用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!
樓主: tsc911
go

聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!   [複製鏈接]

回覆 nama 的帖子

請問三間之中那間升中成績最亮麗呢?

nicole-wai 發表於 16-4-1 21:43
回覆 nama 的帖子

請問三間之中那間升中成績最亮麗呢?

回应#4
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D3

不过通常係APS勁d.

回覆:聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!

上此三校網站,盡錄了每年升中去向,看是否你cup of tea, 例如你喜歡St joe, 緊係去SFA啦,如你喜歡九龍城區的津校,就去APS/KTS。

ms.giggle 發表於 16-4-2 07:51
上此三校網站,盡錄了每年升中去向,看是否你cup of tea, 例如你喜歡St joe, 緊係去SFA啦,如你喜歡九龍城 ...
個人覺得揀校(甚至幼稚園),係睇昇中畢業生既能力傾向,而唔係睇昇邊間學校。。。
多某類學校,譬如天主教學術型津校,係有指標性的。。。

另外統計數字反轉解讀更可靠,即是如昇去某校是盲門,最去避避!

ms.giggle 發表於 16-4-2 07:51
上此三校網站,盡錄了每年升中去向,看是否你cup of tea, 例如你喜歡St joe, 緊係去SFA啦,如你喜歡九龍城 ...
但都要知清楚D...St. Joe都係2013/14先開始收多左SFA學生既

係,之前SFA就大部分去九華

引用:Quote:ms.giggle+發表於+16-4-2+07:51+上此

原帖由 mcl203 於 16-04-02 發表
但都要知清楚D...St. Joe都係2013/14先開始收多左SFA學生既
係,如果有留意是剛轉校長年份及之後大部份去九華

提一提,SFA的gifted education 攪得不錯,SFA小一入學之後有IQ test可以報名(有收費),gifted可參加一連串的gifted program,如果不是gifted, 但名列前茅(我忘了考幾多)或通過小三creativity test, 都可加入。活動是豐富的,小朋友一定找到有興趣的活動,而且有leadership camp 同 overseas trip,我認為攪得好唔錯。

Yanamami    發表於 16-4-3 10:18

引用:提一提,SFA的gifted+education+攪得不錯,

原帖由 ms.giggle 於 16-04-03 發表
提一提,SFA的gifted education 攪得不錯,SFA小一入學之後有IQ test可以報名(有收費),gifted可參加一連串 ...
知不知道和資優教育學苑的課程比較如何?

Sorry...我唔清楚啊

醒目開學勳章 貢獻勳章

ChiChiPaPa 發表於 16-4-3 12:03
知不知道和資優教育學苑的課程比較如何?
HKAGE 小學部無leadership,SFA有
SFA嘅歷史比HKAGE長,但HKAGE資源較多,甚至會同大學合辦課程
如果有特殊需要,e.g. 情緒問題,我知道HKAGE可以特別安排教育心理學家觀課,再跟進, 而SFA自己有註校教育心理學家,其實課堂上嘅問題就算唔參加特別ECA都已經可以跟進
個人覺得HKAGE較多學術上嘅課程選擇
HKAGE先到先得,競爭相對大 (今年小學部新學員過千!)
參加SFA嘅課程可同時參與HKAGE嘅課程,而SFA主要响學校上,但HKAGE會响唔同地方 (大部份响沙田圍,亦有網上課程)

恐龍家

引用:Quote:ChiChiPaPa+發表於+16-4-3+12:03+知

原帖由 小曳人 於 16-04-03 發表
HKAGE 小學部無leadership,SFA有
SFA嘅歷史比HKAGE長,但HKAGE資源較多,甚至會同大學合辦課程
如果有特殊 ...
Thanks for sharing!😊

ChiChiPaPa 發表於 16-2-29 16:13
我有兩個小朋友,一個小六,一個中六。兩個小朋友都無讀有中學的小學,不過,我不覺有升學壓力。

看得遠,不要 ...
世上沒有聯繫大學,一切只看優良的小學基礎。 <=  極之同意!

回覆:tsc911 的帖子

想問問三間的學費會定期調升嗎?

hppa  Yes  發表於 16-6-13 00:36
Yanamami  会  發表於 16-5-6 20:49

frozen124 發表於 16-5-5 08:03
想問問三間的學費會定期調升嗎?
SFA 過去 3 年學費變動:3,250 => 3,500 => 3,800

樓主,我想問下你是否這三間都有offer??

其實三間都是好學校,家長們各取所需……
我自己就冇報Sfa,因怕太谷,不太適合自己的小朋友……而且地理環境因素是較不prefer....
宣小也冇報,過於偏重音樂方面不是我杯茶……
我只報考了KTS, 感覺各樣也平均,而且,實在被清幽舒適且寬敞的校園深深吸引著……雖然硬件不是最重要,但長時間處身當中六年,如果環境舒服一點,總是好的……

個人認為。三間也有其優點,都是好學校!

‹ 上一主題|下一主題