用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B vs 大B
go

細B vs 大B [複製鏈接]

我家兩公子,大公子1月b, 上年in4間,表現好睇心情,有時答問題時玩晒嘢,但大多肯講嘢,就算細細聲唔多願意,或玩嘢亂答,都叫做會答下。
今年二公子12月細b,同樣in上年哥哥果4間,平時講嘢ok,認知水平我覺得好過哥哥1歲11個月同期, 除了in第二間時肯睬老師(還奇蹟地對答如流),其他三間都超怕羞,唔答問題。雖然都有晒心理準備,細b的程度好難同大b比,要見步行步,同埋理性上話俾自己知佢返咗學一排就會跟到,但始終有些不是味兒,怕他in小一時都會蝕底,思考緊應否改做17/8超大b。矛盾中。

2    0    0    0

回覆:細B vs 大B

我家小孩也是不肯回答老師問題,見慣人,但在面試中極怕羞。可是他八月,我們沒有得選擇做大b。

回覆:mrsmartie 的帖子

如果有學校收讀k1都讀住再睇,覺得跟唔到就做大仔讀多年k1。12月都可考慮做大仔,我個7月,真的沒有得選

Irenecys 發表於 15-11-22 15:52
我家兩公子,大公子1月b, 上年in4間,表現好睇心情,有時答問題時玩晒嘢,但大多肯講嘢,就算細細 ...

若二公子做細,你將會是大細B discussion 的權威。
我估你會有more than just 蝕底d to worry abt.

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-11-22+19:02+編

原帖由 MrBeast 於 15-11-22 發表
無咁講,細b未開始讀,慢慢長路,有排學,有排嘔血。可能我轉軚。還請賜教需注意事項。

回覆 Irenecys 的帖子

有fd 又係大和細差一學年,怕大的留班就變和細的同一屆,搞到每逢測驗考試都好緊張,跟著個細又投訴attention 比哂大個個⋯總之就煩。

引用:我家兩公子,大公子1月b,+上年in4間,表現

原帖由 Irenecys 於 15-11-22 發表
我家兩公子,大公子1月b, 上年in4間,表現好睇心情,有時答問題時玩晒嘢,但大多肯講嘢,就算細細 ...
我仔是十二月細B, 手上也有兩家新校的K offer, 一家是本身已收的N, 可直升,另一家是新校考插班2016年一月讀N 的也可直升K.

我仲有報五間K,考左三間,N 只打算報一間最最最心儀的。

如不考慮小一,我不考慮做大仔,因仔仔在學術自理同大小肌都無問題,老師都話佢唔似細仔。

但一想到小一問題,我就有少少驚。見步行步啦。

我都係細仔收左K, 老師話大細仔係KG 先明顯, 直頭話K1上學期明顯D之後會慢慢拉近差距,我都好擔心 ... 但依家收左呢間K係好好的學校仲要有學券, 所以點都讀左先最多下年重讀K....

引用:回覆+Irenecys+的帖子 有fd+又係大和細差

原帖由 MrBeast 於 15-11-22 發表

有fd 又係大和細差一學年,怕大的留班就變和細的同一屆,搞到每逢測驗考試都好緊張 ...
這些不關大細b事,有兩個或以上的都會面對這個問題

引用:Quote:原帖由+Irenecys+於+15-11-22+發表我

原帖由 lambeanmama 於 15-11-23 發表
我仔是十二月細B, 手上也有兩家新校的K offer, 一家是本身已收的N, 可直升,另一家是新校考插班2016年一月 ...
Exactly 就是這個問題。

多慮了。既然現在都追到,小一更無問題。

我覺得年尾,頭b分別最大係頭三年。

隔幾個月分別就由唔識行至識行,唔識講野至識講野

三歲開始,進展慢左,無乜分別了。

反而小一派位萬一唔理想,還有後備可讀一年。或考龍校

Irenecys 發表於 15-11-23 14:01
這些不關大細b事,有兩個或以上的都會面對這個問題

Yes n no, 我的意思是若你選做大,就唔會相隔一年(希望冇misunderstood你的po),可避免類似我fd 的dilema(當然亦未必一定會發生在你身上)

誠意推介兩本書:
Outliers - gladwell
Welcome to Your Child's Brain - wang

做細b,跟到課程。但如果做大b,唔止做得好,連leadership都可以建立埋。因為學校普遍都有比賽表現之類,通常大b係常客,因為身形、成熟度、心理質素様様都比較出色。同埋細b最難追的係大小肌肉,唔係聰明就得。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-11-23+18:06+編

原帖由 MrBeast 於 15-11-23 發表
明白你的意思

12月的細b,當然係遲到一年會pickup得好d
同開心d(本人親身體驗),不過小學時會覺得d人好幼稚囉,

引用:12月的細b,當然係遲到一年會pickup得好d同

原帖由 tina852 於 15-11-24 發表
12月的細b,當然係遲到一年會pickup得好d
同開心d(本人親身體驗),不過小學時會覺得d人好幼稚囉,:wahaha ...
真係會覺得幼稚嗎?佢會唔會傾向找大過自己的人玩?

甘有無喔, 係唔同D男仔玩囉~

咁我想請教現在1歲10月中細B男仔~如果無乜發展特別慢既問題都係下年比佢上N好 ? 有K1收就照讀K1?但唔好諗名校就算

‹ 上一主題|下一主題