用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll  

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcl203 發表於 15-11-23 12:12
C既可能都係B2呢 ~~~
每年大約少於10%係C
恐龍家

引用:+本帖最後由+4001cc+於+15-11-23+12:21+編

原帖由 4001cc 於 15-11-23 發表
自己選人?

差不多全部係選兩、三歲baby咋wor。

升中又唔會好似MCS咁西走band 1C學生。

我自己覺得佢教女勁過DGS lor

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-11-23+10:2

原帖由 Soundervolt 於 15-11-23 發表

淨係個紅磚牆校舍都已經相當吸引啦!大家都係B1A,MCS ...
yes 對鞋好Q

回覆:B.B.BaBa 的帖子

那我認為不算差吧,考试74分還想怎樣。那小朋友剛從Happy Kindergarten 上來兩個月,有咁的成績已不錯,更可况她是已英文為主的家庭來看,難道讀MCS要一開始識二年級中文才可讀嗎??

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

老師call你個friend果陣時未考試吧?

果陣點知74分?

siden 發表於 15-11-23 12:53
自己選人?

差不多全部係選兩、三歲baby咋wor。
你講緊入SPK/SPN?

可能我地講緊唔同既野

講返小學, 入MCS有一半係抽, 但一路上都有頂班成績, 我覺得老師好過SPCSPS了. SPCSPS出名要多補習, 因為教淺考深. 學生多知識主要都係補習功勞.

所以我個人喜歡 MCS.

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-11-23+12:10+編

原帖由 小曳人 於 15-11-23 發表

Yes.

MCS 全級唔係band 1大約只有十個左右。升唔到MCS中學但仍是band1 (籠統講約band 1C)嘅在九龍城充足band1 位下是可升band1中學的。
Correct me if I'm wrong.

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

睇小朋友性格和家庭背景

hppa   really?  發表於 15-12-30 16:57

引用:睇小朋友性格和家庭背景, 有錢,性格文靜

原帖由 glo000 於 15-11-23 發表
睇小朋友性格和家庭背景,

有錢,性格文靜 = St Paul Convent,
點解無錢先至揀MCS?點解津校就比直私校多大陸人呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 15-11-23 16:07
點解無錢先至揀MCS?點解津校就比直私校多大陸人呢?

我答第二題!因為當初SPN/SPK已經精挑細選,佢地自己友應該知道多唔多大陸人,就算有都一齊成長,唔算陌生人
不過以我所知... 無乜普通話人!

不過我都唔同意有錢人先去讀SPC,因為我識個死窮鬼讀SPC (見字,唔好小氣!)

Yanamami  SPCS中学学費直情好抵添啦~~  發表於 15-11-23 18:32
hkpapa852  我都識個隱型小富豪個女讀MCS喎  發表於 15-11-23 16:41
恐龍家

Maryknoll

引用:那我認為不算差吧,考试74分還想怎樣。那小

原帖由 lkf_leung 於 15-11-23 發表
那我認為不算差吧,考试74分還想怎樣。那小朋友剛從Happy Kindergarten 上來兩個月,有咁的成績已不錯,更 ...
考試74分係MCS算抵分,因為喺會有小朋友考試100分架 ...

74分係老師call完,加強左鍛煉之後的成績。之前係點,大概想像得到……

回覆:B.B.BaBa 的帖子

咁入咗名校,預咗係咁,唔係點可能靠抽獎都keep到band 1

小朋友好快適應新環境、老師、同學。當佢開學識到新朋友,好快唔記得幼稚園同學仔我自己也忘記邊個係我幼稚園同學

其實揀邊間都幾乎係無得輸,我就會揀間唔使俾學費。就算兩間學校的程度有差距,個差距大概都唔值幾萬蚊一年吧,更何況未必有差距。識人在某校讀完三年幼稚園,同八成同學一齊升上小學部,小二插津校時都話唔捨得舊校老師同學,結果唔使一星期已經日日都返得好開心,識左好多朋友,仲受歡迎過在舊校果時。

hppa    發表於 15-12-30 16:59

我小學個時,SPCS vs 聖心。當時老豆幫我選擇左 SPCS。而家到自己個女,考唔到 spk,大抽獎又只得 15分。如果當年選擇聖心,我女會有20分,都仲可以搏大抽獎,而家乜都無

Jenniferleeww 發表於 15-11-23 21:07
我小學個時,SPCS vs 聖心。當時老豆幫我選擇左 SPCS。而家到自己個女,考唔到 spk,大抽獎又只得 15分。如 ...
一定好失望了.

有無直資私校有OFFER?

一般官津學校與直私學校喺資源靈活度上會有分別,但一啲百年傳統名校本身已經慮積有雄厚資源(從籌款捐獻所得)所以跟直私學校未必會喺資源運用上有好大分別。就以MCS為例,紅磚學舍維修係唔少錢,而教育局對所有學校維修係劃一撥款,唔會因學校規模而有所改變,所以呢類名校都會有基金去upgrade所有軟硬件。另一例子係番禺華仁小學,華仁一家「華仁舊生會」近年籌咗好多錢為耶穌會各學校提升(政府津貼以外)各項教學質素。如果好彩抽到呢啲學校,真係幾著數㗎!

原來唔使成為家長或學校財務,喺校網上都好易搵到所提及學校基金嘅資訊。如果有咁嘅財力都稱唔上"雄厚資源"實屬無話可說。或者校網上嘅資訊都係亂噏!

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20070731/7386267

http://www.wahyanonefamily.org/about-us.html

http://web.lasalle.edu.hk/eng/la_salle_foundation.html

http://foundation.mcs.hk/index.php?option=com_docman&Itemid=356

aaapo  “雄厚資源(從籌款捐獻所得)”
你吾系學校財政,你吾好亂講  發表於 15-11-24 10:35

siden 發表於 15-11-23 14:39
Yes.

MCS 全級唔係band 1大約只有十個左右。升唔到MCS中學但仍是band1 (籠統講約band 1C)嘅在九龍城充足b ...
講真既....我唔信90% B1
更加唔信 升唔到MCS中學 係B1C
升中係靠抽直屬位....除非有用家話B1A成績都抽唔到....要叩門