用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊  

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+miriam+的帖子 我係知道體藝係優先收

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-24 發表
回覆 miriam 的帖子

我係知道體藝係優先收生的,既然個囡鍾意都會俾佢試下
真係有暗示畀我囡知就好 lu,唔使驚足幾個月體藝收唔收。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-23+發表

原帖由 sunshine0613 於 15-11-23 發表
去年我睇沙呂有這感覺
呂中有open day ?唔係只得簡介會?

回覆 elain141519 的帖子

如果band2生,大抽獎選胡忠/馬崇/基督為第二志願,有機會入嗎?

引用:回覆+elain141519+的帖子 如果band2生,大

原帖由 DD仔 於 15-11-24 發表
回覆 elain141519 的帖子

如果band2生,大抽獎選胡忠/馬崇/基督為第二志願,有機會入嗎?
如果無計錯band 同大抽獎no.靚 應該無問題,不過胡忠同馬崇在band2 來說都幾熱門,我見D人話這2間都幾谷~

引用:請問大家覺得沙蘇及沙循這2間怎樣? 邊間比

原帖由 elain141519 於 15-11-24 發表
請問大家覺得沙蘇及沙循這2間怎樣?
邊間比較活動教學一些?
(上年班主任有輕輕提過沙循,佢話沙循都幾活動教 ...
以我所見,沙循係一間非常低調兼有質素嘅學校,學校以學生為本,學生歸屬感強烈,我亦未聞此校有任何負面評價,老師用心教學,所以我自己對此校評價亦高。我會排沙循才沙蘇。

elain141519  TKS 洋葱頭媽咪 & Ocotober~  發表於 15-11-25 12:51
October.  沙循中文科及數學科某d老師,好用心教。  發表於 15-11-25 10:43

引用:+本帖最後由+YWWong+於+15-11-24+15:11+編

原帖由 YWWong 於 15-11-24 發表

小兒估計B1尾 (第一次呈分BAAA, 第二應該退步了少許),  如果 ...
沙循/沙蘇屬1B,郭得勝/聖心屬1C。
我會㨂沙循

YWWong  Thanks!!!  發表於 15-11-25 10:36

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-25 09:23
沙循/沙蘇屬1B,郭得勝/聖心屬1C。
我會㨂沙循
沣葱頭媽咪,想問band 1c學校,林漢光,郭,聖,鄭,你會點揀,請指點,謝謝!

YWWong 發表於 15-11-24 14:11
小兒估計B1尾 (第一次呈分BAAA, 第二應該退步了少許),  如果揀沙循, 蘇浙, 聖心及郭得勝, 應該點排比較好? ...

呈1估計係B1c,呈2如果真的退步,即有可能係B2a,那麼要小心會成為邊緣人,沙蘇機會應該微D,聖心機會會大D,但我會揀比較好DD嘅沙循>郭得勝,提議你要有兩手準備,睇埋其他B2a的中學.祝一切順利.

YWWong  Thanks!! 阿仔第一次呈分全級33, 第二次呈分,已知主科跌了少許.... 睇怕1尾2頭邊緣人了...
頭痛..... :(   發表於 15-11-25 10:40

回覆 YmOra 的帖子

Thanks!!!

引用:Quote:YWWong+發表於+15-11-24+14:11+小兒

原帖由 YmOra 於 15-11-25 發表
呈1估計係B1c,呈2如果真的退步,即有可能係B2a,那麼要小心會成為邊緣人,沙蘇機會應該微D,聖心機會會大D,但 ...
請問B2a有邊幾間中學呀?

bbpo 發表於 15-11-25 10:43

抱歉,沙田區不是我熟識的區域,只是對某一兩間中學了解多少少,留待熟識沙田區的媽咪們解答比較好.

回覆 bbpo 的帖子

胡忠,St Joseph,基督書院,馬祟,陳震夏,青年會,陳楷,覺光

YmOra 發表於 15-11-25 09:59
呈1估計係B1c,呈2如果真的退步,即有可能係B2a,那麼要小心會成為邊緣人,沙蘇機會應該微D,聖心機會會大D,但 ...
YWWong  Thanks!! 阿仔第一次呈分全級33, 第二次呈分,已知主科跌了少許.... 睇怕1尾2頭邊緣人了...
頭痛..... :(   發表於 8 分鐘前

邊緣人係辛苦好多,但無辦法啦!要找B1c中學資料,同時也要找B2a中學資料,疲於奔命.但無計,為的都是找好學校給子女吧!努力呀!多比一點意見,由於沙田也屬強區,試做下功課看看有邊個跨區中學也是適合孩子,再籌算下孩子去到該區的該中學是否有機會使其全港次第在該中學的報名名單中變為排得更前列.

引用:回覆+bbpo+的帖子 胡忠,St+Joseph,基督

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-25 發表
回覆 bbpo 的帖子

胡忠,St Joseph,基督書院,馬祟,陳震夏,青年會,陳楷,覺光
謝謝妳!要多多向妳哋請教!

引用:Quote:YmOra+發表於+15-11-25+09:59+呈1估

YWWong  Thanks!! 阿仔第一次呈分全級33, 第二次呈分,已知主科跌了少許.... 睇怕1尾2頭邊緣人了...
頭痛.. ...
請問點睇自己小朋友Band幾𠺢?

YmOra  直接問小學班主任就知了.  發表於 15-11-25 17:28
YWWong  都係估計而已.....  發表於 15-11-25 11:27

引用:Quote:bbpo+發表於+15-11-25+10:43+請問B2a

抱歉,沙田區不是我熟識的區域,只是對某一兩間中學了解多少少,留待熟識沙田區的媽咪們解答比較好.

...
謝謝你回覆!

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-11-25+09:23+

原帖由 蘑菇 於 15-11-25 發表
沣葱頭媽咪,想問band 1c學校,林漢光,郭,聖,鄭,你會點揀,請指點,謝謝! ...
我會排 林 -> 郭 -> 鄭 -> 聖.

引用:Quote:原帖由+YmOra+於+15-11-25+發表呈1估

原帖由 bbpo 於 15-11-25 發表
個人意見,B2a自行可博1C英中,除非你已有心儀B2中學或決定選中中,否則自行選了B2學校而被取錄就不會參加大抽獎,所以要留意自行揀嘅學校係入左都唔會後悔嘅先好揀。

1C英中 - 林漢光/郭得勝/鄭榮之/聖心
B2頭至中 - 胡中/聖若瑟/馬崇/基督
直資B2英中 - 培基/德信(男校)

引用:Quote:原帖由+YmOra+於+15-11-25+發表YWWon

原帖由 bbpo 於 15-11-25 發表
請問點睇自己小朋友Band幾𠺢?
最好問學校老師,但都係估計多

引用:Quote:原帖由+bbpo+於+15-11-25+發表請問點

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-25 發表
最好問學校老師,但都係估計多
謝謝你