用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔谷得,可以㨂邊類學校?
go

小朋友唔谷得,可以㨂邊類學校?

愛睇書、學嘢快、講嘢叻,但太有自己主見,又對別人情緒非常敏感;我已不考慮報自己母校了,功課太多太谷,相信應不適合阿女讀;除了啟基啟思外,還有咩選擇?

救恩、港同

回覆:小朋友唔谷得,可以㨂邊類學校?

我女一樣!都想知係咪要完全放棄官津?

嶺小

引用:救恩、港同

原帖由 Jane1983 於 15-11-23 發表
救恩、港同
家在九龍中,呢兩間好好,但好遠

引用:我女一樣!都想知係咪要完全放棄官津? +

原帖由 liliankaykay 於 15-11-23 發表
唉,我都想問呢個問題

仲要同老公傾,老公怪我教佢時無耐性,但其實我之前有耐性咁教左幾耐,佢又無睇到呢 佢睇到嗰啲,都係我由三點又氹又教,比足時間佢自己決定幾時估十,但都未掂,忍耐到七八點,梗係火滾啦

引用:Quote:原帖由+liliankaykay+於+15-11-23+發

原帖由 daisylhn 於 15-11-23 發表
唉,我都想問呢個問題

仲要同老公傾,老公怪我教佢時無耐性,但其實我之前有耐性咁教左幾耐,佢 ...
是否做功課問題,我女都係淨係鍾意玩唔做功課,唔知點算。

引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+15-11-23+發表唉

原帖由 liliankaykay 於 15-11-23 發表
是否做功課問題,我女都係淨係鍾意玩唔做功課,唔知點算。
都係咁上下,佢知功課佢有責任做,一時話太難(寫字)一時就話眼瞓

回覆 daisylhn 的帖子

禮賢可以考慮,聽興趣班家長話好有愛心,吾算谷,但近年跟大隊,話無以前咁輕鬆和愉快。
St Margaret都可以望吓,小一無考試,小二都輕鬆,但佢地有突擊測驗,計少少分,小三開始分類似精英班,如果你係輕鬆家長,小朋友都可以讀得輕鬆開心。但如果你係緊張家長,要小朋友密密溫書,又可以幾忙。

都明你勞氣,不過嬲係無用,打鬧亦傷感情,慢慢搵一套方式相處。
我小朋友初小,我都係時時微調教養方式,調節自己期望,控制自己脾氣,望吓人地點教,又反省自己有無做錯,做人父母真係吾易...你着手搵一間適合小朋友性情的學校,已經係個好開始,減低了將來爆大鑊的機會。

引用:回覆+daisylhn+的帖子 都明你勞氣,不過嬲

原帖由 Jane1983 於 15-11-23 發表

都明你勞氣,不過嬲係無用,打鬧亦傷感情,慢慢搵一套方式相處。
SMC都係其中一間心儀學校呢

我從不打,鬧,我諗係兩日鬧一次的頻率啦,鬧嘅意思係催左三次都唔做(如著鞋返學),第四次就打聲話叫佢做。

知佢情緒敏感,學左遊戲治療,而家每日都用呢套方法同囡囡溝通,都好左啲;不過有時趕時間(尤其朝早返學),催促真係好難免。唉!

明天幼稚園評估,我今日一啲都無同佢溫過 明知今年k2成績要見人,又唔敢迫佢(今日第一次見佢咁爆發)
真係好擔心

回覆:daisylhn 的帖子

請問你在邊度學遊戲治療,我最近都想學,因仔情緒起伏大

我都想知邊度學遊戲治療, 我囡都係情緒化, 固執己見,硬頸, 脾氣大, 愛玩, 佢都知自己要做功課, 但做功課就發炆,佢已經好少功課, 每日得一版紙幾行字寫, 學校係happy school, 我又冇迫佢, 真係唔識點教佢!

daisylhn 發表於 15-11-23 23:20
SMC都係其中一間心儀學校呢

我從不打,鬧,我諗係兩日鬧一次的頻率啦,鬧嘅意思係催左三次都唔做( ...
Assume 你母校是官津而你又夠分sure win, 自行入表先,至少有間係手,咁咪唔使點理kg 評估,kg 評估好多時都唔會寫差,除非你ai for 神校,無需太擔心,順其自然,隨遇而安。

bonmom  Agree!!  發表於 15-11-24 06:33

功課表現只是一張紙,相信學校要的是一個立體有血有肉有學習熱情的小朋友,講野叻已經好著數,放鬆D,預備小學仲有好長的路要走,唔好輸掉親子關係。

試下保良局蔡繼有,佢地好注重閱讀和presentation,可能啱你個囡。

daisylhn 發表於 15-11-23 23:01
都係咁上下,佢知功課佢有責任做,一時話太難(寫字)一時就話眼瞓

...
會不會太迫呀. K2寫字慢好正常. 唔好迫爆呀.

其實K2小肌肉可能未發展哂,寫字辛苦係正常。由於努力寫,可能好大力,咪攰囉。你教下阿女寫字細力d,睇下有冇用,慢慢佢就到力就無咁累。到K3會寫快d㗎啦。
其實得K2,咁細個,唔駛由3點教到7點喎。我通常會俾小朋友玩咗先,然後玩完才做功課的。媽媽你放鬆d,儘量不要罵。因為罵好影響情緒的。忍唔到時就離開現場,俾自己俾小朋友多d空間吧。

引用:我女一樣!都想知係咪要完全放棄官津? +

輕鬆的一線官津,實在冇乜,輕鬆的二線頭二線中官津,其實係有的。主要睇家長能否揸得定主意放棄揀一線,你住邊區?

引用:Quote:原帖由+liliankaykay+於+15-11-23+發

原帖由 lauwingtai 於 15-11-24 發表
輕鬆的一線官津,實在冇乜,輕鬆的二線頭二線中官津,其實係有的。主要睇家長能否揸得定主意放棄揀一線,你 ...
34網

引用:Quote:daisylhn+發表於+15-11-23+23:20+SMC

原帖由 MrBeast 於 15-11-24 發表
Assume 你母校是官津而你又夠分sure win, 自行入表先,至少有間係手,咁咪唔使點理kg 評估,kg 評估好多時 ...
我母校就25分入梗,但真係超級谷

其實想報直私,希望佢哋唔睇成績表,睇表現啦⋯⋯事關幼稚園個個都全A,但阿女有一兩個B,好似爭好遠咁