用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純粹分享,有用或多餘的準備!
樓主: Happy_funny
go

純粹分享,有用或多餘的準備! [複製鏈接]

引用:小女面試的成功率都有80﹪,有什麼學校收就

原帖由 five555 於 15-11-25 發表
小女面試的成功率都有80﹪,有什麼學校收就不便說,但我可以分享下過去一年是如何預備,希望幫到大家。(不 ...
謝分享,非常同意,7未做,11學校冇亦不打算報讀;其餘常做

回覆:five555 的帖子

第一點已經大把家長做唔到
我自己同小朋友出外,除咗同佢哋影相,我好小掂部電話,更加唔會拎部 ipad 出街

父母身教勝過任何補習班,教育孩子責任在家長,不要依賴補習,學術證書只有學校發給的,沒有任何外出的中,英,數證書。要成功,父母要多下功夫,不是推小朋友去學,而是父母用心去教。我明我們要上班,沒有時間,但我都是利用假期,或者晚上跟進。只要我們放低手機,總會找到時間看看小朋友的學業。

有用準備:
自小閱讀、閱讀、閱讀... ...
發覺好多學校2nd in, 有大量認字, 讀書, 重組句子考小朋友
以上這些不可能單憑半年操練認字咭就能做到

況且培養閱讀, 小朋友一生受用

引用:小女面試的成功率都有80﹪,有什麼學校收就

小女面試的成功率都有80﹪,有什麼學校收就不便說,但我可以分享下過去一年是如何預備,希望幫到大家。(不 ...
謝分享!正煩惱需不需要幫仔報證書班,索性慳番啲錢。

five555 發表於 15-11-25 13:34
Thank you very much for your kind sharing. Re Point 14, Do you mean a kid needa learn all 3 items, that is 1 sport , 1 musical instrument and 1 painitng/craft in order to prepare for P.1 interview? If only participate, but no cert/prize obtained, would it be considered by schools? Since all these 3 areas need long term engagement and effort, would you please suggest the optimal time to start learning them?

回覆:keep-calm 的帖子

如果你要以運動/樂器/藝術嘅 cert 去考小一,先唔講小朋友學唔學得嚟,係要考慮自己負唔負擔得嚟。
一堂游水 $500-700, 小提琴$800-$1000, 一星期各兩至三堂,呢D消費唔係一般家庭頂得住。
相反好多時小朋友學到八級應酬完父母,呢世唔掂個琴嘅 case 都聽唔小。
小朋友學嘢,係比個課外活動佢舒壓,而非比多個壓力佢呢

five555  你的游泳教練好貴啊!一班幾個人學會平好多。  發表於 15-11-25 19:37

回覆 keep-calm 的帖子

我也沒有為她的課外活動考CERT,只在portfolio寫在那裡學,學了多久,加上堂時或練習時的照片幾張。才5歲,不會有什麼比賽考試的CERT,要考的話便要日練夜練,我反而怕令小朋友從此失去學習課外活動的樂趣。當然亦有不少人係真的會咁做,所以小朋友考到家長心目中的成績便會停止再學再練。

引用:回覆+keep-calm+的帖子 我也沒有為她的課

回覆 keep-calm 的帖子

我也沒有為她的課外活動考CERT,只在portfolio寫在那裡學,學了多久,加上堂時或練 ...
好sensible的媽媽!

‹ 上一主題|下一主題