用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好depressed, 呀女學校真係好多功課做
樓主: brima
go

好depressed, 呀女學校真係好多功課做   [複製鏈接]

引用:出名深,+你揀咗,+怨得誰? +

原帖由 skkeung 於 15-12-06 發表
出名深, 你揀咗, 怨得誰?
從冇怨過深!

引用:我囡學校出名深,多功課,但我冇諗過每日多

原帖由 brima 於 15-11-23 發表
我囡學校出名深,多功課,但我冇諗過每日多到做3個鐘,weekend 仲多。每日放工就係趕返屋企吹佢做功課。呀 ...

引用:Quote:原帖由+brima+於+15-11-23+發表我囡

引用:Quote:原帖由+brima+於+15-11-23+發表我囡

原帖由 evacalbee 於 15-12-06 發表
放學去功課班做啦, 可能個氣氛人人都做功課, 會快手好多,同埋小朋友都想快d做完快d返屋企,响屋企就係心 ...
咩道理!

evacalbee  唔係咩道理,方法啫...   發表於 15-12-6 23:33

樓主比心機,加油努力!你囡囡間學校係勁旅,上中學就輕鬆好多。千奇唔好放棄甘好既小學。

evacalbee 發表於 15-12-6 10:04
放學去功課班做啦, 可能個氣氛人人都做功課, 會快手好多,同埋小朋友都想快d做完快d返屋企,响屋企就係心 ...
但都要搵到間負責任既功課班架, 有同學仔放學去做三個鐘, 點知一半都無做到, 個阿媽勁嬲。

引用:樓主比心機,加油努力!你囡囡間學校係勁旅

原帖由 ANNAFRIEND 於 15-12-07 發表
樓主比心機,加油努力!你囡囡間學校係勁旅,上中學就輕鬆好多。千奇唔好放棄甘好既小學。 ...
謝謝

回覆:好depressed, 呀女學校真係好多功課做

我個女就係每日都要父、母陪住先做到功課嘅人,所以最後都唔去註冊SFA, 明知自己跟唔到,阿女就會晚晚夜瞓。睇到呢個貼,我覺得自己放棄呢個得來不易嘅學位係選擇正確了。
話說回來,既然已經選擇咗,應該係同小孩一起面對,補習不失為短期辦法。

當個好爸爸

回覆:ANNAFRIEND 的帖子

是! 贏在起跑, 但終點又如何?

引用:我個女就係每日都要父、母陪住先做到功課嘅

原帖由 boyboobee 於 15-12-07 發表
我個女就係每日都要父、母陪住先做到功課嘅人,所以最後都唔去註冊SFA, 明知自己跟唔到,阿女就會晚晚夜瞓 ...
deleted

回覆 boyboobee 的帖子

我 同意 你 的 講 法,  阿 女 呈 二我  放 一 半 手,  朋友 話我 傻, 我話阿 女 點 都 耍 試 下 自己 實 力,  如果 靠 父母 才 能 入 好學校,  將來 她 跟 唔 上 仲 大  影響

skkeung 發表於 15-12-7 21:22
給點正能量樓主好嗎?我姨甥都係SFS女,而家已經係一間band1英中中三生,雖然小學生涯辛苦而且成績一直中游,但上到中學後發力的SFA生唔係少野,英文底子好非常著數,今年入埋精英班。

回覆:ANNAFRIEND 的帖子

要聽啱聽的話為何要在這裏?朋友, 親人才需這様! 明知名校多功課, 又要贏在起跑, 什麼打好底, 小朋友沒有愉快童年, 親子關係差, 怨得誰?這是個人選擇, 但要承擔结果!

Yanamami  哗~今次寫多过两句……  發表於 15-12-8 07:52

有學者做過不同年齡人力資源投資回報,發現越投入得早,成效越大。那麽,贏在起跑, 但終點又如何?

不要将此句變成口頭禪。

不如講下,邊間唔使點出力,又可以打好學術底既小學?

little_yolky  咁我哋搵D中間路線得唔得。好多學校都無咁多功課(但唔代表唔駛出力吓),但小朋友學術底都唔錯的。   發表於 15-12-8 11:25

brima 發表於 15-11-24 07:17
今年小三真係好多功課,某日數3份,一份10多頁TSA, LM2頁加工作紙,中文又3樣,中文要用好多時間,尢其閲讀 ...

太多
閲讀理解嗰一日,我會讀比個女聽,讀得有感情些佢就好容易掌握到文章內容,亦會好快答完題

我唔會留低佢單打獨鬥,多功課嗰一日我一定出手相助
好似尋晚,我一出手即時快手完成,'之' 出15分鐘時間
夠我陪佢玩一次飛行棋,玩完大家開開心心去瞓覺

平時盡量要佢自己負責任,但非常日子要有Plan B

根本好多津校都係好多功課架, 小朋友一日唔肯自動動覺做功課都係有問題.

有些朋友的子女在有聯繫位的小學(小學時一直名列前茅)上到名中學, 話追得好辛苦, 甚至如何追也是在尾位置..."打好底"唔重要??

根本好多津校都係好多功課架, 小朋友一日唔肯自動動覺做功課都係有問題.

据我接觸,功課量:

直資 < 私校 < 津校。

引用:我個女就係每日都要父、母陪住先做到功課嘅

回覆 IloveJJ 的帖子

個媽媽好厲害。我自問做無到,亦吾會甘樣做。因我覺得,個細路得返黎的成績其實系佢媽媽的,并吾真正屬於佢自己。

Yanamami  咪係~上到中学立即唔掂……  發表於 15-12-9 08:24
‹ 上一主題|下一主題