用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll  

MC1128 發表於 15-11-23 23:21
我無確實資料, 相信全香港, 只有教育局有。

小女當年升中,我認真研究過,根據客觀資料推斷,認為至少80%。當 ...
派Band 1校就當係Band 1生的說法 <-----呢句睇法 我都唔同意嫁....只係想表達....可能是Band 2生上移錯配....間間學校都會出現.....若用入B1中學去計....MCS 會比 SFA 更高

引用:想問SPC+有冇TSA+? Maryknoll+是津校一定

原帖由 tamagoosie 於 15-11-23 發表
想問SPC 有冇TSA ?
Maryknoll 是津校一定有TSA 吧!?
有,但舊修女校長講明學校唔睇重TSA成績,叫家長不用緊張,平常心即可

mcl203 發表於 15-11-23 23:15
你似乎搞錯左....學校係無得操控抽獎結果...只係機會率大或小

除非....學校大量用 自行位 去收直屬小學B1 ...
你講得全對

我研究過, 中學要逹到承諾,的確要動用自行位收直屬生

事實是, 在118名中, 約頭十人離隊, 去咗其他學校或出國

所以, 中學部實際上收回承諾的人數約百名, 你都計啱了直屬位, 不要忘記, 所有同學在甲乙首志願都揀中學部。

學校當然不能操控派位結果, 但他們按經驗, 每年的確都能做到承諾。

尤其而家中學仍是180學額, 小六只約150人, 可調動的叩門學額更鬆動

差不多級數,唔洗錢呢d 唔講啦

其他:
SPC返8:30,如放學要學野好方便因為學校可以留一陣做功課,玩住等
有IGCSE

不過樓主女,根基如何?乖嗎?如果兩者不是,讀Convent一起步會好辛苦

我家小朋友有讀神校,天主教名津,Convent。Convent 一起步,對小朋友包容是最低的

但如果小朋友聽話,幼稚園語文根基打得好,上小學便如魚得水

見到最慘那些,是幼稚園以為直升可以hea那種

不過看中學輸出成績,Convent 從沒有在中,小學時刻意溝淡差學生下有好成績,教學真有一手

晴晴小B 發表於 15-11-23 23:03
上星期六帶親戚個女去in dgs,因早到關係,八卦留意下啲應考學生著咩校服,好似間間出名都見到,包括mcs, ...
could you pls elaborate a bit? do you mean secondary school interview?

回覆:siden 的帖子

佢當然係未考试已call la, 我意思係未考试已叫我朋友跟跟,咁都未考试,只靠平時默書,功課,就已叫家長跟跟,试也未考就覺得人哋有問題,那不太對吧

引用:74分係老師call完,加強左鍛煉之後的成績。

原帖由 B.B.BaBa 於 15-11-23 發表
74分係老師call完,加強左鍛煉之後的成績。之前係點,大概想像得到……

...
其實我朋友開學不久已比小朋友上中文班,我覺得hard feeling 是為何74分就已要求家長跟跟呢??

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

有人有Convent 小一offer, DGJS收了都唔去讀。

咁DGS S1 interview 見唔到太多SPCS女仔都唔出奇。

MC1128 發表於 15-11-23 23:30
你講得全對

我研究過, 中學要逹到承諾,的確要動用自行位收直屬生
統一甲部得2個位...對大局影向不大

直中 用叩門位去收番抽輸既學生好正常....只係承諾與否

只係純係討論角度....津小有極高% B1生係有D難度....除非係6年小學好多學生跳船
自己學校教得好....學生同一能力同一程度....都要砌低同區學校...先可以做到高% B1率
難度係極高....仲要年年如是

BTW....我係深信MCS係好好好既一間中/小學

siden 發表於 15-11-23 23:46
有人有Convent 小一offer, DGJS收了都唔去讀。

咁DGS S1 interview 見唔到太多SPCS女仔都唔出奇。
唔著校服姐....太搶眼易認了....都係好認真咁估

引用:佢當然係未考试已call+la,+我意思係未考试

原帖由 lkf_leung 於 15-11-23 發表
佢當然係未考试已call la, 我意思係未考试已叫我朋友跟跟,咁都未考试,只靠平時默書,功課,就已叫家長跟 ...

其實只單憑上課時學生嘅反應、平時嘅功課嘅表現,唔使等到測驗考試,老師都應該了解到學生嘅學術水平。而老師盡早聯絡家長商討有關問,總好過乜都唔理,等家長下下見到測驗考試成績先至頭痕其實係好事。有時老師負責任都會被視為難委家長,真係左右做人難。

hppa    發表於 15-12-30 17:08
purplechung  agree  發表於 15-11-24 10:58

引用:Quote:siden+發表於+15-11-23+23:46+有人有

原帖由 mcl203 於 15-11-23 發表
你估錯多。Convent學生鐘意去Coed中學。但Convent想轉DGS的唔係冇,但不會多。

引用:Quote:原帖由+lkf_leung+於+15-11-23+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-11-23 發表
其實只單憑上課時學生嘅反應、平時嘅功課嘅表現,唔使等到測驗考試,老師都應該了解到學生嘅學術水平。而老 ...
同意。

現今家長真難招呼,老師唔出聲又話唔關心唔早提點,出聲提家長又話俾壓力。

hppa    發表於 15-12-30 17:10

引用:Quote:MC1128+發表於+15-11-23+23:30+你講

統一甲部得2個位...對大局影向不大

直中 用叩門位去收番抽輸既學生好正常....只係承諾與否
事實就係人地band 3生真係一隻手數哂。唔係淨係JM講,剛畢業的朋友資料相同。

以全級小六約170人計,band3 率就真係得3%

你覺得不可思議也好,呢個係事實。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-11-23+23:03+上星

原帖由 mamaokasan 於 15-11-23 發表
could you pls elaborate a bit? do you mean secondary school interview?
dgs中學部

引用:Quote:siden+發表於+15-11-23+23:46+有人有

肉眼所見,當日絕大部分考生都著校服。不過spcs套校服太顯眼,可能刻意唔著都有可能。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-23+發表唔著

原帖由 晴晴小B 於 15-11-24 發表
肉眼所見,當日絕大部分考生都著校服。不過spcs套校服太顯眼,可能刻意唔著都有可能。

...
如果我係convent學生去考DGS, 我一定著校服

lkf_leung 發表於 15-11-23 23:42
其實我朋友開學不久已比小朋友上中文班,我覺得hard feeling 是為何74分就已要求家長跟跟呢??

...

我識有朋友仔係convent,小一中文80分,老師已經叫家長要安排補習,否則有留級之虞

對某些學校黎講,90分以下已經要緊密留意

hppa  really?  發表於 15-12-30 17:12

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-23+發表統一

原帖由 siden 於 15-11-24 發表
事實就係人地band 3生真係一隻手數哂。唔係淨係JM講,剛畢業的朋友資料相同。

以全級小六約170人計,band3 ...
個人嚴重偏好,Maryknoll!!
今時今日,津校神校根本好難做,但係佢做到。誰不知在有篩選下盡攬精英,較易做出好成績?正如皇馬曾買下幾條煙屎球員,唔勁就真係有問題,但另一隊波的領隊竟然把一班參參差差的人一樣培訓到頂尖,絶對佩服!

hppa    發表於 15-12-30 17:11
Tintin926  Absolutely agree  發表於 15-11-26 13:54

siden 發表於 15-11-24 00:00
你估錯多。Convent學生鐘意去Coed中學。但Convent想轉DGS的唔係冇,但不會多。
  ...
又真係無乜研究喎....又聽番黎....可以去到DGS既都有去到.....應該唔少既