用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+布希亞+於+15-11-25+發表本帖

原帖由 siden 於 15-11-25 發表
成績一定唔係MCS勁過SPC
講真既,好難講

引用:Quote:stinkyrabbit111+發表於+15-11-24+20

原帖由 323 於 15-11-25 發表
其實校隊教練都係話sister叫唔好咁chur班細路, 喜歡運動既可能係一個concern
唔好chur, 但要有成績??

mcl203 發表於 15-11-25 23:06
唔好chur, 但要有成績??
講運動成績, SPCS點都唔算出色吧

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-25+發表成績

原帖由 mcl203 於 15-11-25 發表
講真既,好難講
難乜講?你要質疑唔該講具體數據support

SPC 160th anniversay open day 入了校門有貼入U率/DSE figures

MCS識insider 上年簡略提過result

你唔信隨你

引用:Quote:mcl203+發表於+15-11-25+23:06+唔好c

原帖由 sugarbun 於 15-11-25 發表
講運動成績, SPCS點都唔算出色吧
你睇吓港東學界成績先啦,行入佢地門口,睇吓有無貼住D學生攞乜乜獎,行出街都睇到D獎杯既

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-25+發表講真

SPC 160th anniversay open day 入了校門有貼入U率/DSE figures
只講到去小學

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-25+發表講真

補多句, 我好中意 MCS 嫁, 又現實 SPCS 又真係好好, 是旦一間都好好好

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-25+發表難乜

原帖由 mcl203 於 15-11-25 發表
只講到去小學

你咪玩la

人地MCSPS只升70-75% 上MCS

SPC 收over 90% 上中學, 差不多全收後中學畢業成績入3大U率都要好過MCS

咁情況你都仲要質疑MCSPS成績會更好,只是為拗而拗。反正兩間都係好學校, 入邊間都要還神,你鐘意話乜就乜罷。

我都冇氣

引用:+本帖最後由+siden+於+15-11-25+23:47+編輯

我只係想講MCS d小學生成績未必差得過SPCS, 當然平均係SPCS 會好D,兩間小學文化都唔同,當然我所指唔係要去到計分決勝負啦,要一定去到全面計分決勝負,我都係買SPCS小勝

請問有没有考GCE入U數據?側聞GSE派位比DSE稍遜, 某些神科non-jupas 傾向收IB instead of GCE.

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-11-25+發表難乜

原帖由 NatalieBaby 於 15-11-26 發表
請問有没有考GCE入U數據?側聞GSE派位比DSE稍遜, 某些神科non-jupas 傾向收IB instead of GCE.

...
http://www.spcs.edu.hk/201516prospectus.pdf

引用:Quote:原帖由+NatalieBaby+於+15-11-26+發

原帖由 samer 於 15-11-26 發表
http://www.spcs.edu.hk/201516prospectus.pdf
有讀緊SPCS  higher form 家長說, GCE因唔洗考中文通識, 有助入U率, 但神科就讀DSE好過GSE, 因DSE位多些, 特別醫科non-jupas prefer IB 多過GSE, GSE stream好少入醫. 有錯請更正.

回覆:PPPLee 的帖子

如果想稳陣, SPCS绝大部仍可升中學部,又 有GSC可選, 如家長心血少, SPCS稳算些.

引用:Quote:原帖由+samer+於+15-11-26+發表http:

有讀緊SPCS  higher form 家長說, GCE因唔洗考中文通識, 有助入U率, 但神科就讀DSE好過GSE, 因DSE位多些,  ...
其實是IGCSE,DSE,兩個試都要考,不是二揀一,對嗎?

引用:Quote:原帖由+NatalieBaby+於+15-11-26+發

原帖由 titibaby 於 15-11-26 發表
其實是IGCSE,DSE,兩個試都要考,不是二揀一,對嗎?
igsce 個個要考, 之後可選DSE or GCE, GSE 唔係=Igsce , 有錯請更正

引用:Quote:原帖由+titibaby+於+15-11-26+發表其

igsce 個個要考, 之後可選DSE or GCE, GSE 唔係=Igsce , 有錯請更正
再看prospectus, GCE/ 是用來代替DSE

咁form 4 考IGCSE 有什麼用途?報外國學校好d?

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

呢兩間都係頂級好,何須爭論邊間好 DDDDDDDDDD…

Soundervolt 發表於 15-11-23 23:58
其實只單憑上課時學生嘅反應、平時嘅功課嘅表現,唔使等到測驗考試,老師都應該了解到學生嘅學術水平。而 ...
Agree
真係一樣米養百樣人,老師有經驗負責任及早提醒家長,有人會感激,有人會覺得過早判死刑

我屬於前者

要比較, 就攞D最新成績:

St Paul Convent Secondary School
校務報告 P.42-47:
http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/SchoolReport201415.pdf

入3大率 (DSE stream): 57.78%
入3大率 (GCE/IAL stream): 52.54%
3322率: 93.2%或以下

MCS
校務報告 P.16 & 20:
http://mcs.edu.hk/mcs_1213/reports/sch_rep_1415.pdf

3大: 47.23%

3322率: 85.3%
Local degree: 64.7%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:要比較,+就攞D最新成績:***St+Paul+Convent

原帖由 hkpapa852 於 15-11-26 發表
要比較, 就攞D最新成績:

等咗你好耐

免得我嘥口水

hkpapa852  兩份報告都係今個星期先出咋!  發表於 15-11-26 14:24
‹ 上一主題|下一主題