用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒及優才
樓主: leungsiupig
go

聖羅撒及優才 [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

請問這個表是否覆蓋了全部直學校呢?

Boopoo 發表於 15-11-24 15:42
請問這個表是否覆蓋了全部直學校呢?
只包括所有達B1水平既津貼中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 leungsiupig 的帖子

我都會揀聖羅撒

我自己本人黎講一定唔會考慮或諗SRL, 我好怕上堂好悶既學校。但如果你現在一定要決定,似乎揀SRL最穏陣。

引用:+本帖最後由+RSZ+於+15-11-24+12:41+編輯+\

原帖由 RSZ 於 15-11-24 發表

亞仔今年優才升高小,功課量較以前多,有時不平均時多改正試過 ...
請問你覺得優才的功課深嗎?

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+15-11-24+

原帖由 Soundervolt 於 15-11-24 發表
去到小五要呈分先至被勸退,咁就真係十分陰公豬喎....不過家長都應該見到小朋友咁多年成績都追唔上而作出行 ...
其實係咪應該小四叫人留班或退,而唔係小五上學期才叫人退。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-24+發

原帖由 lightingchung 於 15-11-24 發表
其實係咪應該小四叫人留班或退,而唔係小五上學期才叫人退。
我覺得讀咗兩年應該已經好清楚小朋友適唔適合繼續或要求留級作出決定,升小三會係分水嶺,而如果轉校最遲應該升小四,因為轉校喺需要適應新環境、新同學同課程。就算揾到一間適合小朋友嘅新校,高小先至嚟轉校未免遲咗啲。

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+15-11-24+

原帖由 Soundervolt 於 15-11-24 發表
我覺得讀咗兩年應該已經好清楚小朋友適唔適合繼續或要求留級作出決定,升小三會係分水嶺,而如果轉校最遲應 ...
完全同意。

回覆:leungsiupig 的帖子

選GT 小學已問埋中學收返幾多個位,不如你順手問埋GT的家長,GT 考DSE的人數吧....包你估唔到有幾多人

回覆 Lucifer3960 的帖子

可否詳細分享一下呢

回覆:iamadc 的帖子

真係因人而言,囝數學能力強,雖然教快半年,但也輕鬆應付,見其它同學也多沒問題,英文現在新派教法,他們拼音及詞彙學得很好,語法較差但好敢寫長句,作文佰幾字 閑閑地。最頭痛係中文,筆畫執得好嚴,寫法要跟電腦字,閱讀理解改正我都錯,要花較長時間。普通話教得超快,都聽聞初小追唔上的,出外補習。

引用:真係因人而言,囝數學能力強,雖然教快半年

原帖由 RSZ 於 15-11-24 發表
真係因人而言,囝數學能力強,雖然教快半年,但也輕鬆應付,見其它同學也多沒問題,英文現在新派教法,他們 ...
yr comments remind me srl 是廣教中
,請問GT 是廣或普教中?thanks.

leungsiupig 發表於 15-11-24 22:50
yr comments remind me srl 是廣教中
,請問GT 是廣或普教中?thanks.
GT小一廣教中, 小二開始普教中,
普通話教快一倍, 三年教晒六年書

引用:Quote:leungsiupig+發表於+15-11-24+22:50+

原帖由 AgapePa 於 15-11-24 發表
GT小一廣教中, 小二開始普教中,
普通話教快一倍, 三年教晒六年書
wow...PTH不容易呢!!!
thanks.

回覆:Lucifer3960 的帖子

其實優才中學部約一百人一級,上到高中約有三分一人走了,原因係有少部分跳到神校,大部分都係到外國升學,我相信這情況很普遍,一來大部份係中產家庭甚至已經持有外國國籍,二來李教授不嬲都鼓勵學生有國際視野。我當初跟樓主一樣,一間傳統女校和優才之間選擇,我選擇了後者,我並冇諗得咁長遠自己小朋友將來DSE嘅成績會點,我只希望我小朋友可以開心地上學。優才給每個學生很多機會上台表演,無論單獨或班際,小朋友上得台多,自信就咁樣建立。還有我覺得一間學校最緊要唔係凈係識拔尖,還要幫學生補底。就算小朋友平時小測成績唔理想,老師已經立即利用小息時間和努力小組幫小朋友補習,並冇凈係叫家長攪掂。至於高小勸退事件,我也有聽聞過,那位小朋友長期唔達標,學校覺得就算俾佢升上中學都會跟唔上,所以勸退,但都有幫忙作轉校嘅安排,並唔係叫你走就算。至於係咪好輕鬆,真係要睇自己小朋友邊類型,我只係想講,優才嘅功課量相比很多學校叫做少,但重質唔重量,很多都係要思考的。

leungsiupig 發表於 15-11-24 23:04
wow...PTH不容易呢!!!
thanks.
一星期三堂普通話, 比ー般學校多.
通常小一下學期巳能應付.
但普通話唔合格, 唔影響升班,

引用:其實優才中學部約一百人一級,上到高中約有

原帖由 miaochu 於 15-11-24 發表
其實優才中學部約一百人一級,上到高中約有三分一人走了,原因係有少部分跳到神校,大部分都係到外國升學, ...
miaochu,..你很勇敢,..我却迂腐,that's why so struggle....tjanks for sharing.

回覆:聖羅撒及優才

今日同朋友傾起,他仔讀傳統官校,小一起已有TSA功課,一做就幾版,日日同仔功課鬥爭,GT無這類功課,問亞仔小三考前有無準備,佢打趣地說有,老師同佢地講了一句:小心啲做

我冇運抽唔到聖蘿撒, 現在只可以一心等GT offer, 希望有機會啦! 樓主仲有一日時間可以考慮是否註冊. 其實兩間都係好嘢!

Srl sure
‹ 上一主題|下一主題