用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有冇話學咩樂器有助升中學的??
樓主: KITTY0328
go

其實有冇話學咩樂器有助升中學的??

嗩吶吹得好, 好好聽的! eg 郭雅志, 羅行良....

王家爸爸  花木蘭嗩吶協奏曲   發表於 15-11-21 17:20

回覆 venuscc 的帖子

那校長現場所表達的我不清楚,但他已於簡介會上説明報章所寫並非事實。他只是鼓勵學生多嘗試。如果孩子有多項國際賽事之冠軍名衔,如斯坦威等,盡管去試試報那D字神校,看看能否得到校長垂青便知何解!還是説,未能脱穎而出者,多學其他樂器也許是好事!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-11-20+發表恕

原帖由 786 於 15-11-20 發表
horn唔係好冷啫。學笙同嗩吶先係皇道,又平。
A! 我女鋼琴老師講的,佢有學小提琴玩樂團(公開大人,又未到專業演奏級果d)。佢話如果為長遠入樂團,長笛唔好,憎強粥少問題,佢地後備都一大堆好難有機會。horn好,少人學,,有時搵個正選都難,但horn歷史耐,好多舊譜都有horn,表演機會高。不過我同意,一定係興趣行先

回覆:其實有冇話學咩樂器有助升中學的??

乜嘢都係成績行先,冇理由你band 2、3成績,有間band1傳統名校只因為你學的冷門樂器而收你。

但當你成績同另一位同學差不多,學校就會睇你課外活動啦.................

學樂器真係好辛苦㗎,要真係好鐘意好勤力先可以上得快。

引用:Quote:原帖由+786+於+15-11-20+發表horn唔

原帖由 Charlotte_mom 於 15-11-21 發表
A! 我女鋼琴老師講的,佢有學小提琴玩樂團(公開大人,又未到專業演奏級果d)。佢話如果為長遠入樂團,長 ...

引用:+本帖最後由+大件仔+於+15-11-20+22:06+編

原帖由 大件仔 於 15-11-20 發表

嗩吶 = D 打?
呢啲揾倒食架,高薪過你大學畢業生多多聲

引用:Quote:原帖由+大件仔+於+15-11-20+發表本帖

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-21 發表
呢啲揾倒食架,高薪過你大學畢業生多多聲
我識人做呢行,真的好好做

引用:乜嘢都係成績行先,冇理由你band+2、3成績

原帖由 austism 於 15-11-21 發表
乜嘢都係成績行先,冇理由你band 2、3成績,有間band1傳統名校只因為你學的冷門樂器而收你。

但當你成績同 ...
其實點解咁多人一講樂器,就跟住D乜乜成績行先,成績追唔上,又現實係,坊間不少同學仔又係樂器成績好,讀書又得㗎喎

為考中學去谷樂器,唔係由興趣出發,呢D真係考中學易D又成功咗,先係討論點

王家爸爸    發表於 15-11-21 17:28

我個仔係興趣而學.... 佢係吹長號....
冷唔冷門呀...................................

cubixluk 發表於 15-11-21 16:20
我個仔係興趣而學.... 佢係吹長號....
冷唔冷門呀...................................  ...
長號已經唔算冷門了, 而家已經多左好多人學. 大號就真係冷門, 佢實在太大件.

cmchang0927 發表於 15-11-20 23:01
嗩吶吹得好, 好好聽的! eg 郭雅志, 羅行良....
我都鐘意花木蘭嗩吶協奏曲。我估面試時講比老師聽你識吹花木蘭嗩吶協奏曲,中文老師一定對你有好印象,原因喺木蘭辭喺初中重要課文之一。

回覆 王家爸爸 的帖子

樓主看左咁多有趣回應, 一定反白眼.

引用:Quote:cubixluk+發表於+15-11-21+16:20+我

原帖由 必必 於 15-11-21 發表
長號已經唔算冷門了, 而家已經多左好多人學. 大號就真係冷門, 佢實在太大件.  ...
唔算太大,入到地鐵

引用:Quote:mcl203+發表於+15-11-21+10:59+其實

原帖由 johnnywalker 於 15-11-21 發表
其實好簡單,樓主咁樣問得,即係或多或少覺得要靠學冷門樂器先可以去搏考中學,如果要去到咁諗,相信本身 ...

現今咁多人咁諗,成功與否,唯有祝君好運了。

只係個人覺得,想用音樂突圍既,成績係未必差既,又但係,用音樂去突圍唔會易過用成績去突圍

johnnywalker 發表於 15-11-21 19:18
其實好簡單,樓主咁樣問得,即係或多或少覺得要靠學冷門樂器先可以去搏考中學,如果要去到咁諗,相信本身 ...
我都係咁估,所以開始已經建議將啲時間用來考好呈分試,否則两頭唔到岸重大件事。

johnnywalker  所見略同啊  發表於 15-11-21 22:10

Charlotte_mom 發表於 15-11-21 06:24
A! 我女鋼琴老師講的,佢有學小提琴玩樂團(公開大人,又未到專業演奏級果d)。佢話如果為長遠入樂團,長 ...
如果F1先學,會唔會太大個?Thx

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-11-21+發表乜

原帖由 mcl203 於 15-11-21 發表
其實點解咁多人一講樂器,就跟住D乜乜成績行先,成績追唔上,又現實係,坊間不少同學仔又係樂器成績好,讀 ...
真實個案:同學A, 成績唔錯,係band1成績,但又未到全級頭十,十幾啦.......自行入紙某男校Y。

同學B,成績屬band1B, 在該校考30左右,不過有2種樂器八級(piano and 弦樂),又一樣入紙入某男校Y.

男校Y年年只選300人interview ,最後只有同學B有得interview ,入埋該校。

咁嘅 Case, 有樂器好明顯有優勢!但首要條件係band1成績。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-21+發表其實

原帖由 austism 於 15-11-21 發表
真實個案:同學A, 成績唔錯,係band1成績,但又未到全級頭十,十幾啦.......自行入紙某男校Y。

同學B,成 ...
呢個真實得黎又未必係事實,男校揀人未必只取其成績,面試仲有其他因素既,用乜因素去決定可否進一步,只可以問番男校了