用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英國讀寄宿,唔搵agent自己報得嗎?
樓主: 熊寶貝
go

去英國讀寄宿,唔搵agent自己報得嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:亮燈+發表於+15-11-23+07:12+其實每

原帖由 samsam123321 於 15-11-23 發表
唔好信你英文唔掂law.
我只是一個70年代讀完中文中學中三既學生,依家揸縲絲批搵食,當然,一些簡單既問候語係識既!加埋睇西片學番黎既英文粗口囉!

回覆:去英國讀寄宿,唔搵agent自己報得嗎?

中三咁識想,做個專業人仕,你仔見你揸縲絲批,估將來揸波子跑車

引用:中三咁識想,做個專業人仕,你仔見你揸縲絲

原帖由 brother4 於 15-11-24 發表
中三咁識想,做個專業人仕,你仔見你揸縲絲批,估將來揸波子跑車

...
我果個年代,讀書唔成就要學門手藝,因為要養老父母,唔係就餓死全家。阿仔見到我揸縲絲批,我都叫佢地唔好學我,因為年代唔同,依家更加唔會重視呢D行業,所以要努力讀書。四阿哥,點解見到我揸縲絲批會揸到波子?我揸左幾十年都揸唔到喎!波子模型就有

引用:其實呢句真係好岩 身邊有朋友成日望子成龍

原帖由 熊寶貝 於 15-11-23 發表
其實呢句真係好岩
身邊有朋友成日望子成龍要入名牌大學
但佢冇留意個仔根本能力未到家
我家姐個仔係叻仔,讀書丶體丶藝樣樣都幾得,連性格都好,聽教聽話。我家姐話佢吾係望子成龍,不過只係想個仔多元發展,並盡力做到佢嘅最好。
所以最近佢push 個仔retake grade 8 piano exam (佢個仔吾敢話吾再考,只模梭兩可話吾知幾時再考),又吾准個仔去睇扭計骰比賽因為兩星期後考校內試。我其實戥佢個仔慘,因為佢叻所以媽咪同老師對佢要求高(佢吾想但被迫去朗誦比賽),因為佢聽話所以媽咪就以愛為名操控佢,話為佢好只係吾想佢吾盡力浪費自己potential.
但就算大人都吾想下下盡力啦。吾係真係有興趣嘅嘢都要犠牲娛樂黎"盡力",真係幾慘。

引用:Quote:原帖由+熊寶貝+於+15-11-23+發表其實

原帖由 Ruby1219 於 15-11-24 發表
我家姐個仔係叻仔,讀書丶體丶藝樣樣都幾得,連性格都好,聽教聽話。我家姐話佢吾係望子成龍,不過只係想個 ...
阿細就剛相反,讀書、體、藝都唔得,我都冇晒期望,冇符,所以迫佢都冇用。

回覆:去英國讀寄宿,唔搵agent自己報得嗎?

唔揾agent自己報一定得,但有agent=多一個人商量(免費)對新人是盲公竹。。。另亮兄老爺波子車很平,修理貴,阿細未開竅,等吓會成龍

引用:唔揾agent自己報一定得,但有agent=多一個

原帖由 brother4 於 15-11-24 發表
唔揾agent自己報一定得,但有agent=多一個人商量(免費)對新人是盲公竹。。。另亮兄老爺波子車很平,修理貴: ...
再次多謝四阿哥成日講D咁善良既謊言安慰我,謝謝!

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-11-24+發表我

原帖由 亮燈 於 15-11-24 發表
阿細就剛相反,讀書、體、藝都唔得,我都冇晒期望,冇符,所以迫佢都冇用。

...
其實就係香港家長的問題,小朋友吾夠班要谷到夠,小朋友叻又要谷盡去realise full potential.

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-11-24+發表阿細就

原帖由 Ruby1219 於 15-11-24 發表
其實就係香港家長的問題,小朋友吾夠班要谷到夠,小朋友叻又要谷盡去realise full potential.

