用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真國際部、陳守仁、高主教、SFA
樓主: Kidultdaddy
go

崇真國際部、陳守仁、高主教、SFA

回覆:崇真國際部、陳守仁、高主教、SFA

Sorry 四間當中三間不是我杯茶
I like 守仁

醒目開學勳章 貢獻勳章

siumanma 發表於 15-11-21 21:36
對於名幼生,崇真算唔算容易考到?
.唔知,我當年無報,興趣不大
恐龍家

回覆:siumanma 的帖子

聽聞TT已經call緊waiting,可想而知坊間如何選擇。

引用:聽聞TT已經call緊waiting,可想而知坊間如

原帖由 monodad 於 15-11-21 發表
聽聞TT已經call緊waiting,可想而知坊間如何選擇。
咁誇張,主要原因是否學費太貴?還有沒有其他原因?

回覆:siumanma 的帖子

一嚟貴,二嚟聯繫中學唔係十分吸引,嚴格嚟講唔算一條龍學校,而如果想小學畢業後考到一線直資私校嘅話,可能要係出面食多D補品至得,計下條數都好唔值。

TSL

SFA / TSL

TT and RS not attractive with these 2

引用:如學費不是問題,你地會點選?當初報考只是

原帖由 Kidultdaddy 於 15-11-21 發表
如學費不是問題,你地會點選?當初報考只是一心想要backup。現在有機會選就開始心大心細。九龍人。

...

引用:回覆+Babyarsene+的帖子 why?

原帖由 bblove100 於 15-11-21 發表
回覆 Babyarsene 的帖子

why?
唔想谷爆小朋友,兩間都冇中學back up, 雖然sfa去top band 1中學多啲,但我比較喜歡tsl語境同較活動。個人唔想小朋友小學生活只有讀書。tsl 平啲,啲錢用嚟上下課外活動更經濟。個人意見,不喜勿插。

我暫時都是面對TSL(有幸有得揀) 和 SFA之選。其他兩間都不喜。

會選TSL, 讀書生涯好長,不需那麼早谷,反而覺得多方面嘗試和培養讀書興趣重要些👍

引用:Quote:原帖由+bblove100+於+15-11-21+發表

原帖由 Babyarsene 於 15-11-22 發表
唔想谷爆小朋友,兩間都冇中學back up, 雖然sfa去top band 1中學多啲,但我比較喜歡tsl語境同較活動。個人 ...
認同觀點,經濟上鬆動D,學下其他野或每年帶小孩去旅行開濶眼界更好。

當個好爸爸

引用:我暫時都是面對TSL(有幸有得揀)+和+SFA之

原帖由 Happy_funny 於 15-11-22 發表
我暫時都是面對TSL(有幸有得揀) 和 SFA之選。其他兩間都不喜。

會選TSL, 讀書生涯好長,不需那麼早谷, ...
我同樣覺得小學生仲細,比佢地寬廣一D嘅接触面更重要,谷學術不如引發起佢地學習興趣先更好。

當個好爸爸

我就第一間out高主教。崇真其實幾好架喎,啲net teachers多到爆,一分錢真係一分貨囉。

回覆:Kidultdaddy 的帖子

我會㨂SFA或TSL

tianyingmama 發表於 15-11-21 18:40
有朋友的小孩現在高主教讀一年級⋯非常辛苦,功課很多,壓力很大⋯在裡面的人想跳出來,在外面的人想跳進去 ...
你個回覆睇到我笑左!!! 好野!!!

其實崇真係不錯的,語境一定不會差過陳守仁,只係學費有差距。崇小畢業生其實都好有競爭力。高主教真係遠左少少而已,都有去查看過搬家的可能。如不能搬,就會放棄。陳守仁都係等3rd interview 完了再算吧。SFA 個人係心儀的。

引用:英華、拔萃自覺只會陪跑,所以不敢去想。 +

原帖由 Kidultdaddy 於 15-11-22 發表
DBS我有同感,但英華third round 只係2揀1,點解會覺得冇希望呢?照睇你小朋友嘅offer同我都好近似,有可能他日做同學,崇真除外。

引用:其實崇真係不錯的,語境一定不會差過陳守仁

原帖由 Kidultdaddy 於 15-11-22 發表
其實崇真係不錯的,語境一定不會差過陳守仁,只係學費有差距。崇小畢業生其實都好有競爭力。高主教真係遠左 ...
如是TT英文部,有競爭力嗎?

回覆:monodad 的帖子

真心覺得自己小朋友表現係好,我自己就一向都麻麻地。外表不討好,講野仲口窒窒,所以覺得自己機會真係無。唔敢係到講係怕越講越無行,純個人「迷信」