用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教letterland 同RWI 分別
go

請教letterland 同RWI 分別 [複製鏈接]

想幫小朋友選擇一種適合嘅學習方法,佢學校用jolly phonics. 佢識晒每個音,但blend 唔倒,所以睇故事唔能夠讀出隻字,咁而家應該學邊種好?希望有經驗嘅jm 分享下,thanks!

1    0    0    0

回覆:Happylily2 的帖子

建議你選RWI,我女之前讀Letterland的。好難記,因為少應用。RWI 用故事書教,一邊學一邊用,好快入腦。我地都無同佢温書,佢自己記得晒。不過K2才開始學好點。希望幫到你。

引用:建議你選RWI,我女之前讀Letterland的。好

原帖由 Ackl1002 於 15-11-21 發表
建議你選RWI,我女之前讀Letterland的。好難記,因為少應用。RWI 用故事書教,一邊學一邊用,好快入腦。我 ...
我個女而家k1,學校加自己教,基本上26個讀音佢都讀到亦多數記得,但黎緊我都唔太識教blending,想問下rwi係咪要k2加寫到晒a~z先好讀?我都驚就算識少少寫字,但太早學佢都未能理解當中原理,怕side錢之餘又事倍功半

回覆 TabbyDong 的帖子

RWI 個 website 都有講話4歲開始 Red Ditty, 但個別小朋友情況唔同的可以做 assessment 後再決定。

‹ 上一主題|下一主題