用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CxN_2013
go

DEL   [複製鏈接]

回覆:CxN_2013 的帖子

請問係咪只可一位家長陪入去in呢?

引用:點解你地冇問家長嘅?我個老師不停咁追問我

原帖由 tongyatti 於 15-11-22 發表
點解你地冇問家長嘅?我個老師不停咁追問我,問我點解簡佢地、問平時邊個湊、問知唔知佢地有宗教背景、最頂 ...
甘衰我仔都係12年12月喎

引用:我個女有玩playmat,佢坐定定自己玩仲撩隔離

原帖由 graceyu1029 於 15-11-22 發表
我個女有玩playmat,佢坐定定自己玩仲撩隔離小朋友玩一齊有互動好開心,佢係第一個面試先,做晒所有task同多 ...
其實答曬所有問題無乜理由唔收

回覆:CxN_2013 的帖子

我上年 in, play mat 部分應該計小小分,因為可以睇下小朋友有無爭玩具同家長會唔會幫小朋友着鞋。唔問家長問題係因為我聽過校長講小朋友性格係點佢地就會知道家長係點教,跟本就唔需要問家長問題。不過如果係舊生同有兄弟姊妹讀緊就優先收。上年我女表現都 ok,最後 waiting 入。暫時我都好滿意,老師會打比我講小朋友有乜問題,教我地點樣可以幫到小朋友。最鍾意係佢星期六有興趣班上,價錢仲好平 tim.

引用:我上年+in,+play+mat+部分應該計小小分,因

原帖由 Anna_li2511 於 15-11-22 發表
我上年 in, play mat 部分應該計小小分,因為可以睇下小朋友有無爭玩具同家長會唔會幫小朋友着鞋。唔問家長 ...
請問每日有英文堂嗎

引用:Quote:原帖由+Anna_li2511+於+15-11-22+發

原帖由 tungtung12 於 15-11-22 發表
請問每日有英文堂嗎
一星期兩日英,兩日普。都係由老師帶活動/遊戲、講故事。net教,每個小朋友都有機會同老師對話。如果有需要既小朋友會有個別指導。

回覆:培道面試後分享區

去年面試係課室進行,今年睇落係地下舉行呢。可能想令大家感覺輕鬆點,但實行就有點難。不過作為用家,可以講入讀後真係會真心喜愛學校同老師。

引用:我上年+in,+play+mat+部分應該計小小分,因

原帖由 Anna_li2511 於 15-11-22 發表
我上年 in, play mat 部分應該計小小分,因為可以睇下小朋友有無爭玩具同家長會唔會幫小朋友着鞋。唔問家長 ...
無錯!最正係$13學費!真係無敵!

引用:我覺得play+mat只係疏導d人羣嘅計謀,+除非

原帖由 lhwhazal 於 15-11-22 發表
我覺得play mat只係疏導d人羣嘅計謀, 除非特別有問題or優點出現先會mark你名, 之後會先揀一d坐唔定冇耐性嘅 ...
係,自己除鞋同着鞋就見到老師會特別留意下,其他冇咩特別,playmat主要用來打發等待時間。

回覆:wigg 的帖子

同意。$13學費仲有100%直上小學back up,同埋幼稚園仲可以共享小學資源,例如宜家K2會係小學電腦室上電腦課。interview時有家長覺得老師冇愛心,但如果問讀緊培道的家長,我相信冇咩人會有呢個感覺。始終只见十多分鐘,可能有所誤會,希望各家長相信用家的意見,我真心覺得培道係一間充滿愛心的學校。

引用:Quote:tongyatti+發表於+15-11-22+00:35+點

原帖由 jlbb1 於 15-11-22 發表
老師一句都冇問過家長喎
我咪就係爬文話唔會問家長,所以咩準備都冇囉,點知佢點解狂問我,發生咩事呢

引用:Quote:原帖由+graceyu1029+於+15-11-22+發

原帖由 JUNE408 於 15-11-22 發表
其實答曬所有問題無乜理由唔收
當然有機會唔收啦。當佢2千人考!答對及答中或有超越要求的表現的小朋友,絕對起碼有1千人以上,那學位只有1、2佰個,我確信收與唔收只是緣份問題,佢張給家長的信好啱!上帝早已預備

maylulu 發表於 15-11-22 10:50
係,自己除鞋同着鞋就見到老師會特別留意下,其他冇咩特別,playmat主要用來打發等待時間。

...
我老公帶囡囡in 阿囡自己著,同除,不過答問題就掛住玩,答左一半咋,有say bye bye 同推返左chair 坦白我都希望佢有機會入到培道

引用:Quote:原帖由+Anna_li2511+於+15-11-22+發

原帖由 wigg 於 15-11-22 發表
無錯!最正係$13學費!真係無敵!
老實說就係呢個原因可才會報讀

有小學資源backup真係好好

引用:Quote:原帖由+lhwhazal+於+15-11-22+發表我

原帖由 maylulu 於 15-11-22 發表

...
我小朋友都係自己除鞋的,因為佢慣左,在家都要佢自己除,我見其他小朋友都係家長幫手除

回覆:tongyatti 的帖子

Yes, 交俾上帝

回覆:培道面試後分享區

穿鞋我幫佢,除鞋就囡囡自己除,因為在家都係咁,不過佢係13年10月尾B,老師唔知會唔會誤會我唔幫佢手呢

引用:Quote:原帖由+JUNE408+於+15-11-22+發表其

原帖由 tongyatti 於 15-11-22 發表
當然有機會唔收啦。當佢2千人考!答對及答中或有超越要求的表現的小朋友,絕對起碼有1千人以上,那學位只有 ...
我當年最心儀培道,但小朋友面試表現一般,唔收。之後求位時用心講出自己想入呢間既原因,最終都有offer。好贊同係睇緣份,入左之後都覺得學校好適合我小朋友,而佢亦好鍾意學校。

引用:穿鞋我幫佢,除鞋就囡囡自己除,因為在家都

原帖由 alanjordan 於 15-11-22 發表
穿鞋我幫佢,除鞋就囡囡自己除,因為在家都係咁,不過佢係13年10月尾B,老師唔知會唔會誤會我唔幫佢手呢

...
穿鞋比除鞋難,我估老師會好欣賞小朋友自己除,未做到既,家長幫助亦好合理

‹ 上一主題|下一主題