用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想買乙醯肉鹼 (Acetyl-Carnitine)
樓主: gitawong
go

想買乙醯肉鹼 (Acetyl-Carnitine)

其你哋小朋友食咗顧博士嘅蘋果素同乙醯肉鹼,覺得小朋友有無進步 ?

schoischoi 發表於 16-6-23 09:34
我的小朋友食Douglas 的L-Carnitine 250 mg,這牌子要醫生開。但你都可以選Solgar 的 L-carnitine 250mg,  ...

請問這個是一粒粒的嗎?因在其他post 見到其他媽咪話一匙匙的。哪一種比較好?

我仔女都係食顧xx, 因為一粒粒,我真係唔知食幾多份量。

Yulastsmile 發表於 16-9-30 11:11
請問這個是一粒粒的嗎?因在其他post 見到其他媽咪話一匙匙的。哪一種比較好?
...

Powder 定capsule ,要睇小朋友能否吞到藥丸。吞到藥丸當然藥丸方便。兩者我覺得藥丸應該好少少,因少了氧化的可能性

請問iherb買的話要購買那個牌子?thanks
唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

奀珠 發表於 15-11-23 10:17
上iherb買咪得囉,幾個主要牌子都有。我唔鐘意顧XX,樽supplement上面無標籤,無dosage,咩都唔知,點可以食 ...

可否pm我?thanks

西瓜貓 發表於 16-9-26 11:09

你唔好誤會,我未試過在lherd買野,所以唔知咁多姐,我意思 ...

醫生都叫去iHerb 買,可以放心。而且iherb 買到 kirkman labs 的supplements,Kirkman 是同Douglas 一樣對品質要求極高。如果 kirkman 都放在iherb 度賣,我對iherb 處理supplements 的程序有信心。

kokubi_diru 發表於 16-11-24 22:21
請問iherb買的話要購買那個牌子?thanks

有Kirkman 當然買Kirkman,其他的會選擇 Solgar或 Thorne。如果唔怕貴叫醫生開 Douglas 是最好,但就比kirkman 貴一倍,比其他貴2倍。之外的其他牌子就未試過,有報告話supplements 的份量可能同寫出來的成份相差很遠,普通人食當然問題不大,但對極需要supplements 的小孩來說就影響大。

schoischoi 發表於 16-11-28 01:53
有Kirkman 當然買Kirkman,其他的會選擇 Solgar或 Thorne。如果唔怕貴叫醫生開 Douglas 是最好,但就比kir ...

如果小朋友7歲是否買500mg 比較好?好多謝妳詳細解答!thanks

kokubi_diru 發表於 16-11-28 07:44
如果小朋友7歲是否買500mg 比較好?好多謝妳詳細解答!thanks

份量多少和應不應該食我實在答不到你。Supplements 雖不用醫生處方,但分量多少會影響其他supplements 的吸收,因此有些supplements 醫生都要驗血後才知决定給多少,有些就睇小孩的反應來决定,有時會加有時又減。
但每隻supplements 都有每日份量上限,是根據體重和年齡决定的,上網可search 到,上限之內都應該安全的。
但對A仔,上限又可能很不同,如B12,醫生開的份量會是上限的很多倍,因這樣才有效。所以份量多少真係專家才答到。

kokubi_diru 發表於 16-11-25 01:37
可否pm我?thanks

No need to pm. Just got it in iHerb and search for acety-l-carnitine!