用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017自行分配結果
go

2016-2017自行分配結果

教育局發言人今日(十一月二十日)表示:「今年有53,678名兒童申請官立及資助小學的自行分配學位,有22,888名兒童獲派此類學位。其中屬於有兄/姊在該校就讀或父/母在該校任職類別共11,430人,餘下11,458人則屬按『計分辦法準則』分配類別。」

請問係成功率高定低?

回覆:sweetpotatocat 的帖子

無得估

sweetpotatocat 發表於 15-11-20 15:33
教育局發言人今日(十一月二十日)表示:「今年有53,678名兒童申請官立及資助小學的自行分配學位,有22,888 ...
齋跟呢條數睇,剩餘30790 去大抽獎,當大抽獎時跟據自行的學校放係第一志願,30790-22888(按自行收50%剩餘50%大抽獎計),會有7902人派唔到第1 志願.
以上只係表面說說,還沒計算跨區,世襲超收之類....

回覆:2016-2017自行分配結果

【on.cc東網專訊】明年入讀小一的本港適齡學童人口料再大增約3千人,達到6.2萬人,但據最新出版的《各小一學校網小學名冊》資料推算,全港暫加開8班小一,即明年仍尚欠約1.3萬多個學額。而備受家長追捧的九龍城41名校網,因區內的樂善堂小學計劃4年後「自殺」停辦,改作社福用途,令該校明年暫定的75個小一學額變相消失。有該區家長團體直言,41名校網學額早已嚴重不足,擔心校網內一旦有小學停辦,將令受歡迎小學競爭更趨激烈,甚或導致更多學童被迫跨區上學。

明年入讀小一的小一自行收生階段將於本月底展開,根據2016年度《各小一學校網小學名冊》資料推算,若撇除私立及直資學額,明年全港官立及津貼小學將提供48,485個小一學額,較本學年微增約210個,共增加8班小一。若果最終官津小學學額未能滿足需求,教育局或需透過加班或加派學位解決問題。

引用:【on.cc東網專訊】明年入讀小一的本港適齡

原帖由 Jolly333 於 15-11-20 發表
【on.cc東網專訊】明年入讀小一的本港適齡學童人口料再大增約3千人,達到6.2萬人,但據最新出版的《各小一 ...
我仔未有私校,又係正41區,有無機會連黃大仙都無位俾架??佢話明天尚欠1.3萬個學額wor

引用:Quote:原帖由+Jolly333+於+15-11-20+發表【

原帖由 Jolly333 於 15-11-20 發表
我仔未有私校,又係正41區,有無機會連黃大仙都無位俾架??佢話明天尚欠1.3萬個學額wor

...
明年

簽名被屏蔽

引用:Quote:sweetpotatocat+發表於+15-11-20+15:

原帖由 HK-MAN 於 15-11-20 發表
齋跟呢條數睇,剩餘30790 去大抽獎,當大抽獎時跟據自行的學校放係第一志願,30790-22888(按自行收50%剩餘50% ...
只有7902人派唔到第一志願?條數點計?

KYCHOW1231 發表於 15-11-21 00:03
只有7902人派唔到第一志願?條數點計?
點計??我咪打晒出黎囉! 況且我講明只係表面去計,你又唔好咁上心,跟本係唔準,亦都無可能準.

引用:Quote:KYCHOW1231+發表於+15-11-21+00:03+

簽名被屏蔽

引用:Quote:KYCHOW1231+發表於+15-11-21+00:03+

原帖由 HK-MAN 於 15-11-21 發表
點計??我咪打晒出黎囉! 況且我講明只係表面去計,你又唔好咁上心,跟本係唔準,亦都無可能準. ...
我冇上心,係你對那堆數據有錯誤理解啫,唔緊要啦,你唔明就當我冇講過啦

回覆:2016-2017自行分配結果

報導引述成功率42.6%, 18年新低

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20151121&guid=54452048&category_guid=6996647&category=instant

引用:Quote:sweetpotatocat+發表於+15-11-20+15:

原帖由 HK-MAN 於 15-11-20 發表
齋跟呢條數睇,剩餘30790 去大抽獎,當大抽獎時跟據自行的學校放係第一志願,30790-22888(按自行收50%剩餘50% ...
未私小及直資

回覆 sweetpotatocat 的帖子

"「今年有53,678名兒童申請官立及資助小學的自行分配學位,有22,888名兒童獲派此類學位。其中屬於有兄/姊在該校就讀或父/母在該校任職類別共11,430人,餘下11,458人則屬按『計分辦法準則』分配類別。」"

自行有: 53,678 人申請
扣除必收生: 11,430 人

計分生: 42,248 人 (A)
當中: 11,458人分配學額 (B)
成功率 (B /A) = 27%

NaraDeer 發表於 15-11-21 13:47
報導引述成功率42.6%, 18年新低

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20151121&guid=54452048&ca ...
只因識齡學童增加至6.2萬 (包雙非), (名官津)學位不是相應增加, 引致成功率18年新低

小小山 發表於 15-11-23 12:39
只因識齡學童增加至6.2萬 (包雙非), (名官津)學位不是相應增加, 引致成功率18年新低
...
因每人申請學校唔同, 所以呢個全港成功率無咩意義.  如能知道每間學校之成功率, 先幫到家長如何決定選邊間.

4001cc 發表於 15-11-23 12:50
因每人申請學校唔同, 所以呢個全港成功率無咩意義.  如能知道每間學校之成功率, 先幫到家長如何決定選邊間. ...
所以最緊要係自行收到幾多分, 幾多分要抽. 先有參考作用. 雖然年年唔同.

小小山 發表於 15-11-23 12:58
所以最緊要係自行收到幾多分, 幾多分要抽. 先有參考作用. 雖然年年唔同.

但教育署同學校都唔使公開數據, 街外人一定唔會知.

不過, 上年板主定HKPAPA會統計下有幾分入到及入唔到要抽既資料, 等下年家長有個參考.

THANK YOU!