用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀?
go

F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀?   [複製鏈接]

過多個幾星期就開始考試了, 但某人仲大安旨意唔溫習, 我真係放手睇下佢點死
   9    0    0    0

回覆:F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀

1月6, 都懶懶閒呀,一日溫半個鐘咁。 下個月先發力wor

wonglily  已經好好啦!  發表於 15-12-2 09:06
wonglily  已經好好啦!  發表於 15-12-2 09:06
little_yolky  一日肯溫半個鐘,你仲想點  發表於 15-11-27 15:47

blee427 發表於 15-11-23 12:06
咁都好乖啦! 我地12月頭考啦, 而家都冇溫過書

TwinWong   考之前一日至望下本書, 根本温唔切, 早話唔記得, 迟話温唔晒  發表於 15-11-24 12:16
黃巴士  E+些S.1係咁的.....  發表於 15-11-23 12:29

你地適應了中學答題技巧了嗎?
中學深了好多,希望今次好過十月那次!!

一月中開始考, 今個星期仲測梗 電腦 和 體育, 十二月先始溫書

silvia_ng  咁都仲有好多時間  發表於 15-11-23 13:52

回覆 silvia_ng 的帖子

放完聖誕假即考,佢應該假期時先溫   
你仔測過驗未呀?如果有持續小測應該ok

chrischeung 發表於 15-11-23 12:29
你地適應了中學答題技巧了嗎?
中學深了好多,希望今次好過十月那次!! ...
答題都未係好識呀,我諗考試實深過UT好多

CPLA 發表於 15-11-23 13:42
回覆 silvia_ng 的帖子

放完聖誕假即考,佢應該假期時先溫   
佢UT左啦, 有D科唔係幾得, 有D就幾好, 所以佢自我感覺非常良好, 因此我呢次就放長雙眼睇佢點死
平時勁多QUIT,但有D科就冇, 唔知佢會攪成點。同埋有時都未必睇到佢QUIZ咩成績, 未必要簽名麻。

blee427 發表於 15-11-23 12:06
我個女都係呢日開始考, 佢話聖誕節溫書. 希望佢今次唔好咁hea.

我那位也是預備考試兩星期前才溫書,只用七成力,從來都不太認真。英文測驗不讀,所以回來成績不好,這點教訓希望他會改。中一食老本,中二才見真章!

引用:Quote:blee427+發表於+15-11-23+12:06+1月6

原帖由 happylogin 於 15-11-23 發表
我個女都係呢日開始考, 佢話聖誕節溫書. 希望佢今次唔好咁hea.
我兩個囡出年一月四考,依家仲係度混吉!

各位家長,其实要幾多時间温、点样温,係由仔女自己摸索,亦因人而異,有好多人要殺到埋身先有动力去温,有人只有短期記憶,太早温会唔記得,温多幾次又悶。我女从來唔会平曰無端端温書,亦唔会两个星期前就开始温……所以以上投訴,实屬平常。放鬆d啦,中—係俾佢地適应同摸索,trial & error, 慢慢就知点温先啱自己(起碼我女係禁~)

TwinWong    發表於 15-11-24 12:19

醒目開學勳章

7/12 開始考

回覆:F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀?

從9月中開始每個星期都有各類小測,10月開始評估,中考在1月。仔已經對考試麻木了,由於活動又多,功課也多,根本沒有時間溫習,唯有每日keep住做幾道題,做功課時即時做快速溫習,還要爭取11點前睡覺,真係忙過小學N倍。

12月頭考兩星期,基本上十月已經開始不停ct同quiz

回覆:F.1 既家長, 你地幾時開始考試呀

我鐘意放長假前考哂佢,免得影響假期心情

引用:各位家長,其实要幾多時间温、点样温,係由

原帖由 Yanamami 於 15-11-23 發表
各位家長,其实要幾多時间温、点样温,係由仔女自己摸索,亦因人而異,有好多人要殺到埋身先有动力去温,有 ...
好認同你的講法,可否分享多些家長在旁可以做到的事呢?謝謝

ChapmanMa 發表於 15-11-24 10:19
好認同你的講法,可否分享多些家長在旁可以做到的事呢?謝謝
我比較好彩,阿女自己知自己唔係好top既人,所以都重視学業(但唔代表佢好紧張成曰温書或唔上網)。我自佢升中都無同佢温書~升中前果个暑假有brief过佢,分数嘛不同小学計法~8字头好叻啦~6字头就叫ok麻麻地……功課嘛唔係第曰交,枱头擺个大大格月曆,mark好哂啦……温書嘛,最好每日番黎望—下當日notes, 每周—小温(自然从來無实行过啦~)……課外活动參加下識多d朋友……放学要立即回家,不可著住校服逛街……
平曰声控,久不久问下:下星期有無默書?quiz?有唔識就开声问,覚得唔掂就出声揾補习……

上学期俾佢自己摸,接受下名次低,set 个reasonable target(eg上学期名次要係50%之類),review下有乜可以做好d......我見佢下学期都搞掂,連提佢都唔洗~F2甚至連升幾十名,就知佢上軌道了,可以自动波唔洗再理佢。

TwinWong    發表於 15-11-24 12:22

引用:Quote:ChapmanMa+發表於+15-11-24+10:19+好

原帖由 Yanamami 於 15-11-24 發表
我比較好彩,阿女自己知自己唔係好top既人,所以都重視学業(但唔代表佢好紧張成曰温書或唔上網)。我自佢升 ...
多謝您的回覆,你的經驗好受用,我暫時都係用口提下佢,但佢D書我真係望都冇望,因我沒本事教他了……他有兩天会在校做功課和預習,回家有時間就望一望D notes, (但真是望一下),再預習下明天要上堂的書,星期日再重温一小時左右,我不懂是否足夠。而今次 U T 中英數和 I S 考得吾錯,可能是靠食老本,其他文科則一般,我擔心是他懶、或不懂答題,好想向你請教下。我現在是否只提下佢温,如果佢吾做得太足,也由得他?我也認同從撞板中學習呢……

ChapmanMa 發表於 15-11-24 11:06
多謝您的回覆,你的經驗好受用,我暫時都係用口提下佢,但佢D書我真係望都冇望,因我沒本事教他了……他有 ...

足与唔足只有佢自己知~你仔已算乖,我女無預习呢回事添~
望—望夠啦~F1已开行turbo, 捱唔到去DSE喎。中三讀哂文理科仲要搏殺揀科係好辛苦,中—二揾多d時间輕鬆下準備F3作战好d.睇多d課外書、報紙增强語文底子都好~

係㗎,答題技巧都要佢地自己摸~以為自己讀哂答哂,点知唔中point或無寫老師要既字眼都唔会高分……

F2可开始去下大学資訊日~唔知方向無紧要,去吸下靈気,攞下靈感,感受下気氛都好。年青人轉幾次意願好閒~况且一年睇唔哂禁多间,分开幾年慢慢睇,有兴趣又可再去多次都好~对中四揀科亦有d方向。

中—二唔好睇个分禁紧,但学習态度就—定要好,不能妥協~
‹ 上一主題|下一主題