用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀黃錦輝的疑惑
樓主: siumanma
go

揀黃錦輝的疑惑 [複製鏈接]

delete

sze0203  小一簡介會, 中學校長有說會睇GCE成效再決定是否開IB  發表於 15-12-2 09:58
pipip929  校長已經講明不行IB  發表於 15-12-1 22:03

delete

mother904 發表於 15-11-26 09:15
我覺得WKF雖然是一條龍,但小學不一定要直上中學,每一個階段都可以是新開始,所以不要將所有因素一籃子掛 ...
Well said, 尤其"不要將所有因素一籃子掛勾"

今年朗誦節,WKF 的表現簡直令我喜出望外!! 尤其見到企起攞冠軍的同學仔隔離全是同一間名女校生時,簡直有"吐氣揚名"的感覺~~^^

試考其他名校其實都係人之常情既事,有能力令名校中學收,我估大多數家長都未必揀原校一條龍讀!據我知部份唔想玩DSE 的很多會轉國際學校或英基學校!人各有志!不過好多人只會單向思考:不苦讀無前途,數據最緊要

hkpapa852 發表於 15-11-26 09:42
欣賞你的坦白, 事實上去一間非傳統新派無乜reference既學校, 一綁可能12年, 真係要諗清楚.

雖則話中途可 ...
其實我覺得WKF中學部如果可以增加透明度,將DSE每一科目都的成績比率都開誠佈公,可以減少不少家長的疑慮。據我所知,以新校黎計,中學部的成績不算太差,校長說每年3344的比率都好像高於全港中學水平,每年的就學率幾乎都是百分百,本地大學就佔了一半。(當然這應該是包括學位和非學位,聯招和自資課程)

沒有人會期望一所新校會成績標青得可以媲美名校,但透明度低,反而增加對學校的不信任。

關於升學問題,我想,其實很多時候都不是可以一早計劃定,很多時是邊走邊看,就算一心諗住出國,也未必喜歡或者入到國際學校,所負擔的費用也有很大的分別。

跳船是否容易,其實我覺得這是準備的問題,如果能保持一定水平,想走的一定能夠轉校。如果水平太低,當然這便沒有辦法了。

傳統小學也一定有學術水平不達標的同學,這些人往往也無處可去,其實大家的處境(我指學術水平不達標的人)是沒有分別的。最起碼,WKF可以直升中學。如果當是一個後備的救生墊,一條龍學校還是有一定好處的。而且,傳統學校是一仗功成萬骨枯,是不是日谷夜谷就會教出band 1學生?答案因人而異吧。

話說回來,好不好,選不選,往往是決定於手上有甚麼選擇,相信沒有人會放棄喇沙、拔萃而選擇WKF,但如果手頭上沒有更好的牌時,我反而覺得是why not。我個人來說就承受不了等派位放榜的心理折磨,何況仲要玩兩次,我真的會心臟病發的。

sze0203  就是難得找到一間可以銜接DSE OR 外國試的學校讀^^  發表於 15-12-2 10:00

troublesomeX10 發表於 15-11-26 10:01
甘王錦輝中學又唔係完全行晒DSE,佢會開辦GCE A LEVEL。
起初學校說明不辦IB,但今年,聽說可能會考慮也辦I ...
我地初小學生算係WKF之中最受益的一群:學校不停改革,了解學生及教學制度的需要,家校了解溝通非常好!
而且還有漫漫長路比學校預備更完善的中學教學方向^^

我正正就是唔鐘意傳統學校老師小小野都執到正一正,好似軍訓咁,尤其是以前返一個上午,小朋友下午都可返屋企呼吸下自由的空氣,宜家返全日都係咁,我自問頂唔順。小朋友會唔會enjoy school life,老師是鼓勵式定軍訓式是我選校的重要考慮,有啲學校小一個字寫側少少都圈,仲要再加多個bad face 公仔,小朋友會好hurt. 有人話從小嚴格就慣,但我覺得train到啲小朋友唯唯諾諾,唔敢表達意見,呢樣嘢大個好難補救。
如果小學已選IS, 中文程度就真係嘛嘛,中文本來就俾英文難學,點都要打多幾啲底先。

