用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll  

glo000 發表於 15-11-23 15:59
睇小朋友性格和家庭背景,

有錢,性格文靜 = St Paul Convent,
SPCS 係街都望到一堆堆獎杯.....入門口又貼晒擺乜乜獎
睇呢D似乎 MCS文靜DD喎

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-11-23+16:34+編

原帖由 小曳人 於 15-11-23 發表

早前都曾經有直資學校提供普通話選擇方便大陸人interview啦。唔好以為所有大陸人都係隨處大小二便、冇文化 、嚟香港搏攞綜緩先至得㗇....萬一有呢類極品入到名校亦都會因為頂唔順而好快消失,所以使乜咁害怕呢?況且我眼見有唔少來自大陸嘅小朋友比本地人更加努力向學、更加歉信有禮,有時佢地嘅能力更令人汗顏。有幸出席過港大畢業禮,好多大陸學生都Double Degree㗎!所以身為香港人唔好再自我感覺良好呀!

引用:Quote:siden+發表於+15-11-23+14:39+Yes.MC

原帖由 mcl203 於 15-11-23 發表
講真既....我唔信90% B1
更加唔信 升唔到MCS中學 係B1C
升中係靠抽直屬位....除非有用家話B1A成績都抽唔到. ...

其實我本身都唔信。

問咗3次一個MCS 剛升中一家長(正常人,唔係十下十下果種人)佢都堅持話校長在小學的升中seminar 如此説。

最好有MCS 高小家長證實一下真偽就好la。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-11-23+22:11+編輯

原帖由 siden 於 15-11-23 發表

若果係100% B1生,出局果D係有B1A....又有B1B....就係堅既,否則都係聽完當吹水算啦

排到隊幾乎都係尾果班出局.....就無乜可能係同Banding...B1

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

Maryknoll

引用:一般官津學校與直私學校喺資源靈活度上會有

原帖由 Soundervolt 於 15-11-23 發表
一般官津學校與直私學校喺資源靈活度上會有分別,但一啲百年傳統名校本身已經慮積有雄厚資源(從籌款捐獻所 ...
紅磚係法定古蹟,維修費大概唔止由教育局一何部門找數

引用:+本帖最後由+siden+於+15-11-23+22:11+編輯

原帖由 siden 於 15-11-23 發表
sfa呢類純學術型私學都做唔到100%B1,所以津校無咩可能得卦

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

Maryknoll

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-11-23+22:0

原帖由 Soundervolt 於 15-11-23 發表
我仔學琴個度有個家長,全家由北京移民過來,老公係中大做教授。一心要幫個仔入LS,個女就要MCS

晴晴小B 發表於 15-11-23 22:50
sfa呢類純學術型私學都做唔到100%B1,所以津校無咩可能得卦
咁如樓上D網友分享....MCS 尾果10%都派到B1英中.....咁又比SFA高D喎

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-11-23+22:50+sfa

原帖由 mcl203 於 15-11-23 發表
咁如樓上D網友分享....MCS 尾果10%都派到B1英中.....咁又比SFA高D喎
MCS last 5-10% 不是band 1

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-23+發

原帖由 B.B.BaBa 於 15-11-23 發表
紅磚係法定古蹟,維修費大概唔止由教育局一何部門找數
我都估到實有人咁講,政府對古蹟維修撥款十分有限,所以有啲私人物業業主更加唔想物業變為古蹟文物,況且學校仲有好多設施都唔屬於古蹟文物,剩係學校有個泳池都已經要使唔少錢,仲有其他設施仲未計。

siden 發表於 15-11-23 22:57
MCS last 5-10% 不是band 1
同道理啫.....派B1仲唔當B1咁叫法咩

mcsps同中學部是直屬關係,升中時, 按教育局派位機制,Band 1一齊抽,會唔會考第一的反而抽輸?

答案:唔會

小學同中學有協議, 小學部按校內成績排名,在小五小六時,將排名分A,B,C三組

以近年情況計, A至B是第1名至第118名, 學生只知自己組別, 不知具體名次

校方承諾, 只要三次呈分保持在118名內, 即使萬一抽獎時, 可能第130名(即C組)抽贏咗B組學生,中學部仍會收番個位B組同學

因此, 不會出現網友擔心, Band 1A抽唔到出局的情況。 Band 1A同學獲其他直資或國際學校取錄,不升回中學部就有。

此機制的好處是, 只論校內名次,自己分數自己負責,  撇除教育局用前屆師姐Pre s1來調節名次第的不公平。

purplechung    發表於 15-11-24 10:52

上星期六帶親戚個女去in dgs,因早到關係,八卦留意下啲應考學生著咩校服,好似間間出名都見到,包括mcs,但就係好似唔見spcs

引用:mcsps同中學部是直屬關係,升中時,+按教育局

原帖由 MC1128 於 15-11-23 發表
mcsps同中學部是直屬關係,升中時, 按教育局派位機制,Band 1一齊抽,會唔會考第一的反而抽輸?

前輩,可否解疑惑究竟MCSPS有幾多不屬band 1學生?

謝。

想問SPC 有冇TSA ?
Maryknoll 是津校一定有TSA 吧!?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-23+發

原帖由 晴晴小B 於 15-11-23 發表
我仔學琴個度有個家長,全家由北京移民過來,老公係中大做教授。一心要幫個仔入LS,個女就要MCS

...

其實幾有趣,唔知點解喺內地LS比其他傳統名校有更高知名度....

我認識一位國企高層移民嘅一對仔女讀緊SPCC,成績十分好亦好有修養,仲要講純正廣東話!所以唔好似為講普通話先至係新移民。

MC1128 發表於 15-11-23 23:01

你似乎搞錯左....學校係無得操控抽獎結果...只係機會率大或小

除非....學校大量用 自行位 去收直屬小學B1A學生

舉例....若中學用40個  自行位 去收直屬小學B1A學生....確保頭40唔出局
若直屬位唔夠俾B1生...排41仍然有機會抽輸...如此類推
若係 41-120都係B1..仲有99個自行位當然保得住B1生全入
但事實係....MCS 用幾多自行位收直屬小學學生 ??

中學部仍會收番果位B1A同學....即係用叩門位收....係中學承諾...佢仍然係算 統一抽輸出局
若真係...例如...級一出局....排100升到直中....咁就係 1-100 都係B1

有錯請指正

siden 發表於 15-11-23 23:08
前輩,可否解疑惑究竟MCSPS有幾多不屬band 1學生?

謝。
我無確實資料, 相信全香港, 只有教育局有。

小女當年升中,我認真研究過,根據客觀資料推斷,認為至少80%。當年是大班, 全級約180人, 當年校長話, Band 3 唔多過一隻手, 但無講Band 2

網友引述校長話有90%, 若屬實, 我也不覺奇怪。

至於有網友話, 派Band 1校就當係Band 1生的說法, 我也同意可能是Band 2生上移錯配。 但事實是, 未能直升中學部的同學仔, 咁多年, 真係未見過派得好差,她們仍很有競爭力。