用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CxN_2013
go

DEL  

引用:我覺得係play+area面試太嘈,我懷疑老師聽

原帖由 starry_night 於 15-11-21 發表
我覺得係play area面試太嘈,我懷疑老師聽唔到小朋友講野
同意。我女已怕羞,答又細聲,老師都唔知 聽唔聽到。同埋,好易分心。

引用:Quote:原帖由+starry_night+於+15-11-21+發

原帖由 SK5 於 15-11-21 發表
同意。我女已怕羞,答又細聲,老師都唔知 聽唔聽到。同埋,好易分心。

...
入面面試場範圍咁大,又有等緊既小朋友係playmat度玩,加埋家長講嘢,點都有音量同會影響面試緊既小朋友,會容易令佢地分心同埋小朋友係陌生環境,講嘢又會細聲啲,我個仔越答越細聲,都唔知老師聽得清唔清楚。
我都覺得啲老師無人地所講咁有愛心,我個老師比較hea住問,可能由早上開始已不停問,老師已經好攰

引用:Quote:原帖由+SK5+於+15-11-21+發表同意。

原帖由 Katelyn^.^ 於 15-11-21 發表
入面面試場範圍咁大,又有等緊既小朋友係playmat度玩,加埋家長講嘢,點都有音量同會影響面試緊既小朋友, ...
唔知佢地用乜標準收生?

回覆 Katelyn^.^ 的帖子

同你一樣~

回覆 Katelyn^.^ 的帖子

同你—樣我仲要坐門口旁,問問下有下—輪小朋友入黎,而且D小朋友好大聲講野,我個仔俾佢地搞到分哂神

引用:Quote:原帖由+Katelyn^.^+於+15-11-21+發表

原帖由 JUNE408 於 15-11-21 發表
唔知佢地用乜標準收生?
我暫時只in過另一間幼稚園同培道,我感覺我上1間幼稚園既老師有愛心得多,佢除左問小朋友問題之外,會同家長傾偈,了解下家長既教育理念同教導方法,唔係單單問學術上既問題,相比之下培道就只有問問題,又無家長問卷要填,所以我覺得培道應會以小朋友回答問題既表現去取決,唔知其他jm有無其他諗法?

引用:係playmat+玩既用處係想點,又要除鞋,玩一

原帖由 balj 於 15-11-21 發表
係playmat 玩既用處係想點,又要除鞋,玩一陣又要著返,同埋小朋友玩得慶起,可能唔起身去in  ...
消化門外排隊既人?!而且佢點安排邊個見老師先定求其?如果唔計分label點解要痴背隻呢?!

回覆:培道面試後分享區

本身係用家,今日帶妹妹去面試。其實老師們今日8點已要到學校,見到黃昏,攰真係不出為奇!so far我好滿意老師們,唔敢講所有老師都係極度温柔那種,相反有個別老師都幾嚴同惡,我地班家長不知幾高興,就係要嚴師先出到高徒!但老師整體都好理解學生嘅特性,長短處都掌握到,真係做到家校合作!當然,如果要求教深好多,培道真係唔會你杯茶!

引用:Quote:CxN_2013+發表於+15-11-21+19:19+我

原帖由 mrsbb9902 於 15-11-21 發表
Yes, playmat 應該唔計分
今日太太陪去, 太太話見到有老師在play mat 有望,亦有揸紙. 計唔計分就唔知. 學校未必是打分, 可以是揀學校喜歡的類型, 如好動, 文靜, 主動或有禮等.
考既內容是一般問題, 大致答得晒. 之後老師就問左太太一個關於女兒日常生活情況的問題. 希望老師是想比機會小女啦.

我估playmat可能有計分?因為我見到老師有mark嘢?!同埋why要貼label在背脊?

記得舊年去聽講座,校長俾我感覺呢間學校好好,好有愛心,但同interview後感覺完全唔同,安排差,等咗成個鐘,in 嘅時候遇著個老師真係冇愛心,一啲笑容都冇,唔好話小朋友,連我都驚咗佢,所以有offer都唔揀呢間!!!!

我都覺得在playmat 玩時有計分,否則不用在背脊貼label. 在playmat玩時,我有點不耐煩,因為今朝返工,穿了裙及高跟鞋。

面試的環境太嘈,我個囡識答所有問題,但好細聲,我覺得老師要睇佢口型估佢講乜。老師都很友善,又鼓勵及讚囡囡。我見3:00, 老師由朝見到下午已好攰,仍然保持笑容已很難得。

引用:我估playmat可能有計分?因為我見到老師有m

原帖由 hoiyeeching 於 15-11-21 發表
我估playmat可能有計分?因為我見到老師有mark嘢?!同埋why要貼label在背脊?
agree!

引用:Quote:原帖由+mrsbb9902+於+15-11-21+發表Y

原帖由 大埔之友 於 15-11-21 發表
今日太太陪去, 太太話見到有老師在play mat 有望,亦有揸紙. 計唔計分就唔知. 學校未必是打分, 可以是揀學校 ...
即係有問家長問題=有機會?咁一定無我份

引用:記得舊年去聽講座,校長俾我感覺呢間學校好

原帖由 daidaidai 於 15-11-22 發表
記得舊年去聽講座,校長俾我感覺呢間學校好好,好有愛心,但同interview後感覺完全唔同,安排差,等咗成個鐘,in  ...
你見幾點?成個中

引用:我都覺得在playmat+玩時有計分,否則不用在

原帖由 MamaQueen 於 15-11-22 發表
我都覺得在playmat 玩時有計分,否則不用在背脊貼label. 在playmat玩時,我有點不耐煩,因為今朝返工,穿了 ...
我踎到腰痛其他大肚媽媽好辛苦呢

引用:Quote:原帖由+andyan324+於+15-11-21+發表

原帖由 CxN_2013 於 15-11-21 發表
我一入去就見,並沒有在playmat玩過
你準時嗎?

回覆:CxN_2013 的帖子

點解你地冇問家長嘅?我個老師不停咁追問我,問我點解簡佢地、問平時邊個湊、問知唔知佢地有宗教背景、最頂引最後問我咁有冇去佢地嘅k1講座......我話冇!佢立即侄一侄,跟著話都唔緊要嘅!最後個老師仲攪笑,佢話:嘩,佢大人成一年嗰喎⋯⋯(我女12年12月尾),大佬大把大B去in啦。我真係唔明佢咩意思

回覆:大埔之友 的帖子

聽老婆講揀邊個出play mat 就唔知咩準則. 聽佢講是一批小朋友一齊上play mat玩, 有d 人出去interview 先, 而我個女是該批尾二見. 老師唔似按位置遠近, 男女決定先後. 唔知純粹隨佢喜好;定mat 上已選左一輪, 有部份老師是真有權力收唔收, 其他是扮面見但實際小朋友是無希望的 ; 又或按學生性格類型分配老師. 但無上mat 既小朋友又點呢??🤔