用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好depressed, 呀女學校真係好多功課做
樓主: brima
go

好depressed, 呀女學校真係好多功課做   [複製鏈接]

回覆 hippoo 的帖子

佢話都係逼上梁山,佢個女成績其實幾好,跟到無問題,係多功課都頂吾住……

引用:Quote:Doray+發表於+15-11-24+12:55+咪就係

原帖由 little_yolky 於 15-11-24 發表
吓? 原來係咁, 我女女學校閱讀理解一直係咁的, 可能做慣咗唔多覺, 唔怪得佢話TSA練習好易啦, 原來老師係照 ...
你哋學校好成功喎!TSA無色無味無形!容入咗課程都完全感覺唔到!

little_yolky    發表於 15-11-25 08:26

回覆:四隻貓 的帖子

agree!

回覆:ramuza 的帖子

朋友個仔讀九龍塘名幼出名中、數深個間,升到樓主間小學一年級時被老師話成績不理想,若不用功有機會留班!中文閱讀理解好長好多,幸好升到小二,佢媽咪為左多D時間陪囡做功課溫習,結果同公司申請工作時間改為早上班早下班!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-11-24+發

原帖由 wan_sosin 於 15-11-24 發表
你哋學校好成功喎!TSA無色無味無形!容入咗課程都完全感覺唔到!
我仔學校都係咁,我仲以為間間學校都係咁

回覆 IloveJJ 的帖子

今年小一已TSA,但唔知量多量少,只聽朋友講,每日收工都趕頭趕命返家睇小朋友嘅功課
數學功課仲要係奧數題,我睇咗條題,我認我蠢,唔識答

不過,蘿蔔青菜,各有所好,捱過六年,前途會一片光明

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-11-24+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-11-24 發表
我仔學校都係咁,我仲以為間間學校都係咁
其實你講嘅都無錯,好多學校都向TSA傾側,模式用TSA作藍本,不過大勢如此,變咗唔多覺眼!

anixon  咁樣變,倒模式生產...其實係咪好事?!  發表於 15-12-7 09:15

引用:Quote:原帖由+yuenkw+於+15-11-23+發表本帖

原帖由 brima 於 15-11-24 發表
今年小三真係好多功課,某日數3份,一份10多頁TSA, LM2頁加工作紙,中文又3樣,中文要用好多時間,尢其閲讀 ...
咁又真係多喎,日日都係咁?

引用:朋友個仔讀九龍塘名幼出名中、數深個間,升

原帖由 Boopoo 於 15-11-24 發表
朋友個仔讀九龍塘名幼出名中、數深個間,升到樓主間小學一年級時被老師話成績不理想,若不用功有機會留班! ...
你講梗樓主間學校?

引用:Quote:原帖由+Boopoo+於+15-11-24+發表朋友

原帖由 sbux 於 15-11-24 發表
你講梗樓主間學校?

bearbear999  家長應該鼓勵及教導小朋友要同同學有交流同學習社交! 會培養全面的學生的學校一定STOP 小朋友在小息做功課L   發表於 昨天 22:57

佢人見人愛, 車見車載, 由幼稚園開始同人社交相處都係no. 1的。BTW, 如果學校要培養全人教育, 咁唔該唔好一日俾1X樣功課, 仲要無功課堂。這是非人教育。

little_yolky 發表於 15-11-25 08:40
bearbear999  家長應該鼓勵及教導小朋友要同同學有交流同學習社交! 會培養全面的學生的學校一定STOP 小朋友 ...

咁樓主學校係Sell 學術,是expected家長同小朋友年中無休㗎!
但逢親vs Post, 大部份都倾向讀樓主嗰間!

little_yolky  剛剛隔離見到有個vs帖,都好多人揀樓主果間。  發表於 15-11-26 13:39
MrBeast  好多人只看結果唔看過程  發表於 15-11-25 13:47

回覆:好depressed, 呀女學校真係好多功課做

其實以前最尾嗰堂class teacher lesson正常既時候,小朋友好多時會用嚟做下功課的,就算有時教唔切書,比老師攞埋嚟教書,都大多數有得做下(班主任搞下班務時,橫掂唔比傾計,小朋友就係咁做功課)。但今年起,學校為了加堂數,最尾嗰堂縮到得15分鐘,小朋友真係無晒時間。如果小息,午息唔做,根本就全部只可返屋企做

其實樓主的學校有少少2奶命,大家都知好辛苦,但冇更好選擇時,大家都會入去博一博,希望中途可以跳船去番自己的夢想學校…(個人想法,無心冒犯)
對樓主的情況,我都唔知講乜好,我識幾個在這學校讀的孩子媽媽,無一不因為孩子做功課情況而心痛
他們都想轉走,有的真的轉了,有的還留著努力…
如孩子跟得上又沒因為功課而改變學習態度,咁媽媽就煮多d好野比孩子吃,好讓他繼續努力…又如孩子已頂唔到,泄氣,咁樓主就考慮下其他學校啦!說實話,這校的校網一般,女仔還好,有間上智…(如冇記錯…)
加油啊媽媽同孩子!

四隻貓  agree.  發表於 15-11-25 16:06
Yanamami  其実KTS都好二奶命~有边个—心—意就係想以佢為心儀首志願呢?  發表於 15-11-25 14:33
MrBeast  V nicely put   發表於 15-11-25 13:46

其實樓主的問題唔只係功課的量,樓主真係需要開始訓練下個女,自己學下獨立處理能力內的功課,事事要媽媽出手,再上高年班會唔知點算?

引用:其實樓主的問題唔只係功課的量,樓主真係需

原帖由 yuenkw 於 15-11-25 發表
其實樓主的問題唔只係功課的量,樓主真係需要開始訓練下個女,自己學下獨立處理能力內的功課,事事要媽媽出 ...
係架,所以咪好depressed, 小一時都可以自己完成大部分。越來越唔肯做。佢話好想一齊做。有乜方法可以令佢自己做,我覺得佢因為多令佢失興趣!我可以用咩方法幫佢同自己?

yuenkw 發表於 15-11-25 13:27
其實樓主的問題唔只係功課的量,樓主真係需要開始訓練下個女,自己學下獨立處理能力內的功課,事事要媽媽出 ...
原則上同意,但現實係除非一早Kg時訓練好,上到程度高小學隨時只能play catch up, compromise between 完成功課 丶成績和自理,好難話放就放。

brima 發表於 15-11-25 13:44
係架,所以咪好depressed, 小一時都可以自己完成大部分。越來越唔肯做。佢話好想一齊做。有乜方法可以令佢 ...
其實我想佢地覺得d功課難,咪等埋你一齊先做囉~

讀 K 的時候,呀仔每做完一樣功課都會比 d 小鼓勵(例如a big big hug、買的中意的野食 + 玩具),e+ 除了部分挑戰題外,好多野都已經自動波。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題