用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄皮鞋西裝去英國~急
go

寄皮鞋西裝去英國~急 [複製鏈接]

用什麼郵寄方法郵費較平和快?
   5    0    0    0

namanyi 發表於 15-11-23 23:39
用什麼郵寄方法郵費較平和快?
呀仔12月都要著呀,點知朋友剛寄了一套比兒子,打稅£70 才可收件。現叫呀仔在Zara 買。

引用:Quote:namanyi+發表於+15-11-23+23:39+用什

原帖由 noel2010 於 15-11-24 發表
呀仔12月都要著呀,點知朋友剛寄了一套比兒子,打稅£70 才可收件。現叫呀仔在Zara 買。 ...
寄包裹我啱啱先交左£125 学费,好肉赤,最好當地買5好寄!

回覆:寄皮鞋西裝去英國~急

近聖誕節寄,估不準時,另郵費不平因鞋很重,買可去大百貨男裝部,或打算去H&M買

引用:Quote:原帖由+noel2010+於+15-11-24+發表呀

原帖由 DKmum 於 15-11-24 發表
寄包裹我啱啱先交左£125 学费,好肉赤,最好當地買5好寄!
是否交了錢,件包裹就立刻寄回小朋友?最近我也有件包裹正在海關檢查中,可否告之我整個過程會是什麼?擔憂中

去 next, Zara 買啦,寄仲貴

唔駛急,最緊要快,去網上M&S買啦,有埋皮鞋,好快送到,佢西裝每個碼仲有分S(SHORT),R(REGULAR)同L(LONG),華人可能適合S多,萬一唔O岩可以去門市換,好方便,一定快過你寄,最重要係唔駛因為要比稅而麻煩自己。

在當地買啦!真係會平過寄過去。我仔早排问過價錢,一套全新西裝不包領呔只是53鎊。

回覆:SYSquare 的帖子

53鎊好平,那買?

引用:53鎊好平,那買? +

原帖由 brother4 於 15-11-24 發表
53鎊好平,那買?
我朋友带我仔去專賣西裝的店,租去Annual Party的西裝全套包領呔85鎊,買全新53鎊但不包領呔。我記得在9月,我在BHS百貨公司見到的西裝for 高中生的,也不貴,9月初開學有特價。

brother, 我剛上BHS web 看,好多成人西裝都有特價,5x鎊,好型仔!Boy Suit仲平。

多謝回覆, 綜合大家意見, 惟有叫呀仔上網或去買
上網買可送去宿舍嗎?需指定人收件嗎?

回覆:SYSquare 的帖子

thx

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+15-11-24+發表寄包

原帖由 joymama 於 15-11-24 發表
是否交了錢,件包裹就立刻寄回小朋友?最近我也有件包裹正在海關檢查中,可否告之我整個過程會是什麼?擔憂 ...
收件人会收到通知有关銀碼,郵件編号,附款方法,我女自己上網用visa debit付款后兩日后送件!成個感觉系俾人掠水,5知点上訴,最后乖乖付款,我做左蠢猪,税仲貴过件貨!

引用:Quote:原帖由+joymama+於+15-11-24+發表是

原帖由 DKmum 於 15-11-24 發表
收件人会收到通知有关銀碼,郵件編号,附款方法,我女自己上網用visa debit付款后兩日后送件!成個感觉系俾 ...
咁重稅!我之前寄過5kg去,郵寄費大概HK$5xx,寫係gift, value not over HK$100. 阿女幾日便收到!

早排呀仔在港訂了電子產品用Fedex 送英國,之前我估要付£7x 稅,已吩咐呀仔可能付稅後才收貨,怎知可直接收貨,產品已用個多星期,昨晚呀仔才收到信,Fedex要他付£7x 稅入英國Fedex 戶口。可能一早預咗,又冇被騙感覺。

DKmum 發表於 15-11-24 12:09
收件人会收到通知有关銀碼,郵件編号,附款方法,我女自己上網用visa debit付款后兩日后送件!成個感觉系俾 ...
你是否寫物品價值港元當英磅計?我通常用英磅價值計。

通常空郵寫gift,約100元算,寄有約十次,只檢查過2次

noel2010 發表於 15-11-24 00:33
呀仔12月都要著呀,點知朋友剛寄了一套比兒子,打稅£70 才可收件。現叫呀仔在Zara 買。 ...
上月尾先寄了一個Hong Kong Speed Post 包裹過英國俾阿女,入面有一對高跟鞋和2件晚裝,都是之前H&M買的,還有少量生活用品。報關寫Used clothes and living stuff,費用hk$39x。當時星期六早上香港郵局寄出,阿女在英國當地星期一下午已收到包裹。不需徵稅。

tangko 發表於 15-11-24 17:03
上月尾先寄了一個Hong Kong Speed Post 包裹過英國俾阿女,入面有一對高跟鞋和2件晚裝,都是之前H&M買的, ...
這些日用品及已使用的衫褲都不用比稅,試過寫$1800, 都免。今次直接同電子產品公司訂,公司有完整包裝代寄出,還有是11月頭新產品,英國冇得買,所以預咗要比稅。
‹ 上一主題|下一主題