用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

palmchristy 發表於 16-1-2 22:06
Group A 的學生中英數常是否都要要Grouping I?
五年級起, 成績表的表達方法不再用Gp 1/2/3

如果一向各科都係Gp 1, 絕對無問題啦, 一定係Group A

MC1128 發表於 16-1-3 15:18
五年級起, 成績表的表達方法不再用Gp 1/2/3

如果一向各科都係Gp 1, 絕對無問題啦, 一定係Group A
最麻煩唔係次次都4科Grouping I, 間中有一科 II.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 16-1-3 15:38
最麻煩唔係次次都4科Grouping I, 間中有一科 II.
令千金無問題啦, 媽咪!

palmchristy  希望啦.  發表於 16-1-3 15:54

引用:Quote:palmchristy+發表於+16-1-3+15:38+最

原帖由 MC1128 於 16-01-03 發表
令千金無問題啦, 媽咪!
Agree

引用:+本帖最後由+MC1128+於+16-1-3+15:15+編輯+

原帖由 MC1128 於 16-01-03 發表
只要有足夠直屬位,直屬中學係要收直屬小學嘅 b2 生,冇得 say no。
ps1 成績的確反映到小學部的水平。

Rattie 發表於 16-1-3 18:11
只要有足夠直屬位,直屬中學係要收直屬小學嘅 b2 生,冇得 say no。
ps1 成績的確反映到小學部的水平。

...

直屬中學可以向教育局申請以少於85%學額來收直屬小學學生,這樣便可免除收band 2生

MCS無申請, 仲承諾不論派位結果如何, 保證收回一定校內名次的學生。就我所知, 好似無其他直屬中學會咁做

hppa  讚  發表於 16-1-3 22:29

請指教什麼是教育局的調整數?

DabyHou 發表於 16-1-3 18:23
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1416Sept_TC.pdf

請參考統一派位部分P.4第4題

唔好意思, copy唔到個題,唯有提供link

回覆 MC1128 的帖子

Thanks a lot

MC1128 發表於 16-1-3 18:17
直屬中學可以向教育局申請以少於85%學額來收直屬小學學生,這樣便可免除收band 2生

MCS無申請, 仲承諾 ...

多謝解答。
因我所識嘅直屬中學都係收 85%,相信其中都有一時數量嘅 b2 學生,又咁啱呢 d 直屬小學都冇好似 mcsps 咁清清楚楚列明學生級名次,咁類似 mcs 嘅承諾就唔太需要喇。

MC1128  唔好客氣。同意你所講。  發表於 16-1-3 21:38

DabyHou 發表於 16-1-3 18:23
想了解校內成績同呈分後標塗分會有咩分別, 可參考吓呢幾個連結:

聖公會主風小學給六年級學生家長既簡介
標準分計算方式詳述
睇唔明咩叫標準分, 試下睇呢個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MC1128 發表於 16-1-3 18:17

MCS無申請, 仲承諾 ...

其實過去基本上沒有B1中學唔係用晒85%既直屬學額嚟收直屬小學既學生 (除了個別直屬小學因小學部既學生人數太少), 所以MCS用足85%根本沒有特別.

而且, 2014年教育局公佈一條龍微調後, 日後直屬位更加必需要以85%固定比例 (學校不能再自決比例).

如果講保証, 我又唔認為有邊間中學做得好過培正, 培正自行階段所有學額, 講明不接受外校生申請, 只接受培正小學學生申請, 亦係伓港唯一一間多年嚟都係咁做既中學.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 15-11-23 10:54
我vote for SPCS. 有igcse考, 多條後備出路。反正幼稚園都番慣。直資始終擺到多d資源係学生身上~ ...
我眼中Spcs唯一強處被你一語道破。

唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

MC1128 發表於 15-12-31 18:32
我女當年升中有此情況, 有老友話翌年都有。

當年仍是大班, 即約175人, 中學承諾收校內排名首128人(Group  ...
您好~ 吾覺吾覺又幾年, 當初多得你解答我的問題
你地既詳盡解釋, 我身為P6生家長都要消化下先明.
其實我到而家都未明白, 點會知道自己個女係學校排第幾名, 因為成績表上只有grade沒有名次.
至於是band1生要揀band1學校,  band2生要揀band2學校, 又係點分呢? 是學校遲些會講比我地知道? 或在第二轉填表揀學校先會知道?

MC1128  唔好客氣  發表於 16-1-6 14:01

purplechung 發表於 16-1-6 11:36
您好~ 吾覺吾覺又幾年, 當初多得你解答我的問題
你地既詳盡解釋, 我身為P6生家長都要消化下先明.
其 ...
我的資料是幾年前,其實, 你才是最update 啦。

我仲有個細, 好快要向你請教才真

purplechung    發表於 16-1-8 12:13
‹ 上一主題|下一主題