問知唔個

原帖由 ZoeZita 於 15-11-25 發表
我見gt中學有約50個位收外校生. 請問知唔個gt中一共有有多少人?? 是否好多成績好既, 都考到更好既中學, 所 ...
今年中一中二有五班,中三以上四班,出年中一唔知開四班還是五班,優小升上去的應有三班,另外收兩班外校生卦。

引用:其實我覺得只是極多GT家長喜歡上教育王國,

原帖由 Lucifer3960 於 15-11-25 發表
相信選得GT的家長對傳統教學或舊模式不認同,會多留意教育資訊及樂於參與討論。正正學校有比人誤解的地方,提供一些用家的意見。給真心想了解GT及有心入讀的人作出適合小朋友的選擇。

ZoeZita 發表於 15-11-25 19:40
我見gt中學有約50個位收外校生. 請問知唔個gt中一共有有多少人?? 是否好多成績好既, 都考到更好既中學, 所以先有咁多位比外校生?
今年G7有五班127人。上年G6四班有81人,有11個沒有繼續升讀優中,幾個去咗HYS,亦有人去DGS、BPS、HKBUAS,其餘唔清楚。

其實優才G6和G12人數少,第一當然係因為班數少加小班教學,另一原因係少收外校生插班(G1、G7除外)。成績唔好學校唔會收,成績好好的又未必揀優才,阿仔六年小學好似不多於5個插班生。

wongkaka 發表於 15-11-25 16:27
昨天在補習社認識一位家長女女讀優才小一, 佢分享好多功課, 默書範圍超多, 幸好老師唔惡, 小朋友暫時都開心 ...

我個女都係讀緊優才小一.

我覺得功課量可以接受, 唔算好多. 1日5, 6樣, 包埋改正. 寫詞語只需每個寫3次, 抄寫算好少喇. 其他功課的確是要思考的多, 所以不能hea做功課.

點書範圍超多? 中文/英文默書是隔週進行, 即每科是每兩星期默一次, 中文每次默一課書的詞語(大約10個8個)+1課書課文, 暫時還未有背默. 範圍不算少, 但有兩星期時間溫習一次默書, 只要平時做完功課溫習下都不難應付. 而且, 默書雖然計分, 但每學段3次默書中只計best 2 marks, 間中一次失準都唔大問題, 壓力算細.

英文默書每次默10個8個字, 5句句子, 再加3個較深的挑戰字. 若小朋友懂phonics的, 唔洗一個星期都溫得完.  

優才老師唔惡, 小朋友返學開心是真的.

引用:Quote:wongkaka+發表於+15-11-25+16:27+昨

原帖由 tantanmama 於 15-11-26 發表
我個女都係讀緊優才小一.

我覺得功課量可以接受, 唔算好多. 1日5, 6樣, 包埋改正. 寫詞語只需每個寫3次, ...
想問下校風如何?

chumeme2015 發表於 15-11-26 09:42
想問下校風如何?

同學多是活潑好動, 有禮貌有愛心的. 校風屬淳樸類.

回覆 tantanmama 的帖子

THANKS FOR YOUR REPLY

引用:其實優才中學部約一百人一級,上到高中約有

原帖由 miaochu 於 15-11-24 發表
其實優才中學部約一百人一級,上到高中約有三分一人走了,原因係有少部分跳到神校,大部分都係到外國升學, ...
RSZ, for 思考功課, if kids can handle by themselves or need parents' help?..thanks.

學校提昌學生功課學生做,家長責任是看有否做齊,這有助同學認真做自己功課及老師掌握學生的真正進度,我見亞仔改正都錯先出聲,如果佢不識主動問就比方向,其它就由佢給老師 打交叉,說真我亞仔踢波多過做功課,我也輕鬆。
當然高度參與功課的家長也有,一是科科要第一的,一是成績跟不上的,優才評估多,也比清楚資訊給家長小朋友是否達標,雖然有補底協助,但家長必然有壓力。

學校提昌學生功課學生做,家長責任是看有否做齊,這有助同學認真做自己功課及老師掌握學生的真正進度,我見亞仔改正都錯先出聲,如果佢不識主動問就比方向,其它就由佢給老師 打交叉,說真我亞仔踢波多過做功課,我也輕鬆。
當然高度參與功課的家長也有,一是科科要第一的,一是成績跟不上的,優才評估多,也比清楚資訊給家長小朋友是否達標,雖然有補底協助,但家長必然有壓力。

回覆:RSZ 的帖子

thanks for your detail reply😀😀😀

回覆:leungsiupig 的帖子

聖羅撒同優才實在太吾同,一定會有兩批支持者,講真我比較喜歡聖羅撒,天主女校重學術有中學又良好校風⋯幾多人恨都恨吾到!除非你特別喜歡新派直資啦。
例如我case:有兩個小朋友,一個讀天主教私小,谷學術重品德,但小朋友讀得非常開心,仲好喜歡自學同睇書。所以吾係話直資嗰D先培養到閱讀興趣。利申:細妹就吾同,雖然K1但留意到佢比較適合happy school,反而家長要留意自己小朋友適合D咩學校。

引用:優才,+新思維,+家長要向前看.++老派學校,+

原帖由 hiconniecheung 於 15-12-07 發表
優才, 新思維, 家長要向前看.  老派學校, 不合事宜了.
可否講解多少少?謝謝

引用:聖羅撒同優才實在太吾同,一定會有兩批支持

原帖由 A_W 於 15-12-06 發表
聖羅撒同優才實在太吾同,一定會有兩批支持者,講真我比較喜歡聖羅撒,天主女校重學術有中學又良好校風⋯幾 ...
請問你細囡什麼性格?

‹ 上一主題|下一主題