用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017年度小一自行派位統計 (部份官津小學) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2017年度小一自行派位統計 (部份官津小學)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

20130401 發表於 15-11-26 12:35
你有這樣假設, 你一定只有一個小孩了, 世襲生目的系比一位家長/監護人同時送2小朋友一起上學放學, 如果2小 ...
好似我媽有四個仔女, 如果四個當年都不同小學, 相信我媽剩係為返放學既問題已經發左癲.

必收生係方便多於過一名子女既家長方便照顧先會有, 當然有家長會揀幾間唔同小學, 咁選擇必定有其他支援 (如有長者或外傭幫手), 否則係幾間差唔多返放學時間你叫只有一人負責既家長點分身.

20130401    發表於 15-11-26 13:32
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

95        宣基        63        64        1
95        將天        63        63        0
95        王余家潔        63        63        0
95        港澳信義會        63        63        0
95        黃永樹        63        66        3
95        馮晴        63        64        1
95        將循        75        75        0
95        聖安德肋        63        63        0
95        梁潔華        63        63        0
95        田家炳        50        50        0

田小唔會係50呀...

hkpapa852  係喎, 今年田小開5班, 應收63人.....  發表於 15-11-26 13:27

LeeCC 發表於 15-11-26 07:31
學校的小一總數受校舍限制,教育局咪提高必收生的%,順利成章,名正言順的收必收生,無超收囉 ...
政府好心放多d資源比小學啦,好似星加坡咁,教育做得幾好

回覆 winnienwy1978 的帖子

其實係星加坡,人口比香港少,而且政府高壓管理,邊個敢出來話政府做得唔好? 星洲係唔俾本地人讀國際學校,咁就唔會同外國人爭。星洲中文都係教簡體。如你要繁體,唔好意思,無得簡。

winnienwy1978  我指其他國家研究報告,都指星加坡教育水平高過香港n倍,睇英文程度就知,香港不斷退步   發表於 15-11-27 23:21
hkpapa852  有, 去台灣  發表於 15-11-27 08:10

回覆 hkpapa852 的帖子

請問以你表格的數字計算, 14網派位時的學額應該係480個, 我有沒有計錯呢???
14衞理(上午)30300
14滬江60655
14北循50500
14北官(英皇道)75750
14丹循50500
14衞理(下午)30399
14炮米60600
14太古63630
14香港嘉諾撒學校9010414

回覆:2016-2017年度小一自行派位統計 (部份官津小學)

有冇89區?

pomanlife 發表於 15-11-27 13:58
回覆 hkpapa852 的帖子

請問以你表格的數字計算, 14網派位時的學額應該係480個, 我有沒有計錯呢??? ...
一定無咁多, 因為多間小學都會扣留班位, 可以參考我放係#16個表, 應該只有451個左右.

仲有另外兩間未計:

佛教康山同啟基

佛教康山自行50個位收足, 即係大抽獎只有50個位, 啟基未知自行情況
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

"你有這樣假設, 你一定只有一個小孩了, 世襲生目的系比一位家長/監護人同時送2小朋友一起上學放學, 如果2小朋友一東一西, 如何處理(各學校上學放學基本差不多同一時間)"

winnienwy1978  : 呢個問題要交比教局解決,點樣可以滿足世襲之餘,又能公平地分配給合適的學童   發表於 16 小時前

跟本沒有問題,政府只有建新校或者大吧寶校有位, 主要系名校個個亢要,  其實名校位和寶校學位一早公平地有相同數量學位, 這樣算公平嗎?

成日叫政府安排, 安排左到時又嘈唔公平, [公平] 2 個字根本沒有標準

樓主, 你個 "32 協和(海帆道) "未改, 32 協和(太子道西) 或 32 協和

delete

20130401 發表於 15-11-27 16:47
"你有這樣假設, 你一定只有一個小孩了, 世襲生目的系比一位家長/監護人同時送2小朋友一起上學放學, 如果2小 ...
個個搶名校時代已終結,就算hit附近三四線都full爆,只能靠幸運抽到不太遠的.

今年學生多, 一區只有一/兩間收唔足 !

回覆:2016-2017年度小一自行派位統計 (部份熱門官津小學)

‹ 上一主題|下一主題