用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試/叩門面試筆試需要小朋友的中英數程度 ...
go

小一面試/叩門面試筆試需要小朋友的中英數程度

大家好。

我仔仔下年考小一,想請問我需要把他的中英數程度訓練到哪一個程度?當然越高越好,但我想知道普遍什麽程度才能有勝算?我不會考類似聖保羅男女高不可攀的學校,但聽聞軒尼詩官小或寳血小學的叩門也有筆試 T_T,所以想做好準備,謝謝!

中文英文大概需要認多少字?什麽類別的字?
數學要學到什麽程度?加減去到幾多位數目字?1-50以内?1-100以内?

謝謝幫忙!

Yvonne

follow

中文英文大概需要認多少字?什麽類別的字?--> 無話咩字架,其實係應該話應付到普通既自行閱讀,常用字既書寫,可以應付到閱讀理解,句子重組配詞等

數學要學到什麽程度?加減去到幾多位數目字?1-50以内?1-100以内?--> 唔只係加減,我諗簡單乘除數既概念,同埋數理推理統計既概念,加文字題應用題既理解。

我相信最少小一,好一些小二,易,超2年,但又見好多又真係ok

我諗叩門時起碼已有普遍小一既水平,因為識幾間小學老師,叩門會以小一既課程作筆試基礎,要突圍應該要有小二水平

簽名被屏蔽

贊成小一面試大部份學校都考表達組織能力、創意、主動性、合作性、有禮有常識、喜歡接觸人、中英語言等能力,反而好學術係次要。

叩門相對地以學術實力等為較大比重。所以overall係睇你小朋友類型,受教易谷既一路教,又一路出去玩,但性格因素多多少少有先天因素,但學術則可後天加強,咁作為家長既咪睇餸食飯,做多幾多就幾多囉,咁性格內歛文靜既,可能谷下學術又會有過人之處吸引某種學校呢!

tianyingmama    發表於 15-12-4 08:40

邊個話 st paul coed 唔多考學術? 事實係深到你唔信, 過好多關先入到 2nd in !  

回覆 月亮免 的帖子

回覆:小一面試/叩門面試筆試需要小朋友的中英數程度

面試看似玩遊戲,中間已經考了很多學術性的問題了,每間都考幾round, 成功的絕對非僥倖。

今年SFA我反而覺得學術唔係太離譜,數學係兩位減單位(唔駛借位)亦有聽過雙位減雙位(都係唔駛借)。
中文讀詞語,係唔識PTH可能會棘手D。
英文要串字,但我聽返嚟都係常見動物或水果生字。

以上係第二輪面試,第一輪考看圖找icon反而唔太學術。

簽名被屏蔽

如果目標一線官津⋯需要扣門的話⋯學術越強越有利⋯上網查「小學中文科常用字表」⋯有小一小二常用字做參考⋯英文劍橋英文到movers程度應該也夠用了⋯上說故事班也有幫助⋯出去參加一些比賽(不過重點不是拿冠軍)⋯ 而是培養小朋友「勝不驕 、敗不餒」「凡事盡力而為」、「懂得欣賞別人」、「明白自己不足但是會不放棄繼續努力的態度」⋯ 態度態度態度、禮貌禮貌禮貌⋯沒有最後兩項,學術再強也是枉然^^  (以上學術部份不是「必須」只是給家長做參考)⋯因為樓主提到「越高越好」⋯(目標訂的高都是好的,因為如果達不到設定的地方,也已經超過平均水平啦:)⋯所以讓家長有個idea⋯一般來說,我認識的小朋友有這樣水準的⋯父母沒在擔心學術部份有不足的地方⋯而且小朋友一出去面試,基本上就很像成語說的「養兵千日、用在一時」⋯把「培養」好的「武器」丟出去,總是「不負眾望」帶好消息回來⋯沒有「臨時抱佛腳」的緊張⋯總是「自信滿滿」的出手,用「平常心」來等待^^

知道很多家長看完後都私訊問我有沒有說故事班介紹⋯不想有廣告嫌疑⋯大家不用問我啦⋯到處都有很多類似的課程⋯自己努力找找⋯試堂⋯看到進步⋯就是適合你小朋友的啦^^

引用:+本帖最後由+sbux+於+15-12-3+22:46+編輯+\

原帖由 sbux 於 15-12-03 發表

今年SFA我反而覺得學術唔係太離譜,數學係兩位減單位(唔駛借位 ...
中文讀詞語係用普通話認字?

引用:+本帖最後由+tianyingmama+於+15-12-3+22:5

原帖由 tianyingmama 於 15-12-03 發表

如果目標一線官津⋯需要扣門的話⋯學術越強越有利⋯上 ...
hi tianyingmama thank u so much for your sharing. how about maths level? thank u

回覆 mamaokasan 的帖子

10之內的加減一定要滾瓜爛熟、脫口而出⋯不可以用手指⋯20之內的加減一定要熟悉⋯一定要懂得借位加減⋯還有連加法⋯如6+3+4=?以及這種題型⋯5+「?」=11⋯⋯文字數學題⋯如你有3顆蘋果,媽媽再給你5顆⋯或是以下這類題型,20隻動物要過河,有四艘船,每艘船上有幾隻動物?⋯還有以下這類題型⋯如,3、6、9、?⋯ 5、10、15、?⋯不用太擔心⋯都是一些很基本的數字加減乘除「概念」⋯平常我們不也都是跟小朋友在練習嗎⋯10塊餅,有5個人要吃⋯之類的^^

以上數學⋯是以考一線學校為標準⋯及叩門做準備⋯而且,在我孩子現就讀學校的k3課程中也都含括在內⋯所以其實也稱不上進度超前啦⋯就是一般水準⋯換言之⋯到幼稚園畢業後所要面對的扣門試,要求應該更高⋯双位數加減會保險一點^^

我覺得係考學術,但名校高明之處將學術溶入遊戲中。平日訓練之餘,星期六、日記得玩多d。公共圖書館有得小組聽中、英文故事,免費架。

引用:面試看似玩遊戲,中間已經考了很多學術性的

原帖由 rognfan 於 15-12-03 發表
面試看似玩遊戲,中間已經考了很多學術性的問題了,每間都考幾round, 成功的絕對非僥倖。

...
hello.....may i know any example? thank u so much