用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才今朝3rd in好快完成!
樓主: goyoki
go

優才今朝3rd in好快完成! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+羊咩仔+於+15-11-22+發表12/1

原帖由 akachanman 於 15-11-22 發表
上開嘅要繼續上

我女有同學唔洗上堂,唔洗做功課,尋日都有3rd in
部分普通waiting昨日係有去3rd in,但就算pass都會升上1st waiting,補返上堂同補交功課。而1st waiting表現得好就有機會獲得conditional offer,唔得我估都會係維持1st waiting,家長繼續上堂。最終走的人固然會有一部分,1st waiting隨即補上。不要氣餒啊。

回覆:63628100 的帖子

琴日小朋友再講清楚啲:
抄優才中文全名
抄英文(不過唔記得咗抄乜)
係中文生字裏面搵返掉轉左嘅字打X
老師係個袋裏面隨便攞d嘢出嚟俾小朋友望一望,跟住問返小朋友見到啲乜嘢(鉛筆、間尺、擦子膠... 大約四至五樣)
全程中文,冇英文。
亞仔第一次講到interview嘅流程,希望有幸由waiting 升做1st waiting啦!

回覆:優才今朝3rd in好快完成!

我女係今年小一生,上年third int都係英文故事(同今年一樣, 我都係椅都未坐暖就走得, 哈!),我女無舉手答問題,全程陪坐,但相信當時表現投入乖巧。結果有offer! 感覺在2nd int後已有排名,third int係用來西走啲有爭先恐後,行為問題嘅小朋友。以我觀察所得,優才學生有好主動的,也有較內向,所以文靜的小朋友也有機會考到。

回覆:gegemok 的帖子

請問家長你記唔記得 小朋友 in 幾點?🙏

引用:我女係今年小一生,上年third+int都係英文

原帖由 gegemok 於 15-11-23 發表
我女係今年小一生,上年third int都係英文故事,我女無舉手答問題,全程陪坐,但相信當時表演投入乖巧。結 ...
聽完你咁講,我覺得都仲少希望

引用:Quote:原帖由+gegemok+於+15-11-23+發表我

原帖由 emily207 於 15-11-23 發表
聽完你咁講,我覺得都仲少希望
有同感

我女係今年小一生,上年third int都係英文故事,我女無舉手答問題,全程陪坐,但相信當時表演投入乖巧。結 ...
Gegemok: 可否請教一下優才如何教英文?小一有net嗎?一星期幾多堂net教?英文語境好嗎?

會唔會又係in得愈早愈有機呢?

可否分享多點優才既學校生活?學術如何?學得深嗎?我成日擔心喜悅卓越真的能否兼備?

siumanma 發表於 15-11-23 07:39
Gegemok: 可否請教一下優才如何教英文?小一有net嗎?一星期幾多堂net教?英文語境好嗎?
  ...
優才英文科比較特別, 用美國本土教科書 和 自編教材,
一星期8堂, 4堂NET教, 4堂本地英文教師教.
小三由NET做班主任.

引用:Quote:siumanma+發表於+15-11-23+07:39+Geg

原帖由 AgapePa 於 15-11-23 發表
優才英文科比較特別, 用美國本土教科書 和 自編教材,
一星期8堂, 4堂NET教, 4堂本地英文教師教.
小三由NE ...
每星期八堂英文是否比其他津小少D堂?校內有規定同學說什麼語言嗎?

emily207 發表於 15-11-23 09:45
可否分享多點優才既學校生活?學術如何?學得深嗎?我成日擔心喜悅卓越真的能否兼備?
  ...
數學教快半年, 小一教 小一下學期書和小二上學期書.
普通話教快一倍, 小一教小一和小二書.
小二開始普敎中.
功課少, 少抄寫和少操練.
活動多, 毎天大息都有很多活動玩, 一星期兩次才華班

引用:Quote:原帖由+gegemok+於+15-11-23+發表我

原帖由 emily207 於 15-11-23 發表

...
暫時覺得優才真係喜悅卓愈都可兼備。個人認為大家捱過了面試便可見青天,這是我哋好多小一家長的同感。我常去學校早會,見同學們真的很開心,小朋友可以跑,大息小息非常多嘢玩。同時,老師對學術也有要求,老師們批改功課也很認真(其實學校所有嘢都認真,連早會也不馬虎,很有睇頭),不會像有啲學校要家長自行批改或者有啲只係得個tick。令家長同學們都清楚明白學校要求。學校讀書風氣很好,周圍都有閱讀角,也有好學室比同學自修。學校透明度很高,很願意聆聽家長聲音,行動快捷,不論教學及行政也很有效率。

以上只是個人分享,不喜勿插!謝謝

另外,學校在德育和環保方面做得很好。每個學生都有每有一本德育手冊及環保手冊,記錄每個學生的美行為(德育)及綠行為(環保)。

siumanma 發表於 15-11-23 10:52
每星期八堂英文是否比其他津小少D堂?校內有規定同學說什麼語言嗎?
英文節數與其他津小相若, 英文科只説英語. 考試要考Listening, Oral, grammar...
NET教法比較生動, 學得開心.

其他時間同學都是説中文.

回覆 gegemok 的帖子

application時要上堂,寫essay.
請問會唔會上學後,對家長有很高要求?

winya 發表於 15-11-23 11:19

而家間間學校都講家校合作, 簽手冊, 簽通告應該算係普遍大家都認同的家長責任吧! 暫時唔覺有其他額外要求!

winya 發表於 15-11-23 11:19

家長自由參予.  部分項目爭崩頭, 想玩都唔易. eg. 家長班代表, 8個人爭一個位.
一但參予就會有要求.
叧外家長會, 家長觀課, 課程検討會等亦很認真, 唔係聽完算, 校長會即場抽問家長意見.

請問優才易唔易收返細佬妹?

muimui2 發表於 15-11-23 12:02
請問優才易唔易收返細佬妹?
主要睇自己能力, 有人細佬妹連 1st waiting 都無.

‹ 上一主題|下一主題