用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB vs UK
go

IB vs UK

一個係inquiry based learning, 另一個係比較structural 課程,究竟點樣幫小朋友㨂小學?若果就學英文嚟計,係唔係UK 課程會好d?有冇家長可以分享下

引用:一個係inquiry+based+learning,+另一個係比

原帖由 felesue 於 15-11-22 發表
一個係inquiry based learning, 另一個係比較structural 課程,究竟點樣幫小朋友㨂小學?若果就學英文嚟計 ...
may i know which two schools?

引用:Quote:原帖由+felesue+於+15-11-22+發表一

原帖由 matthewcinpat 於 15-11-22 發表
may i know which two schools?
For example,
UK: Kellet, Harrow, NAIS
IB: ESF, RC
若果照課程嚟講各有好處,只係應該點幫小朋友去選擇?一個四歲小朋友,唔知點為之適合?

引用:Quote:原帖由+matthewcinpat+於+15-11-22+

原帖由 felesue 於 15-11-22 發表
For example,
UK: Kellet, Harrow, NAIS
IB: ESF, RC
比我揀學校。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+felesue+於+15-11-22+發表For

原帖由 shadeslayer 於 15-11-22 發表
比我揀學校。
若果以上個幾間,你會點揀?

回覆:felesue 的帖子

如果指幼稚園階段,UK同IB感覺都係好相似的,都係inquiry based 同play based分別不大,我個人都覺得係睇學校多d,

我小朋友係由UK 轉去IB的...

至於小學, 個人覺得係睇學校校風同你小朋友將來係咪一定去英國讀影響大D..

如果你想小朋友將來去英國讀書
最好比佢係小學時期熟悉英式教學同英國國家課程,然後transit返去英國既中學

回覆 felesue 的帖子

其實每位家長意向同背景唔同, 好難比一個排位你....

以我地為例, 意向係校風簡樸0既愛心型學校, 就算我先生持英國護照將來去英國BOARDING 平D, 我都會揀行IB 0個間, 因為間學校理念同我地比較接近,另外IB 都可以去英國, 或者其他地方. 所以你最好將自己要0既野排出來比較, 唔好只係單單因為curriculum一件事而決定....

回覆:IB vs UK

多謝各位意見,其實都未諗過小朋友將來會否去英國讀書,就算去都可能係lower sixth form/ sixth form。只係依家報小學大部分都連中學,一個決定就會影響打後十三年嘅事,當然中間可能會轉學校又唔定,不過想stable 計都想stick 一間學校到尾。IB 課程當然好,只係擔心小朋友對某個範疇無興趣的話,會唔會學的知識會不夠深入和全面?UK 課程又會失去探索知識的推動力?糾結中...

回覆:bennyeva 的帖子

介唔介意分享下點解會由UK 轉IB? 升中時轉?

其實都無話UK課程令學生無motivation去學習
只係啟發既方式唔同姐。。其實無話邊個教法好d
最緊要係你要了解小朋友既性格~去推論邊種教法令佢吸收多d

有好多家長成日都話montessori教法好好,但係唔同小朋友身上得出效果又唔同

felesue  can't agree more  發表於 15-11-24 11:08
bennyeva  Agree. 其實UK 都係遊戲中學習,啟發思維, 尊重小朋友獨特性  發表於 15-11-24 10:56

哈哈,我小朋友仲細過你嗰個,未有耐中學。

我本身其實UK同IB兩種學制都ok ,而且兩間學校都係愛心型,兩間我都好中意,轉校前有好多考慮。家人意見、一條龍、將來升小有無IB/UK小學backup,嗰d小學係咪同我地理念一樣、去外國升學嘅可能性等等,所以話呢d野好個人、好多考慮,唔係一刀切。

bennyeva 發表於 15-11-24 10:54
哈哈,我小朋友仲細過你嗰個,未有耐中學。

我本身其實UK同IB兩種學制都ok ,而且兩間學校都係愛心型,兩 ...

介唔介意PM講下邊兩間學校呀? 好想知道個間有愛心嘅IB 係唔係我依家心目中個間

好呀,PM你