用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔選小學
go

A仔選小學 [複製鏈接]

呀仔仲排緊隊做first assessment, 但醫生話過佢似係有autistic features, 開邊瓣未知,但下年要讀小學了

我想問各位經驗媽咪,你地係點樣選學校。是否一定會選有融合教育果類,定係普通大班都ok? 會考慮佢的行為特性,定係學校質素多d?

呀仔而家間幼稚園老師時時話仔仔固執,不易接受課堂改變?我是否應揀d活動教學俾佢?但佢又完全掌握同記得課堂內容,我是否不應因一個亞氏就奪去佢讀普通學校的權利?

好迷惘,希望大家幫幫忙。我知自己孩子應自己最清楚,但我好需要一些指引

5    0    0    0

醒目開學勳章

引用:呀仔仲排緊隊做first+assessment,+但醫生話

原帖由 cyriliris 於 15-11-21 發表
呀仔仲排緊隊做first assessment, 但醫生話過佢似係有autistic features, 開邊瓣未知,但下年要讀小學了

...
如只是固執及社交差的既, 不算最谷的傳統學校也可以, 我仔適應得很好, 頭一個月多跟進便可, 但如有ADHD傾向便要慎選, 要包融多的的學校, 或者多活動消耗佢既精力

我估你混亂了. "融合教育"係一個理念, 現在香港所有的中小學都係融合教育的, 只要唔係特殊學校, 就叫融合教育.
以我仔為例, 佢今年都係入讀主流學校的小一, 我選校時已填報sens. 所以當我仔入讀時, 學校就可以跟據sens的人數向政府申請資助, 用這畢錢請言語治療師, 物理治療師, 教育心理學家等等到學校提供服務俾這些學生.
其他所有上學既事情全部和普通學生一樣, 除非有專注力不足或讀寫障礙, 否則真係所有野都一樣(功課, 考試, 上課安排) 這就是融合教育.

當然, 有些學校做得好, 有些學校做得唔好. 教育局係要求全港所有學校都唔可以歧視, 要融合的. 但仍然有少部分學校向家長推卻話學校無資源架, 而事實上係可以向教育局投訴, 這是歧視的一種. 不過, 如果校長/學校無心去做, 投訴完入讀左都唔係好事, 所以好多時家長就唔揀這些無愛心既學校, 也不會投訴, 不了了之吧.

我自己既經驗係, 小班教學老師比較容易照顧到. 傳統既大班教學, 就算老師好有愛心, 但分身始終有困難.

回覆:A仔選小學

多謝大家的回覆,我想問,咁係唔係入到學校先話俾學校知小朋友有特別需要,學校就會安排d special edu架啦?又係唔係只有津校先有,咁直資私校呢?

是否只有從口碑先知學校對呢類小朋友好唔好,仲有無其他途徑?

我都覺得師生比例好緊要,一對廿幾真係會難為了老師。

我小朋友上堂應該係唔專心果種,老師成日話佢踢腳遊雲,又唔係太願意跟指示,但成續算跟到,亦未至於周圍走,問題兒童一名。老師講到咁,我都唔知有咩學校啱佢啦

我想選一間老師有愛心,無分名次,活動教學唔太悶的學校,會否太離地?落地d講,我都唔知自己想要咩?再者,名校如st Paul 男拔,我小朋友是否已經唔駛諗?

醒目開學勳章

引用:多謝大家的回覆,我想問,咁係唔係入到學校

多謝大家的回覆,我想問,咁係唔係入到學校先話俾學校知小朋友有特別需要,學校就會安排d special edu架啦 ...
如果屬輕微, 註冊後冇耐交番SEN報告也可以, 因為有親耳大庭廣眾聽到一間融合教育做得不錯的學校校長說: 教育署派到落黎就盡力做好, 但如果比佢揀一定唔收SEN學生

引用:Quote:原帖由+cyriliris+於+15-11-21+發表

原帖由 piglet0529 於 15-11-21 發表
如果屬輕微, 註冊後冇耐交番SEN報告也可以, 因為有親耳大庭廣眾聽到一間融合教育做得不錯的學校校長說: 教 ...
咁個校長都算幾好,多謝相告

我仔都係明年升小,啱先做完評估,都好擔心佢上小學的行為表現。但為了方便照顧,都係跟家姐間小學了。

以我咁多年所見:

第一: 名校/神校: 學位緊張, 你唔讀大把人讀, 學校唔會多資源時間去服侍sen仔, 如果徵狀輕微, 成績又有返咁上下, 又可谷又可丞受壓力, 可試.
第二, 直資, 自行收生, 首先你小孩要過到第一關面試, 收左你的話, 証明你有可能無需支援都得, 而且直資無乜支援.
第三, 私校, 有支援都係家長自費.
第四, 輕鬆, 活動教學, 無名次, 國際學校應該可以, 津校唔使諗, 搵到間小功課當你嬴, 25人一班已經係小班, 有些是3x-4x幾人一班.,傳統學校講求紀律, 不要說上課秩序要守, 就算小息也多多規矩, 否則家長要不停收到學校電話.
第五, 直資,龍校, 私校, 如成功入到, 都要每年成績達標, 否則會勸退或留班

醒目開學勳章

有的津校可能因為地理問題少人揀, 被稱寶校又未必真係咁差, 收生少的有的融合做得好好, 小班同關愛好的

多謝各位意見, 好似在我的校網, 的確有寶校關顧做得好好, 好多人讚, 只不過係我呢個呀媽唔甘心入寶校.
而家真係覺得好大壓力, 好似一念天堂一念地獄咁, 唔想自己的虛榮心害左個仔

