用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll  

醒目開學勳章

回覆:PPPLee 的帖子

St Paul Convent

lkf_leung 發表於 15-11-23 23:37
佢當然係未考试已call la, 我意思係未考试已叫我朋友跟跟,咁都未考试,只靠平時默書,功課,就已叫家長跟 ...
平時默書已經會知道, 如果老師吾提醒家長留意下咪仲慘!
我細女今年都是讀MCS P1 我所見, 好多小朋友基礎未穩, 升小一每個星期都要中英文默書, 好多家長都未能適應, 何況小朋友; 於是我便四出打聽其他津校的中文程度, 其實都係甘上下, 只是大家在幼稚園hea開, 在新環境, 新學習態度, 傳統學校規矩又多, 一時未能習慣, 叫你朋友加油

hppa    發表於 15-12-30 17:16

4001cc 發表於 15-11-24 11:32
咁睇, 孝試好深喎. 全班8X尾都頭三名.
jl118, 初小中英數考試平均8尾  --> 意思應該是說: 平均分每科是8x分

醒目開學勳章

引用:我淨係知我朋友個女係SPC讀緊,+小二做緊小

原帖由 hkpapa852 於 15-11-24 發表
我淨係知我朋友個女係SPC讀緊, 小二做緊小三既英文練習, 英文成績都只屬中上 ...
學校用同級書,我自己也是温返同級既嘢……
不過初小少考背誦,覺得主要是考學生是否懂得運用學到既嘢

醒目開學勳章

引用:Quote:4001cc+發表於+15-11-24+11:32+咁睇,

原帖由 purplechung 於 15-11-24 發表
jl118, 初小中英數考試平均8尾  --> 意思應該是說: 平均分每科是8x分
是! 即主科考試卷平均分有九十分左右

回覆 jl118 的帖子

絕對同意!!
Sister 直情叫家長唔好去補習, 興趣班都唔需要去咁多, 個人好 like~
touchwood, 我女喜歡看書, 完全無補下, 中文9x 分, 有同學仔係可以更高, 但大把6, 7字頭!
Never heard teachers push parents...不是用家不要再以訛傳訛了! 還學校老師一個公道!

hppa    發表於 15-12-30 17:17
mamaokasan  u mean spc?  發表於 15-11-25 01:24
stinkyrabbit111  Very well said!  發表於 15-11-24 18:57
BabyAndre    發表於 15-11-24 16:44
323    發表於 15-11-24 12:54

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

原來唔使成為呢類學校家長或學校財務,喺校網上都好易搵到所提及學校基金嘅資訊。如果有咁嘅財力都稱唔上"雄厚資源"實屬無話可說。或者校網上嘅資訊都係亂噏!

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20070731/7386267

http://www.wahyanonefamily.org/about-us.html

http://web.lasalle.edu.hk/eng/la_salle_foundation.html

http://foundation.mcs.hk/index.php?option=com_docman&Itemid=356

回覆:Soundervolt 的帖子

其實我並不是说老師做得不好,我只是想將自己聽到的作為參考。🔈讓正在苦惱的家長,可看看是否適合自己仔女。

回覆:purplechung 的帖子

是呀,我也叫她加油。

引用:Quote:原帖由+mamaokasan+於+15-11-23+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-11-24 發表
dgs中學部
thank u

St. Paul's convent for sure!
無錯,Sister 丶校長好錫d學生,親口叫家長不要比小朋友補習,學校課程加家長屋企跟,在家有閲讀習慣,足夠應付有餘,成績攪掂中英數常已經ok
功課唔算多,傳統學校中真係算係咁⋯⋯

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

老實說,MCS用家一定會話MCS好,SPCC用家一定覺是SPCC好...
我覺得兩間一樣好,我眼中,兩間level是一樣的。
樓主,擇一間交通方便的吧!

簽名被屏蔽

Char_Mom 發表於 15-11-25 00:52
老實說,MCS用家一定會話MCS好,SPCC用家一定覺是SPCC好...
我覺得兩間一樣好,我眼中,兩間level是一樣的 ...
你講果間SPCC應係第三間

lkf_leung 發表於 15-11-23 12:59
那我認為不算差吧,考试74分還想怎樣。那小朋友剛從Happy Kindergarten 上來兩個月,有咁的成績已不錯,更 ...
My guess n正面去睇, 官津抽入學生參差,第一個term好多時是hineymoon, 可能測考淺d,Language 要浸,不早些開始補救除時過唔到年尾個關。我當年就係第一個測考見中文7x,冇刻意去補,搞到小二時都幾旁皇⋯

somuimui 發表於 15-11-24 12:43
回覆 jl118 的帖子

絕對同意!!

通常d校長都係咁講,衰d講句,又唔係佢教 nor 考 nor 收成績表。
Never heard 又未必一定=冇發生,大部份人都係報喜不報憂。 不過傳統小學實在也有與時並進,不是坊間想像的那麼harsh,這也是事實。
Ps 你囡囡好叻 ,envy  

lkf_leung 發表於 15-11-24 14:19
其實我並不是说老師做得不好,我只是想將自己聽到的作為參考。🔈讓正在苦惱的家長,可看看是否適合 ...
同意!  最重要吾好錯配, 但好多時父母的心態是抽中左當然讀, 完全無理會仔女讀吾讀得上, 小一放左學仲要去補習, 我覺得小朋友甘樣返學一定吾開心

引用:Quote:Char_Mom+發表於+15-11-25+00:52+老

原帖由 mcl203 於 15-11-25 發表
你講果間SPCC應係第三間
Yes, sorry, I mean SPC

引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-11-25+00:58+編

原帖由 布希亞 於 15-11-25 發表

成續一定 Maryknol勁,而且免費
成績一定唔係MCS勁過SPC

stinkyrabbit111 發表於 15-11-24 20:35
St. Paul's convent for sure!
無錯,Sister 丶校長好錫d學生,親口叫家長不要比小朋友補習,學校課程加家 ...
其實校隊教練都係話sister叫唔好咁chur班細路, 喜歡運動既可能係一個concern