用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有冇話學咩樂器有助升中學的??
樓主: KITTY0328
go

其實有冇話學咩樂器有助升中學的?? [複製鏈接]

引用:Quote:mcl203+發表於+15-11-21+20:02+現今

原帖由 johnnywalker 於 15-11-21 發表
或者真係考女拔級數既成績都怕唔夠,所以加多項冷門樂器以求十拿九穩既
...
我由路邊社番黎既8掛料,女拔都係未如坊間所吹既料,成績先後並不是決定性既因素

mcl203 發表於 15-11-21 22:18
我由路邊社番黎既8掛料,女拔都係未如坊間所吹既料,成績先後並不是決定性既因素

...
Smart and aggressive girl

KITTY0328 發表於 15-11-20 14:53
是否要學d冷門的樂器??
成績至重要
樂器是錦上添花

唔只學,仲要有咁上下級數才被考慮,學校樂團缺少既位咪考慮多d囉!

與其花時間 $不如搞掂d成績,有時間做自己喜歡既事做過

在小學階段打好中、英、數基礎最重要,這三科基礎好的話,到了中學、大學階段無論讀什麼科目都無往而不利。學樂器的目的應該是為興趣而學,陶冶性情,而不是為了取悅某些學校而學。

我女直情無学樂器~

學主科以外既野,一定係興趣行先,如果越學越心煩氣燥,莫講話升中學,就連對小朋友成長也沒有幫助。

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-11-22+08:51+我

原帖由 johnnywalker 於 15-11-22 發表
好少聽學校唔強制學樂器喎
我身邊識人分別讀唔同官、津、直、私小學都無強制學樂器喎

johnnywalker  噢,我兩個女兩間津小都要,仲要鋼琴唔計  發表於 15-11-22 13:54

學樂器最緊要係小朋友自己有興趣, 同埋要時間浸, 如家長迫佢學, 去考級, 好易傷感情.

學樂器係有機會對升學有幫助, 有某些重視樂團既中學, 每年都會有空缺收人, 但那年欠缺邊些樂器, 真係無人知.

但我亦識一位家長, 大仔係港島名津校讀, 入左學校樂團, 咁佢就計算下邊款樂器係幾年後要人替補, 就安排佢細仔去學左兩款樂器. 佢細仔讀書都係BAND 1, 但唔係全級頭20名 . 結果佢細仔又真係自行入埋呢間名校.

同我仔一齊學樂器既, 成績唔算TOP,  面試時學校要求拎枝樂器去試音, 又係自行入左呢間名校. 所以, 係會有幫助, 但, 成績都要KEEP到係BAND 1頭至中.
‹ 上一主題|下一主題