老實說佢英文的課程偏深,比較適合英文底子好的小朋友,如果小朋友英文底仔或語感不太强,可能有點根不上。我亦見學校有補底班给個別同學。

我最欣賞就係佢地啲老師,小朋友會主動相约lunch time 去一齊食飯傾計,小息一定趕小朋友離開課室,library ,操場,跑步徑任去,亦唔會迫你一体一藝。但佢另外有art team 俾有天份的同學join,各適其式。

hkpapa852 發表於 15-11-26 09:42
欣賞你的坦白, 事實上去一間非傳統新派無乜reference既學校, 一綁可能12年, 真係要諗清楚.

雖則話中途可 ...
還有想談談中文科的問題。其他同學的情況我不知道,但以我呀女為例,她雖然從前錯別字很多,不過,由於WKF一直鼓勵學生看書,呀女自小就看大量的書,中、英文都看,所以她的閱讀理解很好。升上中學後開始學文言文,她也適應得很好,還說文言文不難,一理通,百理明,她上次文言文測驗還是全班最高分。

所以我覺得,閱讀是學習的關鍵,只要肯多看書,自然會吸收到一定知識。閱讀風氣強,教學生活用語文知識,這是WKF做得很好的地方。

當然,WKF有也不足之處,希望學校可以逐步改善。只是想指出,它不如校外人想像般差勁吧。

bbb330    發表於 15-11-27 09:49

中文科的成績,某程度上我覺得關鍵在於家長的心態~~
因有好多家長真係一心諗住WKF 係平價國際學校,半放棄中文,完全放棄DSE,我識有D家長由細到大都只係培養小朋友的英文興趣!有些其他國籍的學生更加難全程投入學中文。
由上年開始,G1用頗長時間教中文拼音,打好底子再學課文及文法,今年朗誦節, 初小中文普通話集誦,WKF 得第2名,各同學心情興奮!有睇得見的努力及改善^^

sze0203 發表於 15-11-26 11:29
中文科的成績,某程度上我覺得關鍵在於家長的心態~~
因有好多家長真係一心諗住WKF 係平價國際學校,半放 ...
咁真係改善咗喎,我個女p1只用三個月飛快教拼音,連父母是国內人個女都grab 唔得好好,投訴教得太快,好彩我個女有私補普通話,所以都ok.

hoivy 發表於 15-11-26 13:23
請問可否告知WKF可再改善的地方,讓我們多方面了解學校。

學生要顧及傳統DSE 考試制度,又要融入西式互動活學法的話時間要分配得好好同埋自律!學校的教學概念本身就係「敏求篤信明辨力行」 :鼓勵學生勇於追求 學問與真理,明辨是非,朝著既定的目標與理想悉力以赴。

WKF 沒有為任何一個考試去催谷學生,只是作出鼓勵及建議家長如何讓學生發展所長及彌補不足!WKF 老師的努力更加不用懷疑!好多行家家長都話:喺WKF 讀書好幸福,但喺WKF 教書出名辛苦(這亦是老師流失率高的原因)!如果堅持要數改善之處, 應該係家長在選擇入讀WKF之前,要比揀其他學校有更清晰的思路!WKF 的教育目標唔單止係只有DSE 及JUPAS,如學生唔迫唔肯做,家長一心一意催谷,鐘意比較及目標只是留港上大學的話,WKF 的確不是這杯茶就無謂錯配了!

