用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

中環校舍 [複製鏈接]

聖保羅堂網頁沒有太多中環校嘅資料,有無讀緊K1嘅家長可以分享下:
- 裝修後環境設施好嗎?
- 有無戶外操場?
- 有無興趣班攪俾學生?
謝謝!

1    0    0    0

你好, 我是現任中環校的家長。
中環校舍裝修後非常整潔光亮。有戶外操場, 有攀爬架, 長滑梯等設施。
另外老師亦有講, 稍後會有興趣班提供, 與北角校舍一樣都有。不過因名額有限, 是要抽簽的。

回覆:lovely_wing1123 的帖子

請問每班約幾多人?

上午班30人左右, 兩個老師。下午班可能人數會少dd。

回覆:中環校舍

多謝校長回覆
可惜面試設於北角,真係好想有機會參觀中環校舍呢;或者放多啲相去網頁

引用:多謝校長回覆 可惜面試設於北角,真係好想

原帖由 DomHa 於 15-11-30 發表
多謝校長回覆
可惜面試設於北角,真係好想有機會參觀中環校舍呢;或者放多啲相去網頁

...
家長寫左校長添

想問問校長, 幼稚園跟小學有沒有關係? 要揀小學時, 入讀機會率大不大?

lovely_wing1123 發表於 15-11-24 11:36
你好, 我是現任中環校的家長。
中環校舍裝修後非常整潔光亮。有戶外操場, 有攀爬架, 長滑梯等設施。
另外老 ...
想問一下, 中環校舍係以前一直都有, 上年裝修完重開, 定係上年係第一年做K1?

中環校舍係以前一直都有, 上年裝修完重開。

對, 其實中環之前一直都有, 因為聖保羅堂是法定古蹟, 早幾年要修葺而要停用, 所以租用北角和富中心繼續辦學,  到上年修葺好, 就兩邊邊都收生, 今年我女只有K1開班, 2016年就會有K1及K2了。

引用:對,+其實中環之前一直都有,+因為聖保羅堂是

原帖由 lovely_wing1123 於 15-12-23 發表
對, 其實中環之前一直都有, 因為聖保羅堂是法定古蹟, 早幾年要修葺而要停用, 所以租用北角和富中心繼續辦學 ...
你好~現任家長..請問可以太約講講中環校舍裡面大唔大?上堂是活動教學嘛?你小朋友上堂開心嘛?先謝謝

你好, 因為中環校舍是用活動間板來做課室。和北角校舍的固定班房有所不同。靈活性更大, 可以兩間班房以上合併一起活動。至於大家可能關心隔音問題, 請放心, 我星期日在主日學在班房同其他家長交流時, 也聽不到隔離小朋友在嘈吵。學校教學以單元教學為中心,課程由淺入深的,因應兒童之興趣進行專題研習,每完成一個單元都會有評估表, 可從中知道自己小朋友進度。我眼見同班小朋友都好喜歡返學, 回家後主動做功課。同班的家長暫時都好滿意SPC的各方面。至於校舍大唔大, 我覺得適中, 不過好喜歡有戶外遊樂場。
‹ 上一主題|下一主題