用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基 vs 黃埔宣小
go

啟基 vs 黃埔宣小

啟基 & 黃埔宣少,請指教應如何選擇?
不用煩細佬妹跟尾,不用想學費 & 路程。
女仔,上堂專心,學嘢快,老師說她傳統和活動教學都可以,只是較被動。住址在深水埗網。
只比較學術,升中成績,功課測驗數量,校風,學校關愛程度。
想聽吓大家意見,為何這樣選? 謝謝!

回覆:mannitol 的帖子

I vote for 黃宣

引用:啟基+&+黃埔宣少,請指教應如何選擇?+ 不用

原帖由 mannitol 於 15-11-23 發表
啟基 & 黃埔宣少,請指教應如何選擇?
不用煩細佬妹跟尾,不用想學費 & 路程。
女仔,上堂專心,學嘢快,老 ...
Won't go for 啟基,愉快學習了六年但沒有強的競爭力升中,入到深水埗網女校都被比下去!
在香港讀書讀中學讀大學,no pain no gain! 如你一心去外國讀書可選ccs, if not, better to choose one to equip your girl better!

黃宣,老師關愛,學術派位都好。
啓基,適合想讀happy school嘅家長同吾想傳統催谷類型。

回覆:啟基 vs 黃埔宣小

我覺得黃宣都係 Happy School 好少默書同抄寫,老師有愛心

lolo272 發表於 15-11-23 23:11
我覺得黃宣都係 Happy School 好少默書同抄寫,老師有愛心

黃宣普通班尚可,精英班識十個九個都話辛苦!日日十點半先瞓!
不過兩間比較,我都會㨂黃宣

lauwingtai    發表於 15-11-24 00:22

黃宣!

sze0203 發表於 15-11-24 00:21
黃宣普通班尚可,精英班識十個九個都話辛苦!日日十點半先瞓!
不過兩間比較,我都會㨂黃宣 ...
精英班功課都唔係特別多,或者有D人勁補習攪到夜啦!

lolo272 發表於 15-11-24 09:07
精英班功課都唔係特別多,或者有D人勁補習攪到夜啦
但每次問紅磡區各朋友, 都係入到精英班就叫苦連天, 出返精英班就一身輕又讀得自在好多!
無理由佢地入精英班才補習, 但普通班唔駛補卦
以上資料, 係問左四個分別小二, 小三, 小四的朋友仔^^ 真係問左四個, 四個都係咁講~
佢地喺小一係HONEYMOON,好享受校園生活^^

唔會選擇啟基, 因為愉快學習六年之後, 結果會係點? 除非另有準備啦,我同事個外甥讀緊啟基, 佢家姐係教師,佢話入面多數都係公務員仔女讀, 每天回家不用做功課,少默書,少測驗,真係非常愉快~但佢地打算將來比佢外甥去外國讀書既, 所以佢地咪就係早有準備個D囉~

回覆:ckhmama 的帖子

agree

黃埔宣小(APSW)

黃宣係大班,但我也會揀黃宣。

但話時話,樓主依個時候揀,應該是自行入,為何好像對黃宣不了解?以我覺得,啟基與黃宣根本係兩種好唔同嘅學校。

引用:黃宣係大班,但我也會揀黃宣。 但話時話,

原帖由 loveDD 於 15-11-27 發表
黃宣係大班,但我也會揀黃宣。

但話時話,樓主依個時候揀,應該是自行入,為何好像對黃宣不了解?以我覺得 ...
其實我有去過黃宣嘅開放日,聽過校長主任嘅簡介。但對於升中情況,功課量,操練TSA情況……這些學校係冇乜提過,所以希望在讀嘅家長/較清楚嘅家長解答吓。
多謝各位解答。

升中派位可看黄宣網頁的最新消息“1415周年報告“清楚列明上年159人畢業生的升中派位!至於功課量則可看學校網頁,每日列出各班的功課!
黃埔宣道小學 Alliance Primary School, Whampoa - http://www.apsw.edu.hk/newsdetail.asp?newsid=346

引用:Quote:原帖由+loveDD+於+15-11-27+發表黃宣

原帖由 mannitol 於 15-11-28 發表
其實我有去過黃宣嘅開放日,聽過校長主任嘅簡介。但對於升中情況,功課量,操練TSA情況……這些學校係冇乜 ...
黃宣大致家長評語都是正面的,但她有精英班,教學也較傳統,有能力的小朋友可以有頗多課外活動選擇。

回覆:loveDD 的帖子

昨天也嬴了男拔,得到學界九龍東足球比賽冠軍