用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

有個朋友個女讀緊Maryknoll 五年級,讀到好辛苦,晚晚做功課做到好夜,又話老師要求高,嗌哂救命,唔知真唔真?我個人認為Maryknoll 無疑校風好名校,但始終是津校(課程受規管)是否程度真的比方間一缐直資還要深呢?真係費解!

hppa  on the quality of the girls.
both of them already in mcs secondary now.  發表於 15-12-30 17:26
hppa  i think cannot say so. i know two girls every year within top 1-3 in each year at mcs. they do not f   發表於 15-12-30 17:25

tweetyho 發表於 15-12-30 17:09
回覆 hkpapa852 的帖子

多謝hkpapa852咁快有回覆....不過又真係睇唔到醫科nonjupas收ib多. 只睇到hku med ...
SPCS小學部升中有咩要求呢? 係咪100%直升呢? 其實無人講過.....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:tweetyho+發表於+15-12-30+17:09+回

原帖由 hkpapa852 於 15-12-30 發表
SPCS小學部升中有咩要求呢? 係咪100%直升呢? 其實無人講過.....
主科合格

Pass interview, which involves presenting a few book reports

siden 發表於 15-12-30 17:17
主科合格

Pass interview, which involves presenting a few book reports
唔知過去有幾多人升唔到上中學呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

往年升中有瑪小家長呻女兒為 b1 學生未能升上 mcs, 斷估競爭點都大過 spcs 吧

引用:往年升中有瑪小家長呻女兒為+b1+學生未能升

原帖由 Rattie 於 15-12-30 發表
往年升中有瑪小家長呻女兒為 b1 學生未能升上 mcs, 斷估競爭點都大過 spcs 吧

...
MCSPS也是band 1尾入不了MCS

引用:Quote:siden+發表於+15-12-30+17:17+主科合

原帖由 hkpapa852 於 15-12-30 發表
唔知過去有幾多人升唔到上中學呢?
小學部朋友估一成在右

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+15-12-30+發表往年

原帖由 siden 於 15-12-30 發表
若果這是屬實,即 mcs 所收的 100% b1 生了。
以主料合格為標準 spcsps 我估唔會 90% b1。
咁以 dse 成績計中學部似乎 spcs 勝一籌?

回覆 hkpapa852 的帖子

聽講係要中英數合格

hppa  this is a minimum requirement  發表於 15-12-30 18:02

Rattie 發表於 15-12-30 17:54
若果這是屬實,即 mcs 所收的 100% b1 生了。
以主料合格為標準 spcsps 我估唔會 90% b1。
咁以 dse 成績計 ...

Convent 自然好~但隔離屋“宣小vs仁立”,已経有人話津校無得揀学生都有不俗派位梗係更勝一籌,悭番唔少学費㖿~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3202980&extra=page%3D1&ordertype=1

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-30+18:17+

原帖由 Yanamami 於 15-12-30 發表
咁我同意 mcsps 堅叻啦,派位津校唔使$兼教出大比例 b1 學生。
大部分直屬中學都要收若干 b2 學生。
我揀得直屬小學,就係為了唔想咁大壓力,幾歲人仔點知佢谷唔谷到,求其希望企到响中間位可以唔使愁吖。
b1 生都入唔返隔離中學都真係好心傷。競爭實在太大喇。

Rattie 發表於 15-12-30 18:45
咁我同意 mcsps 堅叻啦,派位津校唔使$兼教出大比例 b1 學生。
大部分直屬中學都要收若干 b2 學生。
我揀得 ...
咪就係~家長都唔想為升中煩~而家有间收番大部份自己学生既中学做backup, 我唔明楼主仲要猶豫d乜野~

siden 發表於 15-12-30 17:44
Band 1 頭+中+尾機會一樣.....點解只係 尾入不了MCS
除非用自行收晒 Band 1 頭+中 ~~~

purplechung  B-都有的機會, 但C就一定吾得  發表於 15-12-31 11:55
Yanamami  最好问下MC1128  發表於 15-12-30 20:58
Yanamami  我只係听闻話grade B-就無得升?  發表於 15-12-30 20:57

回覆 Yanamami 的帖子

咪係....何況近年spcs入大學成績似乎好些, 我覺得同可以有多條路考gcse不無關係

引用:Quote:siden+發表於+15-12-30+17:44+MCSPS

原帖由 mcl203 於 15-12-30 發表
Band 1 頭+中+尾機會一樣.....點解只係 尾入不了MCS
除非用自行收晒 Band 1 頭+中 ~~~
...
拜託你唔好再回我了,我之前答你呢個Mcs問題實在答到唔想答。人地小學係要保證頭99定10x個必收,咁我點知人地點解?

你有興趣自己入MCS專版揾人答吧。

引用:Quote:PPPLee+發表於+15-11-23+10:12+如果

原帖由 mcl203 於 15-11-23 發表
咁又SPCS岩D喎

點計都係SPCS直升中學穩陣D ~~~
同意

siden 發表於 15-12-30 17:44

其實一向對此說法都有懷疑.

學生banding一向都係透明度極低既嘢, 連小學既老師都只能靠估, 更何況家長?

MCS(PD)小一收150人, 中學部直屬位99個, 已經夠cover 2/3學生, 如果加上中學部自行階段可能會收多1X-2X個, 應已收 >110 個小學部既學生, 即係已經 >70%.

入唔到個~30%, 我相信只會係B2同B3, 不過可能B2較多. 個人估計MCS既B1+B2可能高達90%, 甚至更多, 但如果話有80%/90% B1學生, 我認為可能性係極低.

而且, 升中派位, 不管直屬位定大抽獎, 都係同Banding一齊抽, 根本唔存在B1頭同中可先入, 所以無可能只有B1尾入唔同..... 其實呢D更大機會係B2頭學生, 所以抽唔入, 但家長不願承認

不過好多係"神校"直屬小學讀緊書既家長, 不論最後能否直升上中學部, 都只會當自己既子女一定係B1學生啫.

睇番MCS中學部既Pre-S1成績, 相信MCS收番嚟既學生, 應該大多數都係真正既B1學生, 因為中英數3科既平均分, 都同盡收B1學生既港島女校BPS相近, 英文分數更高一截.

SPCS (PD)既Pre-S1成績, 和MCS相若, 所以升得上去應該都係B1生為主

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-31+09:36+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-31 發表

校長兩年前在升中講座明言,MCS band 3 生一隻手數哂。而學校絶大部分係band 1學生。而且講到明係有MCS band1生入唔番中學,因為名次唔夠前,學校保證不了一定收。

頭約100個,只要自行一(自行二留空)及乙一放MCS, 學校保證最後一定收得番個女上中學部。

以此來說,咁好明顯band 1a一定上得番,band 1c則有機會收唔番。

咁有乜奇怪?
我都唔明點解我講咗N次都係冇人信。

你自己都係估估下,你問下MC1128先la

hkpapa852 發表於 15-12-31 09:33
其實一向對此說法都有懷疑.

學生banding一向都係透明度極低既嘢, 連小學既老師都只能靠估, 更何況家長?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3181632&extra=page%3D1&page=4

Read thread #74

siden 發表於 15-12-31 09:59
校長兩年前在升中講座明言,MCS band 3 生一隻手數哂。而學校絶大部分係band 1學生。而且講到明係有MCS ba ...
MC1128既講法係根據以前大班一級180人, 頭118人中學部會想盡辦法必收 (包括用叩門位).

如果以180人計, 118人只係~66%, 所以只能話MCS認為當年既B1生比例達至少66%, 但去到幾多, 除非知道最後抽入MCS中學部既學生名次, 否則無法估計.

MCS用自己既方式調整收生, 認為較可靠係無可口非, 但去到統一派位階段, 學生既banding, 直屬位既運作, 一律要按教育局方式計算和操作.

所以實際有多少係教育局按照Pre-S1成績定出既B1生比例呢? 而MCS所謂既B1生, 又是否就係按教育局標準計算出嚟既B1生呢?
‹ 上一主題|下一主題