用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小西灣迦南, 小西灣嶺南同聖道明, 點揀呀? ...
go

小西灣迦南, 小西灣嶺南同聖道明, 點揀呀?

回覆:dinomeow 的帖子

我都想知!

聖道明出了offer 嗎?

引用:小西灣迦南,+小西灣嶺南同聖道明,+點揀呀?

原帖由 dinomeow 於 15-11-23 發表
小西灣迦南, 小西灣嶺南同聖道明, 點揀呀?
各有各好,迦南課程深,嶺南老師非常有愛心,聖道明校舍互外空間好,看您要甚麼

回覆:wai324 的帖子

聖道明星期四出啦!

回覆:ling00317 的帖子

聖道明除了戶外空間好,仲有咩優勝?

引用:Quote:原帖由+dinomeow+於+15-11-23+發表小

原帖由 Leanne123 於 15-11-24 發表
各有各好,迦南課程深,嶺南老師非常有愛心,聖道明校舍互外空間好,看您要甚麼

...
請問迦南點深呀?細B適合嘛?

ling00317 發表於 15-11-24 00:46
聖道明除了戶外空間好,仲有咩優勝?
Difficult to find other 優勝 points

Leanne123 發表於 15-11-24 00:03

...
3 choose 1, I will choose 嶺南.

As the kid is still small (only 2 years old), 老師有愛心 is more important than other factors.

They can find other ideal K1 schools later.

回覆:小西灣迦南, 小西灣嶺南同聖道明, 點揀呀?

小西灣嶺南 迦南 女兩間都有讀過

嶺南 老師有愛心 有經驗 課程唔會教深 正常課程
迦南 課程應該會略深少少 老師 校長 都好好 好友善

我覺得睇返小朋友性格
如果太活潑太好動 嶺南好d
而我大女自理能力強 迦南適合佢多d

唔知嶺南仲有冇得報呢? 之前只報了聖道明和迦南 in 完之後迦南感覺不太好 想去嶺南睇下 聖道明d 老師令人感覺有愛心 同埋多d 活力 迦南d 老師 好似按本子辨事咁 老細話咁做就咁做

我3間都有報,迦南有pm offer, 嶺南有am offer, 雖然錯手太快比咗迦南留位費,最後我會選嶺南。覺得嶺南有愛心。

回覆:wai324 的帖子

我小朋友啱啱返咗3日學(聖道明),佢第一日(由媽媽陪上課)有扭計,唔鍾意跟指令,但完全冇喊,第二日(由爸爸陪上堂)肯坐定定,第三日(小朋友自己上課,冇家長陪),老師話佢乖乖,我見佢3日都完全冇喊,仲好開心。所以暫時我都覺得ok,分享俾大家參考

引用:我小朋友啱啱返咗3日學(聖道明),佢第一

原帖由 TY-mama 於 15-11-28 發表
我小朋友啱啱返咗3日學(聖道明),佢第一日(由媽媽陪上課)有扭計,唔鍾意跟指令,但完全冇喊,第二日(由 ...
只是您小朋友適應得快,只上了三日課,好難知道學校各方面實際情況

引用:Quote:原帖由+TY-mama+於+15-11-28+發表我

原帖由 Leanne123 於 15-11-29 發表
只是您小朋友適應得快,只上了三日課,好難知道學校各方面實際情況
我明白呀,所以我都係以現家長身份分享下对學校感覺而已。我都會再留意下,小朋友嘅反應最真實,如果間學校d老師唔好,佢會唔想返學,尤其我小朋友屬活躍型比較坐唔定

引用:Quote:原帖由+TY-mama+於+15-11-28+發表我

原帖由 Leanne123 於 15-11-29 發表
Leanne, 你小朋友是否有讀過聖道明?可否分享下?thx !