我仔A仔,佢智商無問題,係社交行為弱,當然理解分析係比其他人人差。佢好乖,情緒無問題,我想講,而家自傾A仔過度活躍讀寫障礙係好好好common,我仔果班要special care 既 sen有3個,但係呢3個返而正正常常,成績當然唔係最標青,但操行唔差,反而班內有幾個好惡搞,成績好差好差,有機會屋企無人管教,亦有機會跟本家人忽視小朋友是sen,學校包容有back up 重要,但朋輩的操行都重要。

隨著成長,我覺得小朋友的A仔行為越來越少,當然佢本身唔係嚴重的,我仔今年開始食專注力的藥,效果唔錯。我無特別幫佢做訓練,但成日同佢傾計,佢會同我share同學的勁野和衰野,如果佢的A仔特徵出現,我會盡量反影比佢知咁做唔岩。

多謝你的分享呀? 我想問你小朋友是否讀主流學校? SEN的SERVICE是什麼, 包括咩TRAINING, 要留堂做的嗎?
老師同同學會否對SEN小朋友抗拒? 學校功課考試會因佢係SEN調節嗎?
其實我都覺小朋友好似大大下D行為問題無咁明顯, 除非有D特別嘢TRIGGER到佢啦, 所以好想搏一搏一線主流, 不過當然抽唔抽到又係另一回事啦

因我真係對呢D嘢好陌生, 但又一定要認識, 希望你唔好覺得我煩啦~

唔可以俾意見你, 揀唔揀名校或傳統學校係你既選擇, 因為你先係最最最了解孩子的人.
但我可以分享我的觀察和經歷. 我仔係資優+亞氏(好輕微), 學術好好. 選小學時我都一樣爭扎好耐, 揀唔揀學術好既學校俾佢呢, 我覺得佢應該應付到的.
不過最後我無揀, 而事實上現在我覺得我選擇係正確的. 因為A仔對轉變對壓力係好大反應, 佢地有壓力好難表達到也很難消壓. 在這情況下, 如果讀名校或傳統學校, 我將會花好多心神去處理佢既情緒問題.
現在佢開心愉快地做小學生, 成績輕輕鬆鬆就拎高分, 佢既自信心和情緒好好多.
越聰明的孩子, 越容易察覺自己不足的地方, 也會越懂得逃避/遮掩自己的弱項, 所以越大越難教.

只有老師才知邊d學生係sens, 同學和家長係唔知的. 除非家長自己講, 咁其他家長才會知.
到校治療服務係根據sens學生的需要而申請的, 在升小前的CAC final assessment而定, 好似我仔, 會寫明要言語治療跟進, 要社工和教學主任follow等. 每個孩子份報告都唔同.
治療就會在上堂時間(所以阿仔有d堂係無上, 家長要自己教番佢), 有少量治療係放學後留校(咁家長就要自己安排接放學)

醒目開學勳章

引用:多謝各位意見,+好似在我的校網,+的確有寶校

多謝各位意見, 好似在我的校網, 的確有寶校關顧做得好好, 好多人讚, 只不過係我呢個呀媽唔甘心入寶校.
而家 ...
咁就算未評估, 你覺得自己小朋友如何? 可以坐定定做功課嗎?聽老師話嗎? 在幼稚園有冇打過其他小朋友? 有很大情緒嗎? 如果全部也是問題, 咁去到一間學術高或名校你就要預左成日收學校電話

今日又收到老師電話,基本上收老師投訴已是家常便飯,但我還是會因這而哭

做功課大都可坐定定自己做哂
返學無打人無敵對,唯獨是較不合群
情緒起伏大,受軟唔受硬,俾人話就起哂降,鬧返人,輸左或油顏色油出界就會喊

我真係好唔開心,當大家講緊自己小朋友入咩名校,我就要諗邊d學校包容到佢

不過綜合各方意見,我諗都係d細校又咁岩遇到好老師最適合佢。我只怕果類學校d學生質素參差,影響左佢

我周圍的小朋友都係讀名校,當年我講自行交左邊間,d三姑六婆的反應系:
下?你吾打算俾個仔讀喇沙個d架?
下?呢間你都制?
唔係嘛?呢d學校啊?

所以,先接受自己孩子的情況能力,找適合的學校

三姑六婆的說話唔使理

我可以講,我仔二年級,是我周圍的小朋友當中上學最開心,最有信心的一個,雖然他不是讀喇沙,男拔,間學校講出來一系無人識,一系聽完個校名吾出聲。

你可以逐間心儀學校打去問下,有無收過自閉生,學校有咩支援調適,從學校的答复和態度,由什麼人答你,回覆對自閉生的認識,你會知道你要咩學校,咩學校會對你小朋友好
你也會知道哪間學校你可以死心,疊埋心水吾使再抱有幻想

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+15-11-24+08:59+編輯

原帖由 LeeCC 於 15-11-24 發表

你可以逐間心儀學校打去問下,有無收過自閉生,學校有咩支援 ...
多謝你呀,你所講的,而家我已可在幼稚園感受得到。可能係我多心或者太敏感,但果種小朋友被摒棄的感覺真係苦在心頭。不在此時經歷過,真係無為小學諗得咁清楚。

‹ 上一主題|下一主題