用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純粹分享,有用或多餘的準備!
go

純粹分享,有用或多餘的準備! [複製鏈接]

大局差不多已定,不妨大家分享下一些有用或多餘的準備。這樣可以幫助一些JM,純粹分享。

27    0    0    0

回覆:純粹分享,有用或多餘的準備!

小女較內向,受教受谷已有SFA offer,但傾向TSL.

有用:面試班(因她受教)enopi math, English,因為學校多考數學,英文生字

mamaokasan    發表於 15-11-23 01:18

我就覺得獎項多少冇咩用,學校最主要都係睇面試時既表現。但兩文三語係重要既。

引用:小女較內向,受教受谷已有SFA+offer,但傾

原帖由 Happy_funny 於 15-11-22 發表

有用:面試班(因她受教)enopi math, English,因為學校 ...
enopi maths is? thx

引用:我就覺得獎項多少冇咩用,學校最主要都係睇

原帖由 vinik 於 15-11-23 發表
我就覺得獎項多少冇咩用,學校最主要都係睇面試時既表現。但兩文三語係重要既。

...
普通話比重多嗎?

回覆:Happy_funny 的帖子

我女開朗活潑,肯講野,冇上任何面試班,也沒有任何比賽獎項,暫時2 offer,2waiting
神校冇份2 in!
反正最想大抽獎,所以有不錯的back up,都算有交代

不用面試班,學普通話。

以上兩項,免費(或幼稚園包埋)無所謂,俾錢去學就無謂哂錢!

引用:我女開朗活潑,肯講野,冇上任何面試班,也

原帖由 cupidshirley 於 15-11-23 發表
我女開朗活潑,肯講野,冇上任何面試班,也沒有任何比賽獎項,暫時2 offer,2waiting
神校冇份2 in!
反正 ...
非常同意,因為面試班好睇小孩性格。

回覆:lamhoilam 的帖子

其實是多練習 增加數感
什麼方法不太重要

引用:我就覺得獎項多少冇咩用,學校最主要都係睇

原帖由 vinik 於 15-11-23 發表

...
獎項對考收portfolio的學校有利 因為他們要奇人異士😂😂

回覆:Happy_funny 的帖子

謝分享,我仔仔K2, 都有考慮過join面試班,但又有好多人話唔好,咁如果我仔仔受教,又唔想影響佢變公式化,係唔係等到暑假時報8堂見識吓算數呢?起碼知考小一嘅模式咋。。。

引用:Quote:原帖由+vinik+於+15-11-23+發表我就

原帖由 Happy_funny 於 15-11-23 發表
獎項對考收portfolio的學校有利 因為他們要奇人異士😂😂
請問有咩九龍區直資或私小睇portfolio呢?我完全唔知點整

引用:謝分享,我仔仔K2,+都有考慮過join面試班,

原帖由 wing214 於 15-11-23 發表
謝分享,我仔仔K2, 都有考慮過join面試班,但又有好多人話唔好,咁如果我仔仔受教,又唔想影響佢變公式化, ...
agree. let the kid experience what will an interview looks like.

引用:小女較內向,受教受谷已有SFA+offer,但傾

原帖由 Happy_funny 於 15-11-22 發表

有用:面試班(因她受教)enopi math, English,因為學校 ...
可否講下點解傾向TSL?

回覆:wing214 的帖子

我報了真道、女拔、德望是收portfolios.

回覆:lulub2010 的帖子

因為陳守仁語境很好,而且學習模式很靈活,可以增加孩子學習興趣及求知慾。
其實谷不用甘早谷😓😓

引用:因為陳守仁語境很好,而且學習模式很靈活,

原帖由 Happy_funny 於 15-11-24 發表
因為陳守仁語境很好,而且學習模式很靈活,可以增加孩子學習興趣及求知慾。
其實谷不用甘早谷😓&#12 ...
正是我所想一樣原因

當個好爸爸

小女面試的成功率都有80﹪,有什麼學校收就不便說,但我可以分享下過去一年是如何預備,希望幫到大家。(不用PM我,已有太多PM未回答)

1)我們和小朋友外出時盡量不看手機,跟小朋友談天說地,見什麼便解釋這是什麼。
2)不讓小朋友依賴任何人,盡量放手給她自行解決,包括生活習慣及學業。
3)早上見任何鄰居/同學/老師都說早晨,提她時刻都緊記禮貌。
4)參與賣旗,採訪老人院,讓她知道幫助別人是美德。
5)多到圖書館,博物館,不看電視節目但看新聞。
6)選擇比較乖的小朋友作經常友伴,偶有爭吵時,提她要讓人,少投訴。
7)做功課後要她自己撿查。
8)提她做功課時要尊心。
9)買益智的玩具一同玩,刻意令她輸,解釋輸贏不重要,參與也是樂趣。
10)每天跟她閱讀圖書。
11)學校有面試班,我覺得老師幫了最大忙。
12)整家人都兩文三語溝通。
13)每天都運動,吃水果,增強抵抗力。
14)學一種運動,樂器,藝術。
15)尊重老人,愛護幼小,時刻禮讓,謙虛不認叻。

回覆 five555 的帖子

除了12, 全部認同.. .特別欣賞你培養女兒解決問題能力, 不要投訴, 免做港女

回覆:five555 的帖子

謝謝分享....有沒有出外補英、數?兩文三語從少就開始?

‹ 上一主題|下一主題