...
所以我冇谷,順其自然,免得勞氣。

好嘅 Agent 其實真係好有用,話說我果年好急2月尾先開始安排亞女去英國讀書,同事介紹話果間 Agent 好,我就打去約時間見面,過左兩日就帶齊佢地要我帶嘅文件同埋 hb 亞女去佢地 office,一去到佢地寫字樓就有個職員帶左亞女入房用英文傾計,了解亞女嘅英文水平,跟住就全家入房同個顧問傾計,講左我地嘅要求,第二日 Agent 就 send 左一張 list 大約有7間學校比我揀,張 list 有 D 學校嘅資料,例如學校 web-site, 所在地,學費,註冊費,考試費,學校人數,寄宿生人數, Ranking.......,佢提醒我地唔好揀咁多間,搵心儀嘅兩、三間考試,我當時搵左三間,亞女喺佢地 office 考試,最後亞女入到當時心儀嘅學校,我個 Agent 幫我聯絡左一對姊妹,佢地係間學校嘅舊生,佢地講左好多學校嘅實質情況同埋要注意嘅野比我地知,令我安心好多,我揀左 Guardian 公司,Agent 幫我地同 Guardian 公司聯絡,亞女去英國前有講座提醒要注意事項 (好多 Agent 都有) 直至亞女去到讀書,剛剛去到,學校編左佢去左一班已經學左一年西班牙話嘅班比佢,亞女同老師講話自己係初學,唔明上堂講緊乜 ,D 老師都無理佢,佢傻傻地傻左三堂唔知點搞,跟住我同 Agent 講,Agent 就立即幫我通知學校,第二日亞女打電話比我話已經轉左班!之後,我每次交 Guardian 費都係開支票比 Agent 幫我寄,個 Agent 仲好有心,話暑假想約我亞女去佢 office 傾下計,更進亞女情況。 所以如果係新手又或者唔係咁知果邊情況,我覺得都係搵 Agent 幫手好D。2016年暑假,我要開始搞細仔過英國同大女轉校,我都係諗住搵 Agent 搞,始終佢地專業好多!
另外,我朋友講,佢去過 AA,話 AA 好制度化,同埋佢地一般提供嘅學校都唔平,一般都係最少9,000磅一個 TERM嘅學校,如果想搵平 D 嘅學校,就要要求佢地先至會話你知。

Ruby1219 發表於 15-11-24 12:24

...
我成日聽到格離屋教仔,真係好戥D小朋友辛苦!!

回覆:basbyy 的帖子

請問你用邊家 agent 咁好?

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-11-24+12:24+其

原帖由 basbyy 於 15-11-24 發表
我成日聽到格離屋教仔,真係好戥D小朋友辛苦!!
我就成日聽到樓下鬧仔,有幾次太太頂唔順,就大聲叫佢收聲,唔係就報警,最後就靜晒!何苦呢?

亮燈 發表於 15-11-24 14:40
我就成日聽到樓下鬧仔,有幾次太太頂唔順,就大聲叫佢收聲,唔係就報警,最後就靜晒!何苦呢?

...
我住4樓,有時喺地下都聽到個亞媽鬧仔,亞仔大喊!!我鄰居同我講,點解成日見我亞仔咁開心,我咪話我唔比壓力個仔!我覺得小朋友要有快樂童年,讀書叻唔叻,唔係代表佢地將來成就!

引用:Quote:亮燈+發表於+15-11-24+14:40+我就成

原帖由 basbyy 於 15-11-24 發表
我住4樓,有時喺地下都聽到個亞媽鬧仔,亞仔大喊!!我鄰居同我講,點解成日見我亞仔咁開心,我咪話我唔比 ...
如果香港D家長好似你咁,D小朋友就幸福喇!

呢度D媽咪DADDY都睇得好開, 好多時我自己都係咁諗, 但一埋牙又忍吾住發顛

引用:呢度D媽咪DADDY都睇得好開,+好多時我自己都

原帖由 2BM 於 15-11-24 發表
呢度D媽咪DADDY都睇得好開, 好多時我自己都係咁諗, 但一埋牙又忍吾住發顛 ...
其實當自己好嬲,想鬧仔時,可試下行開一陣,深呼吸幾下,諗一諗,應該會解決到既!

以前未有小朋友時,常聽隔離屋鬧女,到個女仔大了,她就同我講常聽到我鬧仔。之後搬了屋幾年,幾年來隔離屋成日鬧仔,個仔大喊唔返學,又有我們以前的影子。

回覆:basbyy 的帖子

請問你間係唔係C&C?

jaspermame 發表於 15-11-24 19:49
請問你間係唔係C&C?
係呀!
‹ 上一主題|下一主題