Doray  I always said "喺WKF 讀書好幸福" to my kid too.  發表於 15-11-27 12:23

sze0203 發表於 15-11-26 10:27
我地初小學生算係WKF之中最受益的一群:學校不停改革,了解學生及教學制度的需要,家校了解溝通非常好!
而 ...
咁太好啦....我女WKF小6,佢最弱都係中文,不過今年都有進步,但好飄,今日攞C,聽日又攞返個A...,好難搞!同意d老師好有心

mother904 發表於 15-11-26 08:39
不明白為甚麼經常有人話WKF的課程淺。平心而論,WKF的英文教得超級出色,今年便拿了行政長官卓越教學獎(不 ...

mother904,真心求教點可以改善中文錯別字問題呢?我個女都巳經係成日睇書但好多字吾記得點寫,只係認得同識解

hoivy 發表於 15-11-26 13:23
請問可否告知WKF可再改善的地方,讓我們多方面了解學校。
世上沒有完美的學校,相信牛津、劍橋也有可再改善的地方,我真的很難告訴你學校有甚麼可以再改善。

不過,我總覺得家長如果不認同學校的教學理念,勉強入讀其實大家都辛苦。

我覺得只要認同學校的教學模式和大方向,其他枝節不要太過執著,始終人無完人,學校也是一樣,WKF也和其他學校一樣,有優點也有缺點,但這些觀點又未必人人相同。例如我最喜歡WKF教中文不用做重組句子,因為我覺得這是無謂又無效的練習,但我也確實聽過有家長認為這是缺點,不做重組句子所以學生的中文不好.....不過,後來也看到呀女偶然也要做重組句子了。

所以,不要單看網上的留言便決定一間學校好不好,最好是親自到學校看學生返學、放學,看看他們的行為和神態,是自信、快樂,還是垂頭喪氣,這些特質其實很容易便觀察得到的。

idy926 發表於 15-11-27 10:33
mother904,真心求教點可以改善中文錯別字問題呢?我個女都巳經係成日睇書但好多字吾記得點寫,只係認得同 ...
我從前是每天和呀女默書的,有時隨手找張報紙讀默,有時默唐詞、宋詞,錯了就改正,很老套的方法,但最有效

mother904 發表於 15-11-27 18:07
我從前是每天和呀女默書的,有時隨手找張報紙讀默,有時默唐詞、宋詞,錯了就改正,很老套的方法,但最有效 ...
多謝你分享!

我都覺得中文係要傳統方法,所以我都有同佢默字,錯就要佢寫幾次,但對亞女來講效果好似麻麻,佢又抗拒抄寫...咁我叫佢試下將d記吾倒嘅字,用畫公仔或者自己文字去解畫,發揮下想像力,寫係本筆記度,加深記憶,結果係記多左少少,因為有時佢記得好有創意,一下就記穩個字,不過吾係個個字都可以諗得到,(好似簡單複習化)唯有再努力,諗諗計啦!

idy926 發表於 15-11-27 18:37
多謝你分享!

我都覺得中文係要傳統方法,所以我都有同佢默字,錯就要佢寫幾次,但對亞女來講效果好似麻麻 ...
或者試下同佢講解下中國文字的造字方法,上網找些簡單的資料就得,讓她有個概念,寫字時會較容易。

或者可以叫佢寫字時諗埋字的意思,唔好只係機械式寫字,例如我呀女成日寫「肌餓」,我教佢諗番個意義,好肚餓當然同食有關,所以係食字邊,見到自己寫月字部就知係錯。不過,呀女都駁過我: 月字部即係肉字部,肚餓就緊係想食肉!我話咁以後你只準食肉,不準食其他野不過駁完嘴後,佢反而記得更清楚個字點寫。

mother904 發表於 15-11-27 18:51
或者試下同佢講解下中國文字的造字方法,上網找些簡單的資料就得,讓她有個概念,寫字時會較容易。

或者可 ...
巳經係咁啦,哈哈,我女又係會駁,駁完佢自己會諗好d嘅方案

回覆 troublesomeX10 的帖子

‹ 上一主題|